Integritate

Reporterii CIJM, la un pas să „cumpere” un teren în Parcul Valea Trandafirilor. Legăturile dintre afacere și un ales local

Una dintre intrările în Parcul Valea Trandafirilor. Foto: CIJM
Autor: Anastasia Nani, Mariana Rață
25/08/2016 21892

Site-urile de anunțuri imobilare propun în inima Parcului Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al Capitalei un teren de șapte ari cu dreptul de a porni o construcție, locul fiind „perfect pentru o afacere sau o casă în mijlocul naturii”. În timp ce funcționarii de la Primăria Chișinău ne asigură că este vorba despre o glumă sau o escrocherie, agenții care vând lotul susțin că documentele sunt în regulă, iar clienții interesați ar urma să preia, de fapt, o organizație neguvernamentală care a arendat terenul acum câțiva ani. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au stabilit legătura dintre ONG și consilierul socialist Oleg Onișcenco. Alesul local a refuzat însă să comenteze cazul. Alături de terenul scos la vânzare se află un alt lot, de 4,28 hectare, ajuns în locațiunea unei companii în baza unor încheieri judecătorești. „Afacerea” este cu interese mari, întrucât persoanele implicate au obținut anterior mai multe terenuri în Capitală, prin scheme similare. 

Lotul arendat de Asociația „Tineretul Secolului XXI”. Foto: CIJM

Restaurant în inima parcului

Anunțul privind vânzarea terenului

Lotul se află în apropierea intrării în parc de pe strada Melestiu, în preajma unor terenuri mai vechi de fotbal, tenis și bascket. Prețul – 70.000 de euro. Sub pretextul că vrem să ridicăm un restaurant, agenții imobiliari ne oferă mai multe detalii despre cum a ajuns lotul un bun de vândut. Astfel, aflăm că acum cinci ani municipalitatea a oferit pământul în arendă, pe un termen de 15 ani, Asociației „Tineretul Secolului XXI”.      

„Terenul este dat în arendă. Nu este proprietate pentru că, înțelegeți, este proprietate municipală și, respectiv, nu poate fi vândut. Astfel, preluați asociația cu tot cu dreptul de arendă. Veți deveni fondatorul organizației. Dumneavoastră veți fi proprietar asupra clădirii restaurantului, dar pentru teren va trebui să achitați din nou arendă. Cu siguranță, restaurantul nu va fi demolat”, ne-a spus Maria, agent imobiliar. Tot ea ne-a asigurat că autorizația pentru construcție este în regulă și că celelalte imobile din parc sau din preajma parcului au fost ridicate în baza aceleiași scheme: „La intrarea din strada Trandafirilor sunt mai multe restaurante și, apropo, au aceeași istorie - au fost construite pe loturi luate în arendă”.  

S-au răzgândit în ultimul moment

Potrivit extrasului de la Cadastru, contractul între autoritățile publice locale și Asociația „Tineretul Secolului XXI” a fost încheiat în februarie 2011, iar organizația deține dreptul de construcție pentru o suprafață de 4,5 ari, și nu șapte, așa cum arată anunțurile. „Ceilalți doi ari și ceva sunt în procedură. Practic a mai rămas ultima etapă”, a precizat reprezentantul agenției imobiliare.

Extrasul de la Cadastru

Întâlnirea cu unul dintre cei trei fondatori ai asociației, „doamna Galina”, urma să aibă loc în zilele următoare. „La prima etapă vă întâlniți cu unul dintre fondatori. Ulterior, la ultima etapă vă veți întâlni și cu ceilalți”, a mai spus Maria.

În scurt timp, angajata agenției imobiliare ne-a anunțat că reprezentanții Asociației „Tineretul Secolului XXI” s-au răzgândit și nu mai vând terenul întrucât ar urma să ridice ei înșiși o construcție. Ulterior, agentul imobiliar nu a mai răspuns la numărul de mobil indicat în anunț.

Discuția cu agentul imobiliar

O escrocherie sau o glumă?

Decizia de a da în arendă terenul de 450 de metri pătrați Asociației „Tineretul Secolului XXI”  a fost luată încă în octombrie 2008, la una dintre ședințele Consiliului Municipal Chișinău, „pentru proiectarea și reconstituirea estradei de vară în obiectiv de agrement și sport”. Beneficiarul se angaja, între altele, să asigure integritatea spațiilor verzi, să nu depășească limitele terenului arendat sau să elibereze lotul la prima cerere a autorităților publice locale. Potrivit extrasului de la Cadastru, contractul între municipalitate și organizație a fost semnat la începutul anului 2011. 

Igor Cristal, şeful Secţiei cadastru şi relaţii funciare din cadrul Direcţiei funciare a Primăriei Chişinău, spune că anunțul pare a fi o escrocherie sau o glumă. „În acest caz este vorba doar despre un drept de arendă. Terenul este proprietate municipală. Cum să fie posibilă tranzacția dacă orice înstrăinare are loc prin intermediul unei case notariale, iar un notar nu poate înstrăina dacă nu are dovada de proprietate asupra bunului?”, se întreabă Igor Cristal.

„Dacă acest teren se află în spațiile verzi, el nu poate fi vândut. Ar putea fi vândut doar dacă este proprietate privată și oricum nu pot fi ridicate construcții în zona parcului”, ne-a asigurat și Ion Carpov, arhitect-șef interimar al Capitalei. 

Decizia Consiliului Municipal Chișinău de la 9 octombrie 2008

O asociație cu adresă fictivă

În extrasul de la Cadastru se precizează că Asociația își are sediul pe strada Prunului 2, ap.19. O astfel de adresă nu există însă în Chișinău. Extrasul din Registrul de stat al organizațiilor necomerciale arată că organizația a fost înregistrată în septembrie 1998, iar scopul declarat este „încurajarea iniţiativelor tineretului prin mobilizarea resurselor şi realizarea de programe destinate să contribuie la formarea unui potenţial capabil”. ONG-ul este însă necunoscut.

Președinta Asociației este Galina Șișcan, desemnată în această funcție în decembrie 2010. În baza de date a Registrului de stat al organizațiilor necomerciale, ONG-ul apare înregistrat într-un apartament de pe strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana al Capitalei. În același apartament și-au indicat adresa juridică și trei companii în care Galina Șișcan apare fie în calitate de fondator, fie în calitate de administrator. Este vorba despre firmele Dongtur SRL, SC Fascomtrans și SRL Fascomtrans CO. În primele două, Șișcan figurează în calitate de fondator unic, iar în ultima, înregistrată în 2012, femeia apare în calitate de administrator, iar fondator unic este Denis Cojuhari. Firmele Fascomtrans sunt licențiate în activități de proiectare și construcții de clădirii.

Companiile cu scandal ale Galinei Șișcan

Primarul Dorin Chirtoacă inspectează lucrările de reparație efectuate la fațada liceului „Mihail Koțiubinski”. Foto: deschide.md

În această primăvară, compania Fascomtrans s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a cerut Curții de Apel Chișinău intentarea procedurii de insolvabilitate a Î.M. Direcția Construcții Capitale. Drept urmare, s-a dispus aplicarea sechestrului pe toate bunurile şi conturile bancare ale întreprinderii municipale. De asemenea, a fost desemnat un administrator provizoriu al Direcţiei construcţii capitale.

Anterior, firma a acționat în judecată întreprinderea municipală și Primăria Chișinău, obligându-le să-i achite despăgubiri în valoare de peste nouă milioane de lei pentru lucrări de reparație la Liceul „Mihail Koțiubinski” din Capitală. Fațada Liceului a fost reparată în 2006. La scurt timp după începutul lucrărilor, Primăria a solicitat stoparea lor deoarece imobilul are statut protejat, iar pentru reconstrucţia acestuia era nevoie de un proiect elaborat şi aprobat în modul stabilit. Agentul economic nu s-a conformat și a cerut în instanță să-i fie compensate cheltuielile pentru lucrările executate, asta chiar dacă astăzi tencuiala se desprinde de pe clădire, iar Inspecția de Stat în Construcții a constatat că lucrările executate sunt de calitate proastă. Din 2009 și până anul trecut, au avut loc mai multe procese de judecată între Fascomtrans și Primăria Chișinău. În final, agentul economic a câștigat litigiul, iar Direcția Construcții Capitale a fost obligată să achite despăgubiri în valoare de 3,7 milioane de lei.

Interesele consilierului Oleg Onișcenco

Tot Fascomtrans a fost acuzată anterior că în 2008 ar fi obținut în locațiune subsolul unui bloc din strada G. Coșbuc din Capitală, fără organizarea unei licitații, în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău, proiectul căreia nu a trecut prin comisiile municipale de profil.

Și în primul, și în al doilea caz, mai mulți consilieri municipali, dar și primarul Dorin Chirtoacă au acuzat că în spatele companiei ar sta interesele fostului consilier municipal independent Oleg Onișcenco, în prezent consilier în fracțiunea Partidului Socialiștilor. Presa a scris anterior despre faptul că Galina Șișcan ar fi verișoara alesului local. Iar într-un comunicat de presă emis de Primăria Chișinău pe 3 mai 2016, se precizează că firma Fascomtrans este reprezentată în instanță, prin procură, de Oleg Onișcenco, care între timp și-a schimbat numele în Oleg Semeniuc. Aceasta însă nu este singura afinitate între companie și alesul local. Numărul de mobil indicat în acte la înființarea companiei Fascomtrans aparține de fapt tot lui Oleg Onișcenco.

Informație dintr-un buletin oficial al Camerei Înregistrării de Stat. Potrivit documentului, numărul de telefon indicat pentru firma Fascomtrans CO, înregistrată într-un apartament de pe strada Petru Zadnipu 2, îi aparține lui Oleg Onișcenco.

La 25 februarie 2016, la ședința Consiliului Municipal Chișinău, zeci de angajați ai unor companii de construcții au protestat față de decizia aleșilor locali de a stopa lucrările de construcţie pe câteva şantiere din Capitală. „Eu sunt născut în acest oraş şi eu nu o să vă permit vouă să construiţi pe terenuri de joacă pentru copii şi să construiţi în parcuri, în zone verzi”, a declarat atunci consilierul Oleg Onișcenco.

Sursa video: Canal 3
Blocul de pe strada Petru Zadnipru unde, oficial, își are sediul Asociația și cele trei firme în care figurează Galina Șișcan. Foto: CIJM  

Onișcenco evită să discute

Reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice l-a contactat pe Onișcenco la acest număr de telefon, pentru a-i solicita un comentariu vizavi de legătura de rudenie dintre el și Galina Șișcan, dar și pentru a-l întreba despre terenul din Parcul Valea Trandafirilor, transmis în locațiune Asociației condusă de Șișcan în perioada în care el era consilier municipal independent. De îndată ce a auzit numele Galinei Șișcan, consilierul socialist a refuzat să discute, scuzându-se că este peste hotare și nu poate vorbi pe roaming. Onișcenco ne-a cerut să îi trimitem întrebările pe email, dar nu a vrut să ne spună adresa. Peste câteva zile, am telefonat repetat, consilierul a invocat însă același motiv. „Acum sunt în concediu, peste hotare și sunt pe roaming. Vă rog frumos să țineți cont de acest lucru”, ne-a reproșat Oleg Onișcenco. 

Nu am reușit să o găsim pe femeia de afaceri. La numerele de telefon indicate în diferite baze de date că ar aparține firmelor sale am primit răspuns că nu cunosc nicio persoană cu numele Galina Șișcan. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au mers la apartamentul din strada Petru Zadnipru, acolo unde au fost înregistrate Asociația „Tinerii Secolului XXI” și cele trei companii în care figurează ea. Din spatele ușii ne-a răspuns o femeie care ne-a confirmat că Galina Șișcan locuiește în acel apartament. După ce am informat-o că suntem jurnaliști, ea a refuzat să ne spună cum o putem găsi pe femeia de afaceri.   

Președintele fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, a promis să revină cu o reacție despre caz după ce va discuta cu Oleg Onișcenco. Potrivit lui, dacă informațiile se confirmă, persoana ar putea fi exclusă din fracțiune și partid.

 

Alt teren, altă schemă

Chiar lângă terenul din Parcul Valea Trandafirilor scos la vânzare de Asociația Tineretul secolului XXI se află un alt lot, de 4,28 de hectare, obținut în arendă, în 2013, de compania Garant Rapid.

Potrivit datelor de la Cadastru, firma a primit terenul în arendă pe un termen de zece ani, adică până în 2023, în baza unei decizii emise de Judecătoria sectorului Centru în august 2013, cu două luni înaintea înființării firmei Garant Rapid. În instanță însă s-au judecat Clubul sportiv „Phoenix”, care a solicitat dreptul de a închiria spațiul pentru amenajarea unor terenuri de sport, și Consiliul Municipal Chișinău. Acum un an, Curtea Supremă de Justiție a decis că transmiterea în locațiune a lotului a fost ilegală și a dispus anularea înscrisurilor de la Cadastru.

Diana Gurschi, șefa Direcției juridice a Primăriei Chișinău, ne-a declarat că lucrurile au luat o nouă turnură. „Nemulțumit de decizia CSJ, clubul a cerut revizuirea hotărârii instanței și cererea lor a fost acceptată, iar dosarul a fost trimis din nou în instanța de fond. Pe 25 martie 2016, Judecătoria Centru le-a respins cererea, dând câștig de cauză Consiliului Municipal Chișinău. Pe 6 octombrie curent, dosarul va fi examinat la Curtea de Apel Chișinău. După ce a fost pronunțată decizia CSJ, noi ne-am adresat de câteva ori la Cadastru pentru a cere anularea înscrisurilor cu privire la transmiterea în locațiune a terenului, dar ei refuză să se conformeze deciziei judecătorești a CSJ și să facă modificările”, a declarat Diana Gurschi. Responsabilii din Direcția juridică de la Cadastru neagă acuzațiile.

Caracatița

Clubul sportiv „Phoenix” a fost fondat în 2010, iar președinte este Ghenadie Moraru. Asociația își are sediul într-un oficiu din clădirea „Ipteh”. Tot în același oficiu  (bd. Ștefan cel Mare, 65, of. 806 – n.r.) este înregistrată și compania GMC Imobiliare, care până acum un an i-a avut în calitate de fondatori pe Ghenadie Moraru și pe Dumitru Florea.

Într-o anchetă publicată anterior de Centrul de Investigații Jurnalistice, a fost descrisă schema prin care GMC Imobiliare a obținut, prin decizii judecătorești similare, un lot de 440 de metri pătraţi, amplasat la intersecția străzilor Nicolae Iorga – București – Maria Cibotari, unde este amenajat un parc. GMC Imobiliare a declarat că intenţionează să construiască pe acest teren o şcoală de dans sportiv şi o cantină. Imobilele nu au mai fost ridicate.

Aceeași firmă a obținut, printr-o decizie a CMC,  dreptul de locațiune într-o casă-monument de arhitectură de importanță națională din strada Sfatul Țării, nr. 57, amplasată în centrul Capitalei, chiar în spatele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. În prezent, Moraru apare în calitate de fondator unic al companiei Hazard Parc, înregistrată în 2011 în același oficiu din clădirea „Ipteh”. Clădirea are printre genurile de activitate - activități ale parcurilor de distracții, discoteci, dar și de cumpărare sau vânzare a imobilelor proprii.

Am sunat la administrația clădirii „Ipteh” și am fost anunțați că printre chiriașii lor nu figurează Asociația Clubul Sportiv „Phoenix”, iar în oficiul 806 se află biroul de avocați ACI Partners. I-am contactat pe aceștia, iar ei ne-au spus că asociația își are sediul în biroul lor, doar că Ghenadie Moraru este ieșit și ne va contacta el mai târziu. Fondatorul Garant Rapid, Vadim Pleșca, a declarat că nu are nicio legătură cu terenul din parc, iar firma a cumpărat-o de la fosta proprietară, Marina Caraman, după ce a fost emisă decizia CSJ prin care contractul de locațiune a fost anulat. Caraman este în prezent coproprietară la GMC Imobiliare.

O investigație anterioară a CIJM a arătat cum terenurile şi clădirile municipalităţii sunt date cu chirie sau privatizate cu bani mărunţi. Detalii aici - „Afacerea păguboasă a Capitalei„

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii