Cazul sechestrării tirajului ziarului „Cuvântul”: Câștig de cauză împotriva Inspectoratului de Poliție Rezina

Cornelia Cozonac
15/01/2019
CIJM

Judecătoria Orhei, cu sediul Rezina, a anulat decizia şefului interimar al Secţiei Infracţiuni şi Fraude Economice a Inspectoratului de Poliţie Rezina, Vadim Garpati, privind sancţionarea cetăţeanului Ion Panfili, angajat al Tipografiei Rezina, care transporta, la 10 mai 2018, spre poștă, tirajul ziarului „Cuvântul”. Poliția din Rezina a sechestrat atunci automobilul, care-i aparținea angajatului tipografiei, și tirajul ziarului „Cuvântul”, ce urma să ajungă la cititorii din raioanele Rezina și Șoldănești. Instanța nu a constatat încălcări în acțiunile angajatului tipografiei. Asistența juridică în acest caz este susținută de Centrul de Investigații Jurnalistice.

La 10 mai 2018, Ion Panfili, transporta cu automobilul propriu la Centrul de Poştă Rezina tirajul ziarului ”Cuvântul” pentru abonaţii din raioanele Rezina şi Şoldăneşti. În apropiere de tipografie, un echipaj al Poliţiei de patrulare l-a stopat și i-a cerut să prezinte foaia de parcurs. Vadim Carpati, şeful SIFE al IP Rezina, venit la fața locului, a dispus percheziționarea automobilului, după care a cerut ca automobilul să fie escortat la Inspectoratul de Poliție Rezina, fără a se întocmi actele necesare, cu indicarea motivelor și faptelor, care au stat la baza acestei decizii. Ion Panfili le-a explicat politiștilor că automobilul redacţiei este la reparaţie şi el, la rugămintea directorului redacţiei, duce tirajul ziarului ”Cuvântul” la Centrul de Poştă Rezina, lucru confirmat şi de alte două angajate ale tipografiei care se aflau în automobil, şi care le-au arătat poliţiştilor şi bonul de livrare a ziarului cu şatampila redacţiei şi semnăturile de rigoare atașat la tiraj.

Automobilul şi tirajul s-au aflat sechestrate la poliţie de la ora 13.35 până la ora 19.50 şi au fost eliberate după ce mai multe organizaţii mass-media au semnalat despre acest, calificându-l drept unul grav.

În baza procesului verbal întocmit de Vadim Carpati, angajatul tipografiei a fost sancționat cu amendă în mărime de 3000 de lei, în baza articolului 265 din Codul Contravențional, pentru ”achiziţionarea, păstrarea, transportul spre comercializare ilegală a valorilor materiale”.

Amintim că atunci prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă şi să informeze opinia publică despre rezultatele acesteia, iar în cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea.

Ancheta s-a redus însă la suspendarea din funcţie pentru o lună a șefului IP Rezina, Igor Botea, şefului interimar al Secţiei Infracţiuni şi Fraude Economice a IP, Vadim Garpati, şi a doi poliţişti din Plutonul de patrulare. Toți patru au revenit mai apoi în funcție și … și-au ridicat salariul pentru luna în care nu s-au aflat la serviciu (!).

Organizaţiile neguvernamentale de media au calificat acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului Rezina, și au cerut ministrului Afacerilor Interne să iniţieze o anchetă de serviciu și să sancţioneze persoanele care au ordonat aplicarea sechestrului și sancționarea proprietarului automobilului. Ancheta de serviciu a MAI nu a descoperit însă abateri de la legislația în vigoare, iar redacția săptămânalului „Cuvântul” a contestat în instanța de judecată legalitatea acțiunilor Inspectoratului de poliţie Rezina.

Șeful Serviciului Protecție internă și anticorupție al MAI, Anatolie Postică, a comunicat ziarului „Cuvântul” că „în adresa Procuraturii raionului Rezina, la 18 mai 2018 a fost expediată o interpelare prin care s-a solicitat informarea conducerii DIE a IGP asupra acțiunilor angajaților Poliției care au fost implicați în documentarea cazului descris... La 23 mai 2018 în adresa DIE a IGP a parvenit răspunsul expediat din cadrul Procuraturii raionului Rezina, prin care se constată că în acțiunile angajaților poliției din cadrul IP Rezina și INP al IGP nu au fost constatate careva abateri de la prevederile legale”.

Procuratura Rezina, sesizată de Redacția săptămânalului „Cuvântul” asupra acțiunilor polițiștilor care au sechestrat ilegal ziarul și automobilul, afirma: „Ceea ce ține de acțiunile angajaților IP Rezina la documentarea cazului, la moment este inițiată de către MAI o anchetă de serviciu, care se va expune privind existența sau lipsa în acțiunile acestora a careva încălcări”.

Peste două săptămâni, la o solicitare repetată din partea redacției ”Cuvântul”, același procuror de la Procuratura Rezina, Anatolie Maliuta, trimitea următorul răspuns: ”Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, investigarea infracțiunilor prevăzute de art. 327,328,329 CP ține de competența organului de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție. Pentru a primi informația solicitată urmează a vă adresa la Procuratura Anticorupție”.

Iar la 15 octombrie Șeful Direcției inspectare efectiv al IGP Eugeniu Piterschi îl informa pe Ion Panfil că „materialul ce a stat la baza întocmirii procesului-verbal cu privire la contravenție, supus contestării, a fost examinat de către Direcția nr.3 a Inspectoratului național de investigații”. Piterschi nu pomenește niciun cuvânt despre rezultatele investigației desfășurate de INI.

Directorul publicației ”Cuvântul”, Tudor Iașcenco, susține că ancheta și investigațiile în cazul secgestrării tirajului ziarului și a automobiului angajatului de la tipografie au fost mimate. „Niciuna din structurile implicate în acest caz și nici cele abilitate să cerceteze abuzurile admise de reprezentanții Poliției nu au găsit de cuviință să discute pe marginea celor întâmplate cu administrațiile săptămânalului ”Cuvântul” și a Tipografiei Rezina, sau cu persoanele implicate în acest litigiu”, precizează Tudor Iașcenco. Ziaristul și echipa sa, dar și o bună parte a cititorilor ziarului, cred că sechestrarea săptămânalului, dar și alte acțiuni de intimidare a jurnaliștilor de la acest ziar, ar fi orchetrate de persoane din structurile de conducere a raionului Rezina, vizate în mai multe investigatii jurnalistice, care au deconspirat abuzuri, gestionarea frauduloasă a banilor publici de către conducerea raionului Rezina, în frunte cu Eleonora Graur. Un grup de cititori, iar apoi și redacția ziarului, au sesizat Procuratura Generală să investigheze dezvăluirile jurnaliștilor în care era vorba de prejudicierea bugetului raionului și al statului cu milioane de lei. Procuratura Rezina n-a găsit ilegalități în acțiunile administrației, iar peste puțin timp a urmat sechestrarea ziarului, alte acțiuni ale poliției, prin care angajații redacției au fost intimidați. 

Prin Hotărârea Judecătoriei Orhei, sediul Rezina, din 14 ianuarie 2019, decizia de sancționare a domnului Ion Panfilii a fost anulată, iar procesul contravențional în privința acestuia a fost încetat, deoarece „vinovăția contravenientului în săvârșirea contravenției incriminate nu și-a găsit pe deplin confirmare în ședința de judecată”. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. 

Cornelia Cozonac
15/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii