Integritate

Profil electoral: Boris Volosatîi, candidatul partidului Democrația Acasă pentru funcția de primar al municipiului Chișinău

Autor: Julieta Savițchi
03/10/2019 7447

Profesorul Boris Volosatîi este candidatul Partidului Democrația Acasă pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. De 29 de ani, candidatul este director al unei instituții de învățământ, dar are și afaceri în domeniul construcțiilor.

Boris Volosatîi este profesor de istorie, deținător al gradului științific de doctor în științe. În 1990 a fost desemnat în funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, funcție pe care o ocupă până în prezent, fiind cel mai longeviv conducător al unei instituții de învățământ.

„Cariera” politică

Volosatîi a încercat de mai multe ori, pe parcursul anilor, să se implice în politică, dar fără succes. De două ori a candidat pe listele PLDM la alegerile locale din Chișinău pentru funcția de consilier. Doar în 2014 a reușit să intre pentru scurt timp în posesia mandatului de consilier local al municipiului Chișinău, după ce, în noiembrie 2014, consilierul liberal-democrat, Victor Roșca, și-a dat demisia.

La alegerile locale din iunie 2015, Volosatîi candidează pe listele aceluiași partid și din nou fără succes.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Boris Volosatîi își încearcă norocul candidând independent în circumscripția uninominală nr. 33, în care majoritatea sufragiilor au fost obținute de liderul PPDA, Andrei Năstase.

Venituri generoase de la firma soției și credite de milioane

În declarația cu privire la venituri și proprietăți depusă la CEC, Boris Volosatîi a raportat, pentru perioada de 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018, un salariu de 352 mii lei pentru funcția de director de liceu, ceea ce contituie în medie 14,6 mii de lei pe lună. În aceeași perioadă, a primit alte 73 de mii de lei din pensie.

Familia deține o afacere în domeniul construcțiilor, SRL Sinteza-OS, în care soția candidatului figurează în calitate de fondator și administrator. Aceasta a raportat pentru ultimii doi ani venituri de 406 mii lei în calitate de dividende. Totodată, femeia a avut anul trecut și venituri de 151 de mii de lei din pensie.

Directorul de la Gheorghe Asachi deține în proprietate două apartamente, un garaj și o casă primită moștenire. Unul dintre apartamente, cu suprafața de 98 m.p., a fost cumpărat în 2011 și are o valoare declarată de 743 mii lei. Cel de-al doilea, cu o suprafață de 68 m.p., a fost dobândit în 2006 în urma unui contract de investiții. Volosatîii a raportat pentru anul trecut un venit de 20 de mii de lei din darea în chirie a unui apartament.

 Familia Volosatîi mai deține în proprietate, din 2012, un automobil de model Mercedes E200, fabricat în 2008.

În 2011, Boris Volosatîi a contractat un credit de două milioane de lei cu dobânda anuală de 9 la sută, din care, la 18 ianuarie 2019, îi mai rămăsese să achite puțin peste 256 de mii de lei.

Într-un articol publicat de Moldova Curată în anul 2014, Boris Volosatîi recunoștea că nu a depus declarația de avere pentru anul 2012, așa cum cerea legislația, iar pentru asta a fost citat la CNI și urma să fie amendat contravențional. Boris Volosatîi le-a declarat atunci reporterilor că nu se afla în țară la momentul când trebuiau depuse declarațiile de venituri și interese, dar că nu ține minte dacă a plătit sau nu amenda.

Dosar contravențional fără finalitate

În 2016 CNA a pornit pe numele lui Volosatîî și a responsabililor de la Direcția Educație Chișinău o cauză contravențională pentru abuz de serviciu. Dosarul a fost pornit în baza plângerii unei femei, al cărei copil învăța la liceul Gheorghe Asachi. Ea s-a plans că fără acordul ei, la solicitarea tatălui, cu care este în divorț, copilul a fost transferat la o instituție din nordul Republicii Moldova. La 16 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău a anulat procesul contravențional, însă Curtea de Apel Chișinău a trimis dosarul la rejudecare. Ulterior, procesul a fost suspendat, pe motiv că a fost depusă o cerere de ridicare a excepției de neconstituționalitate.

Procesul respectiv nu va putea să aibă finalitate, deoarece a expirat termenul de prescripție pentru atragere la răspundere contravențională. Boris Volosatîi a pledat nevinovat.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii