Integritate

Deputații cu lipici la banii statului

Foto: politics.md
Autor: Victor Moșneag, Alexandru Bolfa
19/03/2015 8987

În ultimii doi ani, mai mulți deputați prin firme controlate de ei, direct sau indirect, au obținut zeci de contracte cu statul, unele în valoare de milioane de lei, bani care nu s-au regăsit niciodată în declarațiile cu privire la venituri și proprietăți ale aleșilor poporului. Campion la acest capitol este deputatul Grigore Cobzac, care a beneficiat, doar în ultimii doi ani, timp în care a fost președinte al raionului Hâncești, de peste 30 de contracte cu instituții de stat, în valoare de circa 25 de milioane de lei. O relație de succes cu statul a avut și Oleg Sârbu, deputatul care a obținut în doar doi ani aproape 70 de contracte cu diverse instituții, pe care chiar le avea în subordine. Printre firmele cu „lipici” la banii publici au fost și trei SRL-uri care au fost sau încă mai sunt gestionate, prin intermediari, de controversatul afacerist, politician și deputat, Vladimir Plahotniuc.

Deputatul PLDM Grigore Cobzac

În actualul Parlament, Grigore Cobzac este deputatul care a beneficiat cel mai mult de pe urma licitaţiilor cu statul. Cobzac, care potrivit CV-ului este de profesie maistru-constructor, a obţinut cel puţin 35 de contracte cu statul în ultimii doi ani prin intermediul firmei „Digricom” SRL, condusă de el și de fiul său, Victor. Din datele disponibile pe pagina web a Agenţiei de Achiziţii Publice deducem că acest SRL activează şi câştigă licitaţiile practic doar la Hânceşti, locul de baștină al deputatului, unde acesta a lucrat, în ultimii patru ani, în calitate de preşedinte al Consiliului Raional. Firma controlată de familia Cobzac, specializată în construcţii, a obţinut din contracte cu autorităţile publice, pe care tot el le gestiona, fiind președintele Consiliului Raional, peste 25 de milioane de lei doar în ultimii doi ani.

Deputații – campioni ai contractelor cu statul

Cel mai mare contract semnat de firma „Digricom” SRL este cel cu Primăria din s. Sofia, Hâncești, în valoare de 8 milioane de lei, pentru construirea sistemului de canalizare și aprovizionare cu apă a localității. Alesul poporului, însă, nu vede în această situaţie un eventual conflict de interese. „Acolo unde a participat „Digricom”, eu nu am luat parte la luarea de decizii, categoric. Acum, voi investigaţi dacă cei care au luat aceste decizii au încălcat legislaţia sau nu. Eu pot să vă asigur că aceste decizii au fost 100% legale”, ne-a spus deputatul Cobzac. Întrebat de ce nu a trecut în declaraţia sa cu privire la venituri și proprietăți banii obţinuţi din contractele de zeci de milioane de lei, Cobzac a declarat că nu a ajuns încă să beneficieze de acei bani. „Venitul de la întreprindere şi venitul obţinut în buzunar sunt două lucruri diferite. Banii au rămas în afacere, i-am reinvestit”, susține el.

Deputatul PDM Oleg Sârbu gestionează 9 SRL-uri. Acesta a câștigat, prin intermediul firmei „Vlados-Com” SRL, doar în perioada 2014-2015, aproape 50 de licitații publice în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. SRL-ul specializat în vânzarea produselor alimentare (firma gestionează și un centru comercial în Edineț) a aprovizionat mai multe instituții publice, în special școli, majoritatea din nord, acolo unde s-a născut Sârbu. 

Deputatul PDM Oleg Sirbu

Cel mai „gras” contract, în valoare de 1,13 milioane de lei a fost semnat de firma deputatului și Direcția Învățământ, Tineret și Sport Briceni, la fel, pentru achiziționarea produselor alimentare. În aceeași perioadă, prin intermediul unui alt SRL, „Maximos-Pan”, cu activități în același domeniu, Sârbu a mai obținut 14 contracte în valoare totală de peste 700 de mii de lei. Firma a câștigat licitații la școli și spitale, în special din nordul R. Moldova.

Prin intermediul firmei „Gloria Qvarc”, deputatul a câștigat alte câteva licitații, în anii 2013-2014, pentru aprovizionarea unor instituții cu produse petroliere. Cel mai mare contract, în sumă totală de aproape 2,3 milioane de lei, Sârbu l-a obținut în urma licitației organizate de Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni. „Sigur că funcţia mea publică nu m-a ajutat să câştig aceste licitaţii, deoarece au fost organizate tendere publice, care au fost legale. Să ştiţi că în situaţia actuală când instituţiile statului nu sunt finanţate, cu probleme foarte mari la finanţări nici nu mai sunt atât de avantajoase aceste contracte cu statul. Și-apoi, eu nu am venit în Parlament şi am făcut afaceri, eu le aveam până atunci”, susține alesul poporului. Despre faptul că, în ultimele sale declarații cu privire la venituri și proprietăți, nu a indicat careva venituri de pe urma firmelor pe care le administrează, Sârbu a precizat: „Eu nu am primit dividente, am reinvestit banii, deoarece mie îmi era de ajuns venitul pe care îl aveam, apoi situaţia financiară e grea, iar eu mai am credite luate în dolari, iar cu cursul ştiţi şi singuri ce s-a întâmplat. Mă nemulţumeşte că persoanele care fac afaceri sunt percepute ca dubioase, iar în acelaşi timp noi vorbim de promovarea bussinesului,” ne-a spus deputatul Sârbu.

Plahotniuc, publicitate și servicii hoteliere pentru stat

În noiembrie 2014, ÎCS „Casa Media”, agenție de publicitate controlată de omul de afaceri și politicianul Vlad Plahotniuc, a obținut un contract în valoare de 280 de mii de lei de la Centrul Național Anticorupție (CNA), instituție care a revenit partidului pe care Plahotniuc îl reprezintă în urma partajării funcțiilor între partidele parlamentare. În urma contractului, agenția de publicitate urma să distribuie la mai multe posturi TV controlate de același Plahotniuc publicitate anticorupție. Despre acest contract, ZdG a scris în decembrie 2014, atunci când mai multe agenții de publicitate și posturi TV, printre care și cea publică, anunțau că nu au fost invitate să participe la licitația CNA. „Casa Media” SRL este fondat în septembrie 2007 de o firmă cu sediul în SUA, statul Maine, „Media Resources”. Dar aceasta are sediul la Chişinău, pe str. Dimitrie Cantemir 1/1, acolo unde își are sediul și singurul SRL declarat oficial de Plahotniuc în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietăți, „Prime Management” SRL.

Foto: captură tender.gov.md

Și firma „Codru Hospitality”, care gestionează hotelul Codru, deținut și asumat public de același Plahotniuc, a beneficiat în ultimii ani de bani din buget după ce a câștigat mai multe licitații privind servicii hoteliere și restaurant pentru diverse delegații, licitații organizate, în special de Primăria Chișinău, Banca Națională a Moldovei, Secretariatul Parlamentului și Serviciul de Informații și Securitate, toate în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Și un alt hotel deținut de Plahotniuc, Nobil, din centrul capitalei, a deservit delegații oficiale găzduite de Primăria Chișinău în vara anului 2013. Pentru aceste servicii, Primăria a scos din conturi, în două rânduri, puțin peste 220 de mii de lei.

Zboruri exclusiviste via Plahotniuc/Shor

Despre compania „Nobil Air”, cea care a câștigat în ultimii ani mai multe contracte cu instituțiile statului, s-a scris anterior că ar fi, la fel, controlată de Plahotniuc. Centrul de Investigații Jurnalistice scria, în 2009, că firma, care câștiga și în acea perioadă contracte cu instituția prezidențială, pentru călătoriile în străinătate ale președintelui de atunci, Vladimir Voronin, era administrată de Gheorghe Gălușcă, fondată de Vera Morozan, sora lui Plahotniuc, și avea sediul într-un apartament din str. Mircea cel Bătrân 3, ap. 191. Acest apartament, până în 2009, când a fost vândut, a aparținut chiar Verei Morozan. În ultimii ani, s-a tot vorbit despre faptul că „Nobil Air” și-a schimbat proprietarul, care ar fi devenit, între timp, un alt businessman controversat, Ilan Shor. Totuși, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, urmele lui Plahotniuc la firma „Nobil Air” încă rămân. Acum, firma are în calitate de fondator un alt SRL, „Air Clasica”, însă același administrator din perioada Plahotniuc, Gheorghe Gălușcă.

La rândul său, „Air Clasica” este fondată de firma „Wester Alliance LLP”, cu sediul în Marea Britanie și a fondat în 2012 și 2014 alte două SRL-uri, „Airklassika Group” și „Air Handling”, ambele administrate de Egor Ertagaev. De precizat însă că firma „Airklassika Group”, care are același fondator ca și firma „Nobil Air” are adresa pe str. Tighina, 12, acolo unde îşi au sediul mai multe firme, toate ale omului de afaceri Ilan Shor, printre care compania de asigurări Klassika Asigurări, firma Moldklassika International şi Dufremol, companie care deţine magazinele Duty-Free, fondată de Miron Shor, tatăl lui Ilan. Totodată, SRL-ul este fondat, pe lângă firma „Air Clasica”, și de Întreprinderea Unitară Federală de Stat „ЦЕНТР ФИНАНСОВОГО И ПРАВОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ” a Administraţiei Preşedintelui Federaţiei Ruse. Cu Plahotniuc sau Shor, cert este faptul că, în ultimii doi ani, două instituții ale statului au beneficiat de servicii avia de la această companie aviatică exclusivistă: Serviciul de Protecție și Pază de Stat și Cancelaria de Stat. Valoarea contractelor este de aproximativ 1 milion de lei.

75 de milioane în doi ani, din spălatul rufelor

Victor Sorocean, un alt deputat, este fondatorul firmelor „Europromex” SRL și „Nordcomplex” SRL. Prin intermediul ultimei, specializată în construcții, deputatul a câștigat, cel puțin în anul 2012, patru contracte în cadrul programului desfășurat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru reparația unor instituții de învățământ. Totodată, în perioada 2013-2014, SRL-ul deputatului a obținut alte trei contracte cu statul, de peste jumătate de milion de lei, la fel, pentru reparația unor edificii. De trei contracte cu statul, în valoare de 370 mii de lei, în anul 2014, a beneficiat și „Bioprotect” SRL, firmă fondată de deputatul Valeriu Streleț, care a vândut materiale de uz fitosanitar și semincer către Colegiul Agricol Țaul. 

Deşi se află în opoziţie, deputatul comunist Alexandr Bannicov, care este în acelaşi timp unul dintre cei mai prosperi aleşi ai poporului, a avut parte şi el de bani din contracte cu statul. Firma „Tina” SRL, fondată de Bannicov şi administrată de fiul său, Alexandr, a fost, în perioada 2012-2014 câştigătoare a mai multor licitaţii publice. Astfel, SRL-ul condus de acesta a livrat tehnică de uz casnic la mai multe instituţii publice, inclusiv Secretariatul Parlamentului. Firma acestuia a vândut Legislativului frigidere în sumă de 65 de mii de lei. „Tina” SRL a mai comercializat aparate de uz casnic și echipament tehnic Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției dar și mai multor insituții medicale din țară. Suma acestor contracte depăşeşte 600 de mii de lei.

Deputatul PCRM Alexandru Banicov

În luna mai 2012, ZdG a scris despre faptul că firma „Cristal Clean”, specializată în spălarea rufelor instituțiilor medicale din țară câștiga mai multe licitații publice, având-o printre fondatori pe Iulia Hotineanu Scobioală, fiica deputatului Vladimir Hotineanu. După acel articol, aceasta a dispărut din lista fondatorilor. Totuși, cu sau fără familia Hotineanu, acest SRL a continuat să aibă lipici la contractele cu statul, obținând doar în ultimii doi ani peste 20 de contracte cu diverse spitale din țară pentru servicii de spălătorie, în valoare totală de, atenție, peste 75 de milioane de lei. Firma este fondată de Cristina Mudrea (o apropiată a familiei Hotineau. Presa a scris că ar fina deputatului), Mihail Enachi și italianul Francesco Pruddi și activează chiar în incinta Spitalului Republican.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii