Social

Cum a ajuns un bărbat să fie condamnat la nouă ani de închisoare pentru un teren cu viţă-de-vie

Gheorghe Carp (stânga) şi Afanasie Izbaş (dreapta), Foto: CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
08/12/2015 9387

Un teren pe care a fost plantată viţă-de-vie a devenit mărul discordiei pentru doi cumetri din satul Heleşteni, raionul Nisporeni. Unul a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Chişinău la nouă ani de închisoare cu executare pentru delapidarea averii străine, deşi prima instanţă l-a achitat. Recent Poliţia din Nisporeni l-a anunţat în urmărire generală. Celălalt aşteaptă decizia definitivă a Curţii Supreme de Justiţie pentru a intra în posesia lotului. Fiecare pretinde că este parte vătămată şi se acuză reciproc de acţiuni de corupţie.

Afanasie Izbaş, condamnat recent de magistraţii Curţii de Apel Chişinău, povesteşte că s-a înţeles în 2004 cu un cumătru de-al său, Gheorghe Carp, să planteze patru hectare de viţă-de-vie. „Am procurat mai multe loturi în apropierea satului Heleşteni. Mai târziu Gheorghe Carp a spus că nu are bani şi am decis să plantez singur via. Am luat credite de aproape 100.000 de lei şi am plantat doar 1,75 hectare pe terenurile care îmi aparţin”, ne-a povestit Afanasie Izbaş. Bărbatul ne-a sesizat cu câteva zile înainte să fie anunţat în urmărire generală.

Între timp, Gheorghe Carp, plecat la Moscova a suferit un grav accident rutier şi a fost internat aproape un an. “La întoarcere, cumătrul a decis însă să mă deposedeze de bunuri, fiind ajutat de prietenii săi din Procuratura Generală, iar pe deasupra m-au băgat la puşcărie”, susţine Afanasie Izbaş.

Cu speranţa la CSJ

Ion Iachim, fost angajat în Poliţie, bate pragurile mai multor instituţii în speranţa că prietenul său Afanasie Izbaş va fi achitat. „Nu le-a fost suficient că i-au luat bunurile, dar l-au mai şi condamanat pe nedrept. Ce fel de delapidare poate să fie, dacă nu a fost făcută o inventariere a bunurilor? Probele prezentate de către partea acuzării sunt contradictorii. Ei pretind că sunt patru hectare de viţă-de-vie, dar în realitate sunt mai puţin de două hectare. Avem şi certificat de la primărie comuniei Mărinici. De ce a fost strămutat dosarul de la Nispooreni la Călăraşi? Pentru că acolo partea adversă avea pile. Judecătoria Nisporeni l-a achitat pe Izbaş şi a decis că dosarul este de competenţa instanţei civile, iar Curtea de Apel Chişinău, fără să pătrundă prea mult în amănunte, îl condamnă”, ne-a spus poliţistul pensionat.

Ion Iachim susţine că Gheorghe Carp ar fi ajutat de către Vladimir Adam din Procuratura Generală: „Adam deţine de facto o carieră de pietrş, iar Gheorghe Carp o gestionează. Iată de unde vine protecţia lui Carp în fărădelegile sale. Carp l-a bătut pe Izbaş, l-a ameninţat, au ameninţat martorii, dar nimeni nu a luat măsuri, deşi au fost depuse plângeri”.

Şi Alexandru Şaban, avocatul lui Afanasie Izbaş, susţine că Instanţa de apel a comis o eroare gravă, condamnându-l pe Izbaş. „Nu există componenţa infracţiunii de delapidare a averii. Nu este exclus că completul de judecată să fi fost influenţat. Nu există o altă explicaţie. Sper că judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie va face dreptate”, a punctat apărătorul.

Gheorghe Carp: „Dacă aş fi corupt pe cineva, nu aş fi aşteptat cinci ani să mi se facă dreptate”  

Gheorghe Carp susţine că fostul său prieten ar fi profitat de faptul că a fost spitalizat mai mult timp în urma unui accident de maşină şi a decis să-i ia averea. „Dacă aş fi corupt pe cineva, nu aş fi aşteptat cinci ani să mi se facă dreptate. Nu a fost nicio înţelegere de afacere comună. Eu l-am angajat pe Afanasie Izbaş, i-am plătit salariu, iar când am ajuns în stare gravă în spital, a trecut totul pe numele său. Credeau că nu voi rămâne în viaţă.Timp de cinci ani a profitat de proprietăţile mele şi a beneficiat de roadă. Suma prejudiciului este mai mare de un milion de lei”, spune Gheorghe Carp.

Acesta consideră că fostul poliţist Ion Iachim ar fi complicele lui Afanasie Izbaş. „Care este interesul lui Iachim să bată pe la atâtea uşi? Implicarea activă a poliţistului dă de bănuit. Deşi s-a pensionat, mai are relaţii în instituţiile de drept din Nisporeni. Altfel nu-mi pot explica de ce Poliţia de acolo a ţinut ascuns acest dosar timp de trei ani. Am fost nevoit să cer strămutarea dosarului în altă parte. Ştiu că au încercat să mituiască ofiţerul de urmărire penală din Călăraşi cu 5.000 de euro. Nu este exclus să fi mituit şi instanţa din Nisporeni, care a luat decizia de achitare”, a argumentat Gheorghe Carp.

Nici Ion Vicol, avocatul lui Gheorghe Carp, nu exclude că Afanase Izbaş a fost pur şi simplu folosit. „Delapidarea a avut loc. Sunt probe incontestabile. Cred că cineva cu putere şi relaţii a făcut-o cu mâinle lui Izbaş, iar poliţistul Iachim este purtăroul borsetei acestei persoane. Singura şansă a lui Izbaş este să vină la Procuratura Generală şi să declare cine stă în spatele acestei scheme”, crede apărătorul.

Ce spun procurorii

Ion Carp, procurorul din Călăraşi, care a instrumentat dosarul, susţine că sunt probe incontestabile, care demonstrează vinovăţia lui Afanasie Izbaş. „Sunt contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor, pe care Izbaş, în complicitate cu secretara Primăriei, le-a falsificat. Secretara deja a fost condamnată definitiv pentru abuz de serviciu, deşi cu suspendare. Au fost peste 40 de martori în instanţă, care au declarat că au primit banii de la Gheorghe Carp şi că nu i-au vândut terenuri lui Afanasie Izbaş. Acesta pur şi simplu a profitat că Gheorghe Carp era internat şi a trecut totul pe numele inculpatului”, a precizat omul legii.

Procurorul nu exclude că Izbaş ar fi manipulat de cineva. „Felul cum s-a comportat Izbaş mi-a trezit suspiciuni. Mult mai activ era Ion Iachim, care a îndrăznit să mă sune şi să mă ameninţe. Mai am informaţia că acest Iachim ar fi aranjat să-l mituiească pe ofiţerul de urmărire penală din Călăraşi. L-am avertizat pe acesta că eu personal îi voi pune cătuşile dacă se va lăsa mituit. Iachim a avut un comportament agresiv şi pe parcursul procesului, intimida martorii. Dar Izbaş n-a spus nimic. Dacă spunea ceva, atunci reluam cercetarea penală şi poate că erau traşi la răspundere şi complicii săi”, a declarat procurorul.

Acuzaţiile au fost respinse însă de Ion Iachim.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii