Justiţie

Cum a trecut șeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Serghei Gavajuc, un apartament de lux pe numele tatălui

Autor: Julieta Saviţchi
26/02/2021 26244

Şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Serghei Gavajuc, vrea să se mute de curând în casă nouă, un apartament de lux din complexul rezidenţial amplasat în apropierea parcului de la Valea Morilor din Chișinău. Omul legii susţine că locuinţa a fost procurată de tatăl său care locuieşte în Bălţi şi este angajat la întreprinderea Răut din localitate. Mai mult, şeful interimar de la Procuratura Anticorupţie a început anul trecut să-şi mai construiască o casă în Bălţi, având deja una.

Mai bine de un an, în gazdă la un prieten

Serghei Gavajuc activează în Procuratura Anticorupţie din anul 2013 şi este şeful Oficiului Nord al instituţiei. După suspendarea, la finele anului 2019, lui Viorel Morari din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie, Gavajuc a fost chemat de la Bălţi ca să asigure interimatul de şef al instituţiei.

Omul legii ne-a spus că în acest timp a locuit cu chirie într-un apartament din sectorul Ciocana al Capitalei, care aparţine unui prieten de al său.

Întrebat de ce nu a trecut cu traiul în locuinţa de la Valea Morilor, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie ne-a comunicat că acolo au lor reparaţii. Totodată, omul legii ne-a dat asigurări că va raporta apartamentul în Declaraţia de avere şi interese personale dacă se va muta în această locație.

Mai multe surse ne-au confirmat că l-au văzut pe Serghei Gavajuc la complexul de la Valea Morilor şi că acesta ar avea grijă de efectuarea reparaţiei în apartament.

Apartament cu 870 de euro pentru un metru pătrat

Complexul rezidenţial de la Valea Morilor a fost finalizat în 2018 de către compania de construcţii Sky House. Cartierul este compus din șase blocuri cu patru niveluri, primul nivel fiind destinat pentru garaje. Complexul este înconjurat cu un gard din metal. Pereţii sunt construiţi din cărămidă roşie şi dispun de izolare termică şi fonică, iar ferestrele şi uşile sunt de producţie germană.

De pe portalul oficial al companiei Sky House aflăm că preţul locuinţelor din complexul de la Valea Morilor a fost de 1.200 de euro pentru un metru pătrat, fiind redus mai apoi până la 870 de euro pentru un metru pătrat. Portalul companiei ne mai informează că în apartamentele din complexul de la Valea Morilor au câte trei sau patru camere, cu suprafeţe cuprinse între 86,69 şi 104,67 metri pătraţi. Deci, cel mai ieftin apartament costă 75.420 de euro, iar cel mai scump, 91.062 de euro.

Serghei Gavajuc ne-a declarat că imobilul a fost procurat cu un preţ mai mic de 870 de metri pătraţi şi că nu s-a negociat cu compania, dar cu o persoană care deja procurase locuinţa.

Imobilele din Bălţi

Serghei Gavajuc deţine în Bălţi o casă cu suprafaţa de 107,8 metri pătraţi, procurată în 2009 cu 203.659 de lei. Familia mai deţine, din 2002, tot în Bălţi, şi un apartament de 69,1 metri pătraţi, estimat la 51.040 de lei. Apartamentul este închiriat de o femeie cu 3.000 de lei pe lună.

În 2013, familia Gavajuc a procurat un spaţiu cu destinaţie nelocativă cu suprafaţa de 45 de metri pătraţi, estimat la 172.513 lei. Încăperea este oferită în locaţiune la un preţ exagerat de 35.000 de lei pe lună (circa 1.700 de euro) cabinetului de avocaţi al Stelei Gavajuc, soţia procurorului Serghei Gavajuc.

Precizăm că avocaţii achită la stat impozite pe venit de 18 la sută, însă nu sunt supuse impozitării cheltuielile necesare pentru activitate, inclusiv pentru închirierea încăperilor. Pe de altă parte, persoanele fizice care oferă imobile în locaţiune achită statului imozite de 10 la sută din suma încasată.

În 2019, familia Gavajuc a vândut cu 600.000 de lei un imobil unei întreprinderi din localitate. Anul trecut, Serghei Gavajuc a început să-şi construiască încă o casă în Bălţi. Omul legii ne-a comunicat că a fost construită doar fundaţia viitorului imobil.

Serghei Gavajuc: „Sunt foarte atent când completez Declaraţia de Avere”

Şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie ne-a declarat că familia sa câştigă suficient pentru a-şi permite să construiască o casă. „Nu am ce ascunde, câştigăm suficient, împreună cu soţia avem peste un milion de lei anual. Eu sunt foarte atenţ când completez Declaraţia de Avere”, ne-a declarat Gavajuc.

Întrebat dacă tatăl său deţine vre-o afacere din care a câştigat bani pentru apartamentul de la Valea Morilor, Serghei Gavajuc ne-a comunicat că acesta a lucrat o perioadă la Moscova şi este angajat la întreprinderea Răut.

Veniturile familiei Gavajuc

În anul 2019, Serghei Gavajuc a fost remunerat cu 353.012 de lei, iar soţia sa a câştigat din activitatea de avocat 489.000 lei. Altele 35.578 cei doi soţi le-au câştigat din activitatea didactică la Universitatea de Stat din Bălţi.

Darea în chirie a imobilelor a adus familiei un venit de 501.000 de lei, iar în urma vinderii unui imobil familia s-a ales cu încă 600.000 de lei. Serghei Gavajuc a mai declarat cinci conturi bancare în care se păstrau economii de 1128.133 de lei şi 350 de euro. În total, veniturile pentru anul 2019 au constituit 1.980.190 de lei. În 2018, veniturile celor doi jurişti au constituit 1.431.269 de lei.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii