Justiţie

Ceea ce nu a făcut justiția din Moldova au făcut magistrații greci: un fost expert internațional, condamnat la 2 ani de închisoare pentru pedofilie

https://www.documentonews.gr/article/kyriakos-mitsotakis-top-advisor-nikos-georgiadis-guilty-for-sexual-child-abuse?fbclid=IwAR3Mk0crficxHzYC-kqUcK4rFtvVRdJkGkjo0dnbMJrs-k4hs4O8iJmHPU0
Autor: Cornelia Cozonac
27/02/2019 38320

La opt ani de la publicarea unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice despre o rețea de pedofili care acționa în Republica Moldova și Ucraina, justiția din Grecia își spune cuvântul: Nick Georgiadis, unul dintre pedofilii care abuzau minori, a fost condamnat. marți, 26 februarie, în Grecia, la doi ani de închisoare. În Republica Moldova, Georgiadis a fost „scăpat” de pedeapsă penală.

„Curtea de la Atena, Grecia, nu a recunoscut nicio circumstanță atenuantă și l-a condamnat pe Georgiadis, în vârstă de 55 de ani, la o pedeapsă cu închisoare de 28 de luni și o amendă de 20.000 de euro. În momentul comiterii infracțiunilor, acesta a fost consilier politic la nivel înalt al vicepremierului și ministrului Economiei din Republica Moldova (finanțat de UE și administrată de PNUD)”, scrie portalul Documentonews din Grecia.

Investigația jurnalistică „Ucigașii de îngeri” realizată de jurnalista Olga Ceaglei, de la Centrul de Investigații Jurnalistice, și Andrei Aștefănesei, de la publicația Ziua de Iași din România, a fost publicată în august 2011. Ancheta, realizată sub acoperire, a deconspirat o rețea de pedofili, care oferea cetățenilor străini băieți minori pentru relații sexuale.

Clienții rețelei, așa cum arăta investigația din 2011, țineau legătura cu copii din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, pe site-ul de socializare rusesc www.odnoklassniki.ru. Fotografiile acelorași băieți erau publicate, într-o galerie foto, pe un blog în limba engleză - gaymoldova.livejournal.com. Blogul a fost creat pentru a atrage clienți din străinătate. Jurnaliștii au documentat mai multe persoane care apăreau în compania unor minori și au constatat că unele aveau funcții suspuse în țări europene și în organizații internaționale.

Unul dintre autorii investigației s-a infiltrat în rețea sub pretexul că este un client care vrea să cumpere serviciile unor minori. Astfel a reușit să afle despre mai mulți clienți ai rețelei. Ulterior, unul dintre băieții care a preluat conducerea rețelei, după ce capii ei au fost arestați de procurori, a povestit mai multe detalii despre pedofilii care abuzau copii moldoveni, inclusiv despre Nick Georgiadis, care activa în Republica Moldova în calitate de expert internațional și se bucura de imunitate diplomatică.

Nick Georgiadis, fost parlamentar elen, a venit în Republica Moldova în aprilie 2010 pentru a exercita funcția de consilier al ministrului Economiei în cadrul Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice. Proiectul era finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. În paralel cu activitățile de consilier de rang înalt, în tipul său liber, demnitarul european ar fi contactat membrii unei rețele de traficanți de copii pentru a-și satisface poftele sexuale. Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Ministerului Afacerilor Interne a efectuat o anchetă în care era vizat diplomatul elen.

Foto: CIJM

Pe 30 noiembrie 2010, Georgiadis a fost reținut de organele de drept. A fost lăsat însă să plece chiar în aceeași zi, după ce a prezentat pașaportul său diplomatic. Tot în aceeași zi, procurorii au emis ordonanța de încetare a urmăririi penale, deși până la expirarea imunității diplomatului rămăse doar o săptămână (!). Aceasta în situația în care CCTP acumulase suficiente probe: înregistrări telefonice, video care demonstrau că diplomatul grec a întreținut relații sexuale cu băieți minori în apartamentul pe care îl închiria în centrul Chișinăului.

În ianuarie 2013, Curtea Supremă de Justiție, prin judecătorii Constantin Gurschi, Andrei Harghel și Constantin Alerguș, a pus punct în cazul lui Nicolas Georgiadis, scăpându-l de justiție în Republica Moldova. „Au fost încălcări de procedură admise intenționat de către organele noastre de stat, pentru a-l lăsa pe acest diplomat să scape de urmărire penală pe teritoriul Republicii Moldova” susține avocata Natalia Bayram, care a apărat interesele victimelor abuzurilor sexuale.

Reîntors în Grecia, Nick Georgiadis s-a implicat activ în campania electorală din toamna anului 2016, fiind cel care a gândit strategia electorală a partidului Nea Demokratia (Noua Democrație – n.r.). Potrivit presei din Grecia, grație lui Georgiadis, Nea Demokratia a devenit principalul partid de opoziție din legislativul elen, cu 76 din cele 300 de mandate. Cunoscut și ca mâna dreaptă a liderului de opoziție Kyriakos Mitsotakis, Georgiadis avea, până la dezvăluirile trecutului său din Moldova, o imagine publică impecabilă: pasionat de pian, muzică jazz și dedicat activităților sociale.

Peste trei ani de la decizia instanței din Moldova, în ianuarie 2016, revista de investigații Hot Doc din Atena a republicat, în plină campanie electorală, articolul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova din 2011. După publicarea anchetei de către Hot Doc, Georgiadis a fost nevoit să se retragă din partid și spațiul public. Dar jurnaliștii greci nu s-au mulțumit doar să publice articolul, dar au sesizat în scris și organele de urmărire penală din Atena.

„Inițial, procurorul Dimitris Gkizis, care a preluat cazul, a cerut clasarea acestuia pentru că a fost depășit termenul de prescripție. Însă procurorul adjunct din cadrul Curții de Apel din Atena, Dimitris Pierros, nu a fost de acord și a numit un alt procuror, care a dus cazul până în instanță”, a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice Kostas Vaxevanis, editorul-șef al Hot Doc.

În cadrul anchetei efectuate de procurorii eleni, avocata din Moldova Natalia Bayram a depus mărturii. Georgiades a fost trimis în judecată pentru „abuzul copiilor [din Moldova] cu vârsta de peste 15 ani, contra cost, în mod repetat”. Prima ședință de judecată a avut loc în iunie 2017. Panos Bitsaxis, avocatul lui Georgiadis, a susținut în fața instanței că probele din dosar sunt fabricate și a cerut clasarea acestui caz, accentuând că cei trei băieți, presupuse victime, „nu au fost văzuți, nu-i cunoaștem”. Deși procesul de judecată a fost tărăgănat, cu amânări frecvente, jurnaliștii din Grecia care au susținut cauza au fost insistenți. „E un caz la intersecția intereselor politice, iar la mijloc nu sunt decât niște copii săraci”, a spus jurnalistul Marinous Gasiamis, unul dintre autorii investigației publicate de Hot Doc.

Alt protagonist, preot în Danemarca, cercetat penal pentru pedofilie

Ancheta jurnaliștilor din Moldova a tras mai târziu în altă țintă. În Danemarca. Procurorii din această țară au inițiat un dosar penal împotriva preotului Dan Petersen, vizat în ancheta din Moldova. Preotul este învinuit că a abuzat 12 copii din Danemarca – o fată și 11 băieți, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Procurorii danezi au luat în calcul și cazurile de abuz din Republica Moldova. Și dosarul lui Peterson a ajuns în judecată, în 2017.

Puterea unei anchete jurnalistice

Centrul de Investigații Jurnalistice a continuat să urmarească ce fac unii dintre protagoniștii anchetei jurnalistice, la fel ca și soarta minorilor abuzați, și a revenit ulterior cu alte trei anchete despre acest subiect.

În 2011, când a fost publicată ancheta „Ucigații de îngeri”, reprezentanții Centrului pentru Combatarea Traficului de persoane din cadrul MAI ne-au acuzat că publicarea investigației ar fi putut afecta ancheta penală. Ulterior, peste ani, atât avocații implicați în proces, cât și unii dintre ofițerii de urmărire penală, au apreciat impactul investigației jurnalistice.

Iată ce spune Olga Ceaglei, una dintre autorii anchetei care a deconspirat rețeaua de traficanți: „S-a făcut cât de cât dreptate, doar pentru că acest caz a fost făcut public și a ajuns pe prima pagină a unei reviste de investigații din Grecia, după ce au citit investigația noastră – „Ucigașii de îngeri”. Jurnaliștii greci au mers mai departe și au depus o plângere la procuratură, care a dus la condamnarea la doi ani cu suspendare a politicianului grec. O condamnare mult prea blândă, totuși”.

„Este un caz rușinos pentru justiția din Republica Moldova, care, iată, vedem că nu și-a făcut bine treaba. Statutul de diplomat al cetățeanului grec și imunitatea diplomatică de care beneficia, legăturile lui cu persoane din cercurile puterii nu ar fi trebuit să influențeze actul justiției. Altfel trebuie să funcționeze lucrurile într-un stat pe care ni-l dorim cu toții: fără justiție selectivă și jocuri de culise”, a spus Olga Ceaglei.

Investigația jurnalistică „Uchigașii de îngeri” și autorea Olga Ceaglei au fost în 2011 printre cei trei premianţi ai unui prestigios concurs pentru jurnaliştii de investigaţie al Fundaţiei Reporterilor din Polonia, organizat în colaborare cu Ministerul polonez de Externe în cadrul Parteneriatului Estic. Un alt premiu a fost acordat în același an de Freedom House România în cadrul programului Supporting Investigative Journalism dedicat reporterilor din România şi Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii