Integritate

Democratul Constantin Botnari a îngrădit abuziv pădurea luată în arendă de o firmă

Proprietatea lui Constantin Botnari, văzută de la înălţime. Imagine cu drona: Anatol Mătăsaru
Autor: Julieta Savițchi
19/02/2016 11341

Democratul Constantin Botnari a îngrădit cei aproape 40 de ari de pădure de lângă casa sa fără a avea acordul firmei Batami Grup care acum opt ani a luat în arendă acel teren forestier de la Durleşti, susţine Ion Meleca, fondatorul întreprinderii. Omul de afaceri a făcut declaraţia după ce portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă despre averea politicianului. Investigaţia conţine imagini făcute recent cu o dronă care demonstrează că democratul şi-a atribuit un lot de pădure. Între timp, Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, a dispus pornirea unei anchete de serviciu la Agenţia Moldsilva pentru a stabili în ce circumstanţe a fost îngrădit terenul forestier.

„Nu am convenit cu niciun deputat să îngrădească o parte din pădure. Nici legea nu-mi permite să dau în subarendă pădurea”, ne-a declarat omul de afaceri. Ion Meleca a mai spus că intenţionează să amenajeze în pădurea arendată o bază de agrement, dat totul se află în fază de proiect. El a precizat că va reveni la Chişinău săptămâna viitoare şi le va cere socoteală celor de la Agenţia Moldsilva. „Probabil că au încurcat ceva, poate că nu au luat în consideraţie că terenul a fost dat în arendă. În zilele noastre se poate întâmpla orice. Eu plătesc arenda pentru această pădure, 4.025 de lei pentru un hectar”, a adăugat businessmanul. 

Contractul de arendă dintre Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Chişinău şi SRL Batami Grup a fost încheiat la 2 iunie 2008. Întâmplător sau nu, SRL Batami Grup a fost înregistrată la 24 martie 2008, cu doar două luni înainte de semnarea contractului de arendă. Genul principal de activitate al întreprinderii este închirierea bunurilor imobiliare proprii, activităţi ale parcurilor de distracţie şi odihnă, comerţul în standuri şi pieţe etc. 

Potrivit Regulamentului privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică sau de recreere, aprobat de Guvernul Tarlev la 20 februarie 2008, subarenda terenurilor forestiere, răscumpărarea lor şi transmiterea dreptului de deţinere este interzisă. Documentul stipulează rezilierea contractului de arendă, dacă această prevedere este încălcată. Acelaşi act arată că suprafeţele date în arendă urmează să corespundă posibilităţilor reale de folosire efectivă a acestora din partea arendaşului (dispunerea de resurse materiale şi financiare necesare, personal calificat, capacităţi de gospodărire etc.), iar plata urmează să asigure menţinerea, conservarea şi dezvoltarea fondului forestier, a faunei vînătoreşti şi obţinerea profitului de către arendator. Potrivit datelor din Registrul de stat al întreprinderilor, în 2012 Batami Grup nu a înregistrat venituri. 

Începând cu 2012 pădurile nu mai sunt date în arendă, iar Agenţia Moldsilva a iniţiat procesul de reziliere a contractelor pentru arendaşii care au încălcat regulamentul din 2008. Potrivit statisticilor Moldsilva, din totalul de 842 de contracte de arendă a fondului forestier, în perioada 2008 - 2015 au fost reziliate prin judecată şi de comun acord al părţilor 180 de contracte cu suprafaţa totală de 8342,5 de hectare. În prezent, între Agenţia Moldsilva şi alţi beneficiari au rămas încheiate 662 de contracte de arendă pe o suprafaţă totală de 6577.5 de hectare, ceea ce constituie 1,9% din suprafața totală de 336.474 hectare a fondului forestier.  

Constantin Botnari (stânga) lângă Vlad Plahotniuc, Monica Babuc şi Pavel Filip, la un eveniment al Youth Orchestra. Foto: plahotniuc.md 

Ion Diacov, ex-procuror al municipiului Chişinău, susţine că există suficiente circumstanţe pentru pornirea unui dosar împotriva lui Constantin Botnari. „În afară de faptul că a îngrădit terenul arendat de o altă persoană, Botnari s-a mai extins şi pe drumul care este proprietate publică. Este o samavolnicie. De asemenea, ar trebui să fie cercetat şi pentru eschivare de la plata impozitelor. Legea nu-i interzice omului să facă bani, dar să-i facă cinstit, să-i declare şi să plătească impozite. Cei 100.000 pe care îi declară cred că-i ajung doar pentru benzină”, a spus Ion Diacov.

Sergiu Sîrbu, secretarul fracţiunii parlamentare a PD, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că reprezentanţii formaţiunii se abţin să comenteze cazul. „Noi nu avem nicio atribuţie, sunt organe competente şi cred că vor cerceta minuţios cazul. Constantin Botnari este un om foarte corect şi se va conforma, oricare va fi decizia acestor organe. Mai mult, el a depus mandatul de deputat. Toţi oamenii greşesc, chiar şi deputaţii, şi jurnaliştii, dar toţi suntem egali în faţa legii”, a declarat deputatul.

Totodată, Sergiu Sîrbu a negat că democratul Constantin Botnari pleacă din Legislativ pentru că ar fi cercetat penal în Federaţia Rusă, aşa cum au relatat câteva instituţii de presă. „Nu este adevărat. Motivul pentru care pleacă din Parlament este necesitatea de a consolida partidul în teritoriu. PD se află în construire continuă, iar domnul Botnari este implicat în acest proces şi nu reuşeşte să îmbine ambele activităţi”, a explicat Sergiu Sîrbu. 

Constantin Botnari nu a răspuns nici astăzi la telefon pentru a oferi comentarii. O anchetă publicată pe site-ul Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că, deşi oficial democratul are venituri modeste, cât a fost deputat acesta a reuşit să-şi construiască la poalele pădurii de lângă Durleşti, suburbie a Capitalei, o locuinţă luxoasă, designul căreia aminteşte de Casa Albă de la Washington. O filmare cu drona a demonstrat că terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, i s-a părut cam mic pentru gospodărie, aşa că democratul a îngrădit alţi 40 de ari de pădure. 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii