Integritate

Proprietari de loturi agricole, incluși într-o circumscripție uninominală. Expert: „Este ilegal”

Foto: CIJM
Autor: Julieta Savițchi
22/02/2019 9575

O parte din proprietarii de loturi cu destinație agricolă din extravilanul comunei Trușeni au fost incluși în circumscripția uninominală nr.33, deși nu au viză de reședință în localitatea respectivă. Este vorba de 24 din cele 49 întovărăşiri pomicole, care au fost repartizate la două secții de votare din comuna Trușeni. Experții susțin că este vorba de o ilegalitate și îndeamnă observatorii să fie cu ochii în patru pentru a nu admite frauda.

Foto: CIJM

în Republica Moldova sunt înregistrați 72 419 deținători de terenuri în cadrul întovărășirilor pomicole și 14 451 deținători de construcții capitale. Cele mai multe întovărășiri pomicole, în număr de 49, se află în extravilanul localității Trușeni. Ele numără peste 8500 de vile și sunt amplasate pe  o suprafața de peste 600 de hectare. În aceste întovărășiri locuiesc cel puțin 4000 de cetățeni cu drept de vot, care au viză de reședință în diferite localități ale Republicii Moldova.

În secția de votare nr.33/24, care va fi amenajată în incinta Casei de Cultură din Trușeni, au fost incluse întovărășirile pomicole  „Apicultorul” și  „Salcâmul Alb”. În Secția de votare nr.33/27 au fost incluse întovărășirile pomicole  „Livada”, „Izvoraş”, „Dorojnic”,”Moldelectromontaj”, „Truşeni”, „Gladiola”, „Victoria”, „Mugurel”, „Lotsind”, „Sănătatea”, „Meliorator”, „Automobilist”, „Grădina Moldovei”, „Otdâh”, „Dumbrava, „Poleana”, „Proiectirovşcic”, „Valea Seacă”, „Codru”, „La Fîntână”, „Alfa” și  „Bostancea”. Secția respectivă va fi găzduită de un magazin alimentar din Dumbrava.

Foto: CIJM

În circumscripția uninominală nr.33 bătălia pentru un mandat de deputat va fi dată între  deputatul democrat Constantin Țuțu, reprezentantul Blocului ACUM, Andrei Năstase, socialistul Vladimir Roșca și candidații independenți Călin Vieru, Andrei Năstas și Boris Volosatîi.

Ce reprezintă întovărășirile pomicole

La finele anilor 80, angajaților întreprinderilor din Chișinău le-au fost repartizate mici terenuri agricole în suburbii pentru a cultiva pomi fructiferi și legume. Odată cu trecerea timpului, acestea au devenit zone rezidențiale, care astăzi au un statut neclar, moștenind titlul de întovărășire pomi-legumicolă.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 629 din 13.11.1991 „Cu privire la întovărășirile pomicole” aceste terenuri au un organ de autoadministrare locală, care nu depind de primării. Altfel sverpus, membrii acestor întovărășiri își aleg un președinte care le apără interesele, în timp ce impozitele funciare sunt plătite către administrația locală.

Mai mult ca atât, în document este stipulat că terenul este destinat pentru creșterea culturilor agricole, nicidecum pentru amplasarea unor locuințe. Totuşi, multă lume și-a construit case.  Imobilele nu fac parte din intravilanul localității, iar proprietarii lor nu pot să-și perfecteze vize de reședință.

Foto: CIJM

La finele anului 2017, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege ce oferă posibilitatea modificării destinației terenurilor întovărășilor pomicole în terenuri de construcții, prin modificarea planurilor urbanistice ale localităților. Noua lege prevede că, la inițiativa și la solicitarea adunării generale a întovărășilor pomicole, consiliile locale pot decide includerea loturilor de teren din cadrul întovărășirilor în intravilanul localităților, cu respectarea normelor de urbanism, în modul stabilit de Guvern. Includerea în intravilan le permite proprietarilor de vile să-şi perfecteze vize de reședință.

Proprietarii vilelor: „Vom vota unde avem viză de reședință”

Reprezentanții întovărășirilor pomicole din Trușeni sunt surprinși că au fost incluși să voteze în circumscripția electorală uninominală nr.33. Ei spun că au depus toate actele pentru a fi admiși în intravilanul localității, însă administrația locală nu-i acceptă.

Ilie Topciu, președintele întovărășirii pomicole „Bostancea”,  a declarat că nu cunoaște nimic despre includerea în circumscripția.nr.33.

 

„Nimeni nu ne-a informat. Prima dată auzim. În întovărășirea noastră sunt 470  de loturi pomicole. Sunt mulți care locuiesc aici și nu este exclus că cineva ar putea atrage alegătorii de o parte sau alta. Dar n-am auzit ca cineva să aibă viză de reședință aici. Este imposibil, nu suntem în intravilan, deși am depus toate actele necesare în Primăria Trușeni. Cei care locuiesc aici au viză de reședință în altă parte și acolo vor vota. De exemplu, eu voi vota la sectorul de votare de pe strada Alba Iula, unde am viză de reședință”, a declarat Topciu.

Vasile Macovei, președintele întovărășirii pomicole „Trușeni”, ne-a comunicat că pe teritoriul întovărășirii locuiesc permanent 150 de familii. Întovătășirea se mărgineşte cu Dumbrava, localitate aflată în componența comunei Trușeni. ”Circa 10 familii din întovărășire, care se află de cealaltă parte a străzii Sf.Gheorghe, care se încadrează în hotarele localității Dumbrava, au reușit să-și perfecteze vize de reședință. Și desigur că vor putea să voteze aici. Ceilalți nu au viză de reședință. Unii care locuiesc aici au viză de reședință chiar și în raioane, sate. Nici eu nu am  viză de reședință aici. Sunt înregistrat în apartamentul fiicei. În acel sector voi merge la votare”, a spus Macovei.

Bărbatul a spus că întovărășirea este o structură autonomă, iar toată infrastructura a fost construită din cotizațiile de membru. Potrivit lui Macovei, Primăria din Trușeni ignoră cererile întovărășirilor de a fi incluse în intravilan și le blochează orice inițiativă, chiar dacă bugetul local încasează anual venituri de circa 5 milioane de lei din impozitele achitate de sectoarele de vile.

„Cred că este vorba de o fraudă”

Consilierul local, Valeriu Tudor, președintele Comisiei funciare din Consiliul comunal Trușeni, susține că niciuna din cele 49 de întovărășiri pomicole nu a fost inclusă în intravilan, astfel că locuitorii de acolo nu au dreptul să-şi perfecteze viză de reședință și să participe la alegeri în localitatea respectivă. „Sunt uimit. Cred că este vorba de o fraudă și ar trebui să se ocupe de aceasta organele de drept. 

Și primarul localității, Ion Apostol, s-a arătat nedumerit de includerea întovărășirilor pomicole în circumscripția uninominlă.

Ion Apostol. Foto: truseni.md

„Nu poate fi, nu au fost incluse în intravilan, oamenii de acolo nu au adrese juridice și nici vize de reședință. Poate că sunt câțiva care și-au făcut viză de reședință în Trușeni. Dar nu știu de ce și cum întovărășirile pomicole au fost incluse în circumscripția uninominală”, ne-a spus edilul.

Secretarul Consiliului: „Cei din sectorul de vile au vize de reședință în Trușeni”

Margareta Burduja, secretara Consiliului comunal Trușeni, inițial s-a arătat mirată că întovărășirile pomicole din extravilanul localității au fost incluse în circumscripția nr.33. Când i-am răspuns că informația a fost preluată de pe portalul oficial al CEC-lui, Burduja ne-a declarat că mai mulți locuitori din sectoarele de vile au viză de reședință în Trușeni și din acest considerent au fost incluse în circumscripție. „Este Hotârîrea Guvernul nr.872 din 31 octombrie, 2017, p.112, care prevede că cei din sectoarele de vile pot să-și perfecteze vize de reședință la vile. Întovărășirile pomicole care se întind pe 600 de hectare fac parte din comuna Trușeni și deoarece comuna Trușeni a fost inclusă în circumscripția nr.33 și întovărășirile pomicole au fost incluse în această circumscripție. Toți locuitorii din întovărășiri care au viză de reședință în Trușeni, au fost incluși în listele electorale din circumscripția nr.33. Nu pot să spun câţi locuitori de acolo au vize. La cei care locuiesc în întovărășirile pomicole, viza este scrisă Chișinău, Trușeni. Pentru că nu și-au perfectat actele pe bunurile imobile, cei din întovărășirile pomicole nu au denumiri de stradă. Am văzut și câteva cazuri când în loc de stradă, în viza de reședință era indicat numărul lotului din întovărășirea pomicolă. Cu vizele de reședință se ocupă secțiile de pașapoarte și nu primăriile. Nu pot spune câți dintre cei din întovărășiri au vize de reședință în întovărășiri”,  ne-a declarat secretara Consiliului din Trușeni.

Norma la care se referă Margareta Burduja stipuleaază altceva.

 Punctul 112 din   Modificările și Completările ce se ce se operează în Regulamentul privind eliberarea actelor de identitate şi evidenţa locuitorilor Republicii Moldova, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 872 din 31 octombrie 2017 prevede: „În casa de vacanță  înregistrarea la reședință se efectuează pe perioada solicitată, dar nu mai mare de un an, cu condiția că în actul de proprietate asupra acestei locuințe, încheiat în condiții de validitate prevăzute de legislația în vigoare și înregistrat în Registrul bunurilor imobile, este indicată adresa, atribuită conform prevederilor legale”.

Vladimir Șarban. Foto: zdg.md

Reprezentant CEC: „Hotarele secțiilor de votare sunt determinate de administrațiile locale”

Vladimir Șarban, membru al Comisiei Electorale Centrale, ne-a comunicat că hotarele secțiilor de votare din circumscripțiile electorale sunt stabilite în baza propunerilor administrațiilor publice locale. „Nu CEC-ul se ocupă cu stabilirea hotarelor secțiilor de votare. Noi am stabilit hotarele doar la secțiile de votare din afara țării și a celor pentru alegătorii din Transnistria. Noi nu am verificat informația administrațiilor publice locale. Poate consilierii nu cunosc, dar secretarul Consiliului trebuie să cunoască, pentru că este implicat direct”, a precizat Șarban.

Membrul CEC a mai comunicat că întovărășirile pomicole din Trușeni au fost incluse în circumscripția eșectorală atât la alegerile parlamentare din 2014, cât și la cele prezidențiale din 2016. „Probabil că sunt persoane singulare, sau poate președinții, care au reușit să-și facă viză de reședință acolo. Dar cei care au viză de reședință în altă parte, vor vota la secțiile de votare la care sunt arondați. Este exclusă votarea multiplă. Dacă alegătorul a fost înregistrat în sistemul electronic că a votat, el nu mai poate vota în altă parte, va fi depistat imediat”, a declarat Vladimir Șarban.

Expert: „Este o ilegalitate”

Nadejda Hriptevschi, expertă în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, consideră că a fost comisă o ilegalitate, iar organele de drept ar trebui să se autosesizeze.

Nadejda Hriptevschi. Sursa: adevarul.ro

„Dacă întovărășirile respective nu au fost incluse în intravilanul localității, nu trebuia să fie incluse nici în circumscripția electorală. Dacă nu au viză de reședință în localitate, cei din întovărășirile pomicole nu pot să voteze nici pe listele suplimentare. Iar dacă la unii li s-au perfectat vize de reședință este grav. Cred că ar trebui să se implice Procuratura. Ar trebui să se autosesize și organele electorale. Iar observatorii ar trebui să fie foarte atenți, pentru a nu admite în caz dacă s-a pus la cale o fraudă”, a declarat experta.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii