Integritate

Magistrată cu vilă de lux şi terenuri ocupate abuziv

Foto: adevarul.md
Autor: Ion Preașca
26/04/2013 7122

Liuba Pruteanu, vicepreşedintele Judecătoriei sectorului Buiucani din Chişinău, este suspectată de Centrul Naţional Anticorupţie că a acaparat un teren de 12,5 ari la marginea oraşului. Judecătoarea spune că nu ştie nimic despre ancheta CNA

Liuba Pruteanu şi-a construit o vilă cu două nivele chiar la ieşirea din oraşul Chişinău. Dacă nu ar fi un stâlp cu inscripţia „Durleşti“, nici nu ţi-ai da seama că ai intrat într-o altă localitate. Fără un număr şi fără o plăcuţă cu denumirea străzii Ion Pelivan din Capitală, vila este amplasată mai la deal de indicatorul de la intrarea în Durleşti, în spatele unei răstigniri din piatră.

Casa a fost declarată în 2008, cu o valoare de 1,81 milioane de lei, şi nu este exclus că a fost ridicată pe bani câştigaţi cinstit şi din sudoarea frunţii de familia Pruteanu. Cert este însă că magistratei nu i-a fost de ajuns lotul de 450 metri pătraţi, primit încă în 1998 de la Primăria Chişinău, pe care şi-a înălţat imobilul de 178,7 metri pătraţi. Judecătoarea a mai acaparat şi un teren din vecinătate, cu o suprafaţă de 12,5 ari, pe care l-a împrejmuit cu un imens gard din piatră.

Pământ de milioane

Potrivit experţilor imobiliari, un ar în această zonă a Chişinăului costă între 10.000 şi 15.000 de euro. Altfel spus, terenul valorează peste 125.000 de euro sau circa două milioane de lei.

Foto: captură cadastru.md

Mutarea nu a rămas neobservată. Centrul Naţional Anticorupţie o suspectează pe magistrată că a ocupat ilegal lotul şi l-a îngrădit. Potrivit Codul Contravenţional, încălcarea se sancţionează cu o amendă de la 800 la 1.000 de lei şi cu demolarea gardurilor şi a construcţiilor din contul vinovatului.

Faptul că familia Pruteanu nu are acte de proprietate asupra terenului limitrof a fost constatat şi de Oficiul Cadastral Chişinău, care încă la începutul anului 2011 preciza într-o notă că nu poate efectua recepţia planului geometric al lotului pentru că pe documentele prezentate lipseşte avizul Direcţiei Funciare a primăriei.

Ba mai mult, ofiţerii CNA susţin că şi lucrările de construcţie a casei au fost efectuate în mod neautorizat.

Primăria calculează prejudiciul

Pe 10 aprilie 2013, şeful Direcţiei Combaterea Corupţiei din cadrul CNA, Viorel Mihaila, i-a adresat un demers primarului general al municipiului Chişinău prin care îl informează despre abuzul comis de judecătoare. De asemenea, CNA îi solicită lui Dorin Chirtoacă să trimită o inspecţie la faţa locului. Specialiştii primăriei ar urma să stabiliească mărimea prejudiciului cauzat autorităţilor locale prin faptul că terenul a fost ocupat abuziv, nu a fost achitată plata de arendă, iar primăria nu l-a putut valorifica.

Diana Gurschi, şefa Direcţiei Asistenţă Juridică din cadrul Primăriei Chişinău, susţine că nu ştie nimic despre acest caz. În schimb, Radu Blaj, arhitectul-şef interimar al municipiului, ne-a declarat că specialiştii au fost miercuri la faţa locului şi pregătesc acum un act privind rezultatele verificării. Funcţionarul a menţionat că proprietarii casei sunt la curent cu aceste proceduri.

Judecătoarea nu comentează 

Liuba Pruteanu a refuzat să ne vorbească despre imobilul şi terenul cu pricina. „Nu ştiu nimic despre aceste verificări, dar nici nu vreau să comentez cazul“, ne-a tăiat-o vicepreşedinta Judecătoriei Buiucani.

Casa şi terenul de 4,5 ari apar în declaraţia pe venit pentru anul 2008 depusă de magistrată, însă nu figurează din cea pentru 2009. Nu se ştie dacă proprietăţile au fost incluse în declaraţiile de avere pentru 2010, 2011 şi 2012, deoarece acestea nu au fost publicate pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii.

Datele de la Cadastru arată că Liuba Pruteanu mai deţine trei loturi de teren la Durleşti, care sunt înregistrate ca grădină. Un număr mult mai mare de proprietăţi figurează pe numele soţului, soacrei şi al tatălui magistratei.

Proprietăţi înregistrate pe numele membrilor familiei

Pe numele soţului judecătoarei, Vasile Pruteanu, sunt înregistrate cel puţin cinci terenuri folosite în calitate de grădină în extravilanul oraşului Durleşti. De asemenea, el figurează în acte şi ca proprietar al celor trei automobile ale familiei: un Mercedes E 280 cumpărat în anul 2010, unVolkswagen Touareg, procurat în 2011 şi un BMW 520 D procurat în 2008. Un automobil nouVolkswagen Touareg costă peste 40.000 de euro, în timp ce unul second-hand, de doi-trei ani, circa 30.000 de euro.

Pe numele fiicei este înscris un lot agricol de cinci ari, iar pe numele lui Vasile Grosu, tatăl magistratei, un teren de şase ari pentru construcţii de pe strada Codrilor din Durleşti, evaluat la 144.000 de lei, dar cu o valoare de piaţă de 45.000 de euro.

Şi Valentina Pruteanu, soacra magistratei, are imobile la Durleşti. Aceasta deţine pe strada Testemiţanu un teren de 10,6 ari, estimat la 244.000 de lei, pe care se află trei construcţii: o casă cu suprafaţa de 89 de metri pătraţi, o bucătărie de vară şi un şopron, estimate în 2005 la circa 200.000 de lei. Vecinii ne-au confirmat că acestea aparţin familiei Pruteanu.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii