Social

Dosarul țevilor furate și cuscra din Parlament

Foto: CIJM
Autor: Elena Moldoveanu
05/02/2016 10200

Un tânăr din raionul Cahul riscă să stea opt ani după gratii pentru că s-a încumetat să ia de pe câmp niște țevi de irigații ruginite, scoase din pământ de un consilier. Deși sunt probă la dosar, conductele sunt păstrate pe terenul alesului local, motivând că acestea sunt ale Primăriei. De partea cealaltă, Agenția „Apele-Moldovei” pretinde că țevile îi aparțin și numai întreprinderea avea dreptul să le scoată. În satul Cucoara însă sute de metri de conducte de apă s-au „evaporat” de parcă nici nu au fost sub pământ, spune administratorul de atunci al întreprinderii. El susține că s-a plâns la poliție, dar consilierul a ieșit basma curată pentru că ar avea o protectoare în Parlament – cuscra sa este deputată.

Despre acest caz am fost informați pe Harta Corupției.

Dosar penal pentru țevile ruginite

Vasile Macovei, locuitor s. Paicu, Cahul

Vasile Macovei locuiește în satul Paicu, Cahul, și este învinuit că în luna martie anul trecut a furat de pe câmp niște țevi, care erau scoase pentru a fi înlocuite. Lucrările de modernizare a sistemului de irigare se făceau în satul vecin, Cucoara. Tânărul spune că a luat țevile pentru că cei care munceau în câmp i-ar fi zis că acestea nu mai sunt bune la nimic și vor fi trecute la pierderi. A încărcat conductele într-o mașină și le-a dus acasă. La scurt timp, a fost telefonat de consilierul Petru Sava, care i-a cerut să i le întoarcă. A făcut așa cum i s-a zis, dar imediat l-a găsit poliția, i-a deschis o anchetă penală, iar dosarul a ajuns în judecată.

Petru Sava, consilier s. Cucoara

Țevile furate, pe terenul consilierului

Petru Sava recunoaște că l-a sunat pe Vasile și i-a cerut să ducă țevile pe un teren al său. El nu neagă faptul că a dezgropat țevile, dar spune că totul s-a făcut cu voia oamenilor din sat. „Noi am făcut o Adunare Generală a cotașilor și am hotărât ca țevile să nu rămână în câmp, că ele oricum sunt ruginite, să le scoatem și să facem un gard la cimitir. Țevile sunt din oțel și înainte de a veni americanii să sape, noi le-am scos. Le-am tăiat ca să putem să le transportăm, dar a început să plouă tare și le-am lăsat până se face vreme bună”, povestește consilierul de la Cucoara. Nu se știe câte țevi au fost scoase, pentru că nu s-a făcut un proces-verbal. După ce au început cercetările, poliția a fixat 14 țevi cu o lungime de 6 metri. Acestea sunt păstrate și acum pe terenul consilierului, păzite de camere video, în timp ce el declară că țevile se află pe pământul Primăriei.

 

Primarul nu știe unde sunt țevile

Solicitată de Centrul de Investigații Jurnalistice, Tatiana Denisenco, primar al comunei Cucoara, declară că țevile buclucașe nu sunt pe teritoriul Primăriei.  „Nu am

 Tatiana Denisenco, primar al comunei Cucoara

auzit că aceste țevi se află la Primărie, numai nu pe teritoriul Primăriei! Din ceea ce știu, aceste țevi sunt preconizate, că ele stau pe loc, dacă se va recunoaște că sunt proprietatea noastră, să fie vândute ca să facem gardul cimitirului. Nu știu dacă dl Sava are dreptul să le păstreze”, a precizat Denisenco, după ce am întrebat-o dacă acesta are voie să le țină pe terenul său. Ulterior Petru Sava ne-a spus că el arendează de la Primărie terenul pe care sunt păstrate conductele. Într-un răspuns primit de la Primăria din Cucoara suntem informați că Sava nu arendează și nu a privatizat bunuri din proprietatea publică, ci deține imobile pe terenul aflat în proprietatea publică. 

Încă nu se știe ale cui sunt țevile

(de la dreapta la stânga) consilierul Petru Sava, cetățeanul Vasile Macovei și specialistul în relații funciare și cadastru, Iacov Dimov

Petru Sava figurează ca martor în dosarul țevilor de la Cucoara, unde parte vătămată e Agenția „Apele-Moldovei”. El afirmă că știe că țevile sunt probă în dosar, însă nu le dă pentru că acestea aparțin oamenilor din sat, respectiv Primăriei. „Este document, iată pe ce ne-am bazat noi – că nu toată sistema de irigare aparține întreprinderii Apele-Moldovei. Ei pretind că ei sunt partea vătămată, noi pretindem că noi suntem partea vătămată și a rămas ca ei să se clarifice”, mai adaugă Sava.

Specialistul în relații funciare și cadastru, Iacov Dimov, ne-a arătat actul cu care Primăria vrea să demonstreze că țevile îi aparțin. El susține că, potrivit acestui document, fiecare om are cotă-valorică la sistemul de irigare. Totuși Primăria încă nu a întreprins măsuri ca țevile să fie recunoscute drept proprietatea sa. „Așteptăm să vedem cu ce se va încheia dosarul lui Vasile Macovei și apoi vom întreprinde măsuri”, spun autoritățile locale.

Poliția de la Cucoara: A fost o înțelegere, nu o Adunare Generală

Solicitat de reporterii CIJM, sectoristul Tudor Basarab a spus că nu își amintește să fi avut loc o Adunare Generală la care oamenii să decidă ce fac cu țevile vechi. „A fost o înțelegere să facă cimitirul, eu nu știu de adunare”, a precizat omul legii, dar a evitat să ne spună cine sunt cei care „s-ar fi înțeles”. El însă se arată convins că Macovei trebuie pedepsit, motivând că acesta ar fi o problemă pentru localitate.

VIDEO// Discuții purtate în sediul Primăriei de la Cucoara cu edilul Tatiana Denisenco, cetățeanul Vasile Macovei, consilierul Petru Sava și specialistul în relații funciare și cadastru, Iacov Dimov.

Video: Marin Bogonovschi

Cuscra din Parlament

Administratorul de atunci al Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Cahul”, Nicolae Schițanu, spune că la Cucoara oamenii au cotă valorică de numai 300 de lei din sistemul de irigare, iar restul, în valoare de 7 milioane, îi aparține întreprinderii. Mai mult decât atât, precizează acesta, doar Agenția „Apele-Moldovei” avea voie să scoată țevile, nu și primăriile.

Schițanu crede că Macovei a ajuns un țap ispășitor în toată povestea pentru că Sava, consilier PLDM în sat, ar avea protecție din partea deputatei PLDM Aliona Goța, care îi este cuscră, și care până în februarie 2015 a fost primar la Cucoara. „Petru Sava are acoperire politică sănătoasă și de asta nu vor să îl tragă la răspundere. Eu am spus și la audieri că Macovei poate să poarte o oarecare răspundere că a luat țevile, dar asta nu e atât de grav cum a făcut Petru Sava - au săpat cu escavatorul în baltă, au scos țevile pe mal și le-au tăiat. Dna Goța a dat așa ordin să nu fie luate țevile fiindcă îi cota valorică a oamenilor, cu toate că eu am insistat mult și am vrut să o conving, nu m-am întâlnit personal, dar prin alți oameni. Țevile astea stau la evidența Apele-Moldovei”, adaugă Schițanu.

El declară că atunci când s-a aflat despre dispariția țevilor, a anunțat poliția și s-a deplasat la fața locului: „Chiar în momentul când au fost sustrase, la Apele-Moldovei din Cahul se făcea un audit, am mers la fața locului, am măsurat și am văzut că 300 de metri lipsesc în general, Sava le-a vândut. Poliția a deschis dosar, a început a cerceta, dar a fost dată comandă de dna deputat și l-a considerat pe Macovei vinovat, dar acesta nu are nicio treabă, că țevile erau deja scoase”.

Schițanu susține că Macovei i-a cerut ca întreprinderea să accepte un acord de împăcare ca să nu ajungă la închisoare pentru că el de la bun început a întors conductele luate. „I-am dat numărul de telefon al dnei Goța, eu aveam numărul ei, am activat mult la Cucoara, vreo 22 de ani, și îl știu pe fiecare de acolo și cunosc foarte bine cine a construit acolo sistemul de irigare. I-am spus lui Macovei să se adreseze frumos, să-i zică deputatei că din cauza lui Petru Sava riscă să stea la pușcărie, că are doi copii mici. Și Macovei mi-a zis că a telefonat-o de mai multe ori și a rugat-o, dar ea a spus Nu”, conchide Schițanu.

„În sat toată lumea mi-e neam, faceți abstracție că Sava mi-e cuscru”

Deputata Aliona Goța, Foto: ziuadeazi.md

„Nu am niciun amestec. Știu că faceți investigație, m-a sunat și doamna primar și mi-a zis”, a fost reacția deputatei Aliona Goța, după ce două săptămâni am căutat-o la telefon și nu a răspuns niciodată, iar într-un final am dat de ea la Comisia parlamentară pentru drepturile omului. „Nu știu de ce am nimerit în scandalul acesta cu țevile când nu am nicio atribuție. Eu le-am dat doar un sfat consătenilor mei. Ei m-au sunat foarte revoltați, dar nu Sava, că vor să li se ia cota valorică și le-am spus că atunci când judecata va decide a cui e proprietatea, atunci vom hotărî, până atunci lăsați-le acolo unde sunt ele. Nu-i terenul privat al lui Sava, el arendează. Nu am dat nicio autorizare, niciun ordin, nicio indicație”, se apără deputata.

Ea recunoaște că Macovei a sunat-o și au stabilit o întâlnire în cadrul orelor ei de audiență la Cahul, însă aceasta nu a mai avut loc din cauza unei ședințe a fracțiunii. În finalul discuției, Aliona Goța ne-a cerut să facem abstracție de faptul că-i cuscră cu Petru Sava. „În sat la mine toată lumea mi-e neam: cumetri, verișori și tot așa. Sava este, în primul  rând, consilier local, cunoaște foarte bine problemele comunității, e implicat în toate activitățile comunității, faceți abstracție că este cuscrul meu, că nu am nicio legătură cu el. Păi, și dacă mi-e cuscru, nu am fost la el nu știu de când. Adică eu îs într-o parte, el cu totul în alta, nu avem nicio tangență de discuții despre țevi sau problemele comunității. Așa sunt eu, un om mai îndepărtat.”

În timp ce Aliona Goța declară că nu a discutat niciodată cu Sava despre țevile furate, acesta a mărturisit altceva procurorilor, fapt confirmat în Rechizitoriul anexat la dosarul penal: „...la 17 martie 2015, pe la orele 19.00-20.00 a fost telefonat de Nebunu Veaceslav, locuitor s. Cucoara, care a comunicat că două autocamioane încărcate cu țevi metalice de pe proprietatea  de teren a locuitoilor s. Cucoara, se deplasează spre satul Paicu. Apoi a anunțat primarul s. Cucoara Goța Aliona comunicându-i cele întâmplate. Apoi a fost anunțat și polițistul de sector Basarab Tudor...”

În luna martie, Goța nu mai era primar, ci deținea deja funcția de deputat. Ea susține însă că tot ce știe e că Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații urma să se ocupe de țevile de la sistemul vechi de irigare și că acestea trebuiau să rămână în pământ. „Atâtea lucruri se mai ascund după chestiunea asta. Cine de fapt le-a furat, când au fost extrase și cine le-a scos, asta încă nu se știe. Eu chiar nu am niciun amestec”, afirmă deputata.

„Știți, oleacă e încurcată situația”

Țevile furate, păstrate pe terenul arendat de la Primărie de către consilierul P.Sava

Înainte ca țevile să fie dezgropate, Consiliul de administrare al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Chircani-Zîrnești”, care își are sediul la Primăria de la Cucoara, a decis să le scoată și să le vândă în contul cotizațiilor locuitorilor. Dar decizia a întârziat, pentru că grupul condus de Sava le-a luat-o înainte, spune directorul asociației, Dumitru Bălănel.

„Asociația de la Cucoara a fost creată în urmă cu trei ani și numără peste 500 de utilizatori de terenuri agricole.”

„Am decis să facem o comisie care să le vândă, dar cinstit să vă spun nu noi am început să le scoatem. S-a vârât altcineva, a hotărât altă grupă să ia. Și iată ce a ieșit.

- Cine?

- Păi, cine? Dumneavoastră doar știți! O grupă de inițiativă. În paralel a avut loc altă ședință, eu nu știu cum, ce a decis că nu am participat. Eu tot m-am idignat când am auzit că ei au început  să scoată trubele, dar dacă așa s-a hotărât… Nu știu ce adunare a fost acolo…nu pot spune câte trube au scos… Știți, oleacă e încurcată situația: noi știm că e cota noastră de avere, iar Apele-Moldovei spun că-s a lor. Dar cu ce argumentează ei?”, afirmă șeful asociației. Nici Primăria nu poate pretinde la țevi atâta timp cât nu are permisiunea oamenilor care dețin cota de avere, mai adaugă Bălănel.

El susține că nu se ajungea la dosar penal dacă oamenii ar fi ținut cont de recomandarea celor de la Fondul Provocările Mileniului din Moldova, care a finanțat modernizarea sistemului de irigare din Moldova. „Înainte să fie schimbate țevile de irigare, în localitate a avut loc o ședință cu participarea celor de la Fondul Provocările Mileniului din Moldova și cineva a întrebat din sală ce să facem cu țevile vechi. Valentina Badrajan (n.r. șefa FPM Moldova) ne-a spus: «Nu vă atingeți, lăsați țevile acolo în pământ». Pentru că dacă începea să le scoată unul-altul se pornea zarva, așa cum de fapt s-a întâmplat!”, conchide directorul asociației.

„În Moldova activează 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) create după anul 2010, când a apărut o lege în acest sens. Acestea au fost înființate de către operatorii agricoli care dețin și prelucrează teren agricol în aria unui sistem de irigare. Asociațiile pot cere Agenției Apele-Moldovei să li se transmită în gestiune sistemele de irigare și, în acest scop, semnează contracte de comodat pentru o anumită perioadă.

Modernizarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești Foto: gazetadesud.md

CNA: S-au furat țevi de milioane de lei

În sudul țării, mai multe conducte de irigații au dispărut de parcă nici nu au fost sub pământ. Cel puțin așa reiese dintr-o anchetă a Centrului Național Anticorupție. Ofițerii CNA au depistat o întreagă schemă de comercializare a țevilor de la sistemul de irigație, organizată în perioada 2013-2015, în raioanele Cahul, Cantemir, Vulcăneşti şi Taraclia. În toamna anului trecut, ofițerii anticorupție au descins la locul de muncă și la domiciile responsabililor de la Î.S. „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Cahul”. Drept urmare, doi șefi s-au ales cu dosar penal pentru neglijență în serviciu și delapidare a averii străine, iar unul riscă pedeapsă și pentru păstrarea munițiilor. La domiciliul său au fost depistate 200 grame de trotil. Ambii se află acum sub control judiciar având interdicția de a părăsi ţara. CNA a stabilit că în schemă erau implicate două firme, care în prezent sunt supuse unui control financiar. Se presupune că acestea cumpărau țevi de irigații de la Agenţia „Apele Moldovei” şi le exportau. În prezent se face expertiza chimică și fizică a conductelor exportate pentru a stabili valoarea lor exactă. Calculele inițiale arată un prejudiciu de peste 12 milioane de lei.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii