Integritate

Fostul ministru Ion Sula, candidat al PDM în Circumscipția 37: fără venituri declarate în ultimii doi ani, dar cu trai luxos și călătorii peste hotare   

Captura
Autor: Crina Dumitriu
21/02/2019 10076

Fostul ministru în două guverne din partea PLDM, Ion Sula, candidează în acest scrutin pentru un fotoliu de deputat din partea Partidului Democtat. Ion Sula va cere votul alegătorilor în circumscripția 37, Rezeni, Ialoveni. Ion Sulă a aderat la PDM la sfârșitul anului 2018 și, la scurt timp, a obținut o funcție publică – cea de director al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor. Deși, potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, proaspătul democrat a stat fără lucru, pagina de facebook a soției sale arată că familia Sulă trăiește pe picior larg, astfel încât în ultima jumătate de an  a călători în nu mai puțin de cinci țări.

Ion Sula este, din decembrie 2018, directorul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, fiind numit în această funcţie după ce fostul şef a instituţiei, Gheorghe Gaberi, şi-a dat demisia. Ion Sula a fost anterior ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Guvernele Gaburici și Streleț. Pe atunci Sula era membru al Partidului Liberal-Democrat. A aderat la PDM la finele anului trecut. 

Este pentru a doua oară când Ion Sula conduce ANSA, acesta deţinând această funcţie şi între 2014-2015. Și este tot pentru a doua oară când îl înlocuiește pe Gherghe Gaberi în această funcție.  

Între 2013-2014 a fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din partea Partidului Liberal-Democrat. Anterior, între 2009 și 2013, el a mai activat în cadrul Ministerului Agriculturii, în Direcția generală de dezvoltare a politicilor sectoriale și siguranța alimentelor și Direcția de politici de piață a produselor de origine vegetală.

În perioada cât a fost viceministru, Ion Sula a deținut concomitent și funcții de membru în trei consilii de administrație, la SA Cricova-Vin, SA Aroma și la Î.S. Staţiunea Didactică Experimentală Chetrosu. Deși s-a pus problema că ar fi incompatibilitate de funcție și conflict de interese remunerea din mai multe surse, Comisia Națională de Integritate nu a examinat acest caz. Totuși, Ion Sula a avut o remunere mult mai mică decât alți viceminiștri care au deținut funcții similare în întreprinderi de stat. 

Promovare de dragul alegerilor  

Mai mulți experți, dar și oameni de afaceri, au apreciat numire lui Ion Sula în funcție de șef drept una politică, cu scop de a obține dividende politice în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Ei spun că PDM avea nevoie de o persoană cu imagine bună pentru Circumscripția nr.37, de aceea l-a sacrificat pe Gheorghe Gaberi, un profesionist în acest domeniu, în favoarea lui Ion Sula.     

Zero venituri declarate, dar cu trai pe picior larg  

În declaraţia de avere pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în calitate de candidat electoral, Ion Sula a declarat zero venituri pentru sine şi un salariu de doar 56.142 lei pentru soţia sa, care este angajată în Gospodăria Ţărănească „Ion Sula” înregistrată în satul Costești, Ialoveni, localitatea de baștină a candidatului. 

Pe rețeaua de profesionalizare Linkedin soția candidatului se prezintă drept contabilă la compania S&S Com SRL, dar oficial nu este declarat nici un venit în familia Sula de la această companie.  

Candidatul mai declară pentru perioada vizată un venit de 100 mii de lei din vânzarea unui imobil. În declarația de avere depusă la CEC, desprindem că familia Sula are o casă de locuit şi alte zece bunuri imobile, inclusiv nefinisate, fără a fi specificat despre ce bunuri este vorba. Sula a mai indicat în document un  BMW produs în 2009, pe care îl deţine din 2014 şi a cărui valoare nu o declară.

Chiar dacă nu prezintă venituri de la un loc de muncă sau afaceri pentru ultimii doi ani, familia candidatului trăiește pe picior larg. Asta se vede din postările soției sale pe rețelele sociale. Ea afișează participări la petreceri glamuroase și călătorii peste hotare. Mai mult, tot de pe rețelele sociale aflăm că unul din copiii familiei Sula învață la una dintre cele mai scumpe școli private din Chișinău, la care taxa pentru un an de studiu este de cel puțin 4 mii de euro.     

Afaceri și interese

Familia sa are afaceri în domeniul pe care Ion Sula îl profesează, având în proprietate mai multe terenuri, acolo unde cultivă legume, creşte răsad de legume şi fructe în sere. Gospodăria Țărănească, la fondarea căreia a participat Ion Sula și care acum e condusă de tatăl său, a beneficiat în anii cât Ion Sula activa în domeniul agriculturii, de subvenții substanțiale de  la stat, inclusiv asistență  din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.     

El a fondat Gospodăria Ţărăneşti „Sula Ion Nicolae”, pe care a gestionat-o un timp împreună cu tatăl său, Nicolae. Înainte ca Ion Sula  să ajungă în funcţii importante, în presă au apărut articole despre lucrurile frumoase pe care familia Sula le-a reuşit în agricultură, Gospodăria Ţărănească având în proprietate mai multe terenuri, acolo unde cultivă legume, creşte răsad de legume şi fructe în sere. „Banii sunt de la Corporaţia de finanţare rurală şi de la băncile comerciale. Am beneficiat şi de subvenţii din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli”, declara, în 2012, pentru „Timpul”, Nicolae Sula, tatăl actualului candidat. Şi a avut dreptate. În ultimii ani, conform rapoartelor Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, Gospodăria a primit repetat subvenţii de la stat (200 de mii de lei în 2011), ultima dată, în 2014, aproape 35 mii de lei.

În declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi, Sula a indicat că, în 2013, şi-a vândut cota-parte din firma „S&S Com”, şi ea cu mai multe activităţi în agricultură. Doar că,  ar rămas apropiat de acest agent economic, or, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, SRL-ul este administrat acum de mama sa, Susana Sula.

Reprezentanţii Primăriei Costeşti au confirmat anterior pentru Anticoruptie.md că familia Sula este implicată masiv în afaceri agricole. „Afacerile familiei nu mă vor împiedica să-mi fac meseria corect. Din contra, lucrul ăsta poate ajuta, pentru că, fiind din domeniu, cunosc problemele reale ale agricultorilor. Da, de vreo 20 de ani, în afacere e implicată toată familia. Acum eu nu sunt parte a procesului de conducere”, ne-a spus Ion Sula, pe  atunci ministru al Agriculturii.

Legătura cu Vlad Filat

Ion Sula a fost foarte apropiat de liderul formațiunii din care făcea parte, Vlad Filat, el afișindu-se foarte des în suita fostului premier.  Bunăoară, el a organizat, în 2014, vizita premierului Filat, la Costești, satul său de baștină, cu ocazia lansării  primei case de ambalare a strugurilor şi fructelor. Când a început procesul judiciar împotriva fostului premier, Ion Sula împreună cu alți membri de partid scanda  în fața Judecătoriei Buiucani ”Libertate lui Vlad Filat”.  

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii