Cum a „rezolvat” primăriţa din Cobîlea o problemă în comunitate: două familii, la cuţite pentru un iaz

Julieta Saviţchi
13/08/2022
Aliona şi Ion Poeţică Foto: CIJM

Ion şi Aliona Poeţică din satul Cobîlea, raionul Şoldăneşti, o acuză pe primăriţa Angela Ababii că i-a deposedat de afacerea în care au investit bani şi multă muncă de-a lungul anilor. Este vorba de iazul de lângă sat, pe care soţii Poeţică l-au avut în arendă mai bine de 17 ani şi care a fost transmis de Primărie în arendă unui alt locuitor din sat, cu tot peştele crescut de cei doi soţi. Insultele şi agresiunile dintre cele două familii au ajuns la ordinea zilei, iar oamenii legii încearcă să facă faţă valului de plângeri. Primăriţa Angela Ababii respinge acuzaţiile şi susţine că a făcut totul conform legii pentru ca să aducă mai mulţi bani la bugetul local. După o sesizare depusă pe Harta Corupţiei, reporterii portalului Anticorupţie.md au fost la Cobîlea pentru a afla, pas cu pas, cum stau lucrurile.

„Vrem să ne luăm măcar peştele crescut de noi”

Ion şi Aliona Poeţică au luat în arendă iazul aflat în gestiunea administraţiei publice locale, în 2005, pe un termen de 15 ani. Iniţial, preţul de arendă a fost de 6 mii de lei pe an. În 2010, după efectuarea lucrărilor de întărire a digului, suprafaţa acvatică a fost extinsă, iar preţul de arendă a fost majorat până la 10.600 de lei pe an.

„Iazul nu arăta aşa, era înmlăştinit, creştea mult stuf, digul era rupt. Am investit mult ca să curăţim iazul, am procurat plăci din beton, am instalat ţevi pentru a ţine sub control nivelul apei şi am întărit digul. Am luat de la bancă un credit de 150.000 de lei, am lucrat şi peste hotare şi am investit banii câştigaţi. Ani la rând nu am avut niciun venit. A trebuit mai întâi să aducem totul la condiţie ca să putem creşte peşte”, susţin soţii Poeţică.

În 2020, când a început pandemia de Covid, a expirat şi contractul de arendă a iazului. Din cauza pandemiei, a fost închisă ghereta de la piaţa din Şoldăneşti, unde Ion şi Aliona vindeau peştele crescut în iazul arendat.

Ion ne-a spus că a vorbit cu primăriţa privind reperfectarea contractului de arendă şi că Angela Ababii i-a zis doar să plătească în continuare pentru arendă.

După aproape doi ani de inactivitate, soţii Poeţică aşteptau ca în anul curent să-şi recupereze o bună parte din investiţii. „În doi ani, perioadă în care aproape că nu am activat, peştele a crescut mult. Cred că erau la vreo 20 de tone de peşte”, susţine bărbatul.

Planul le-a fost dat peste cap chiar de la începutul anului. Ion Poeţică povesteşte că la 14 ianuarie a auzit întâmplător de la un locuitor din sat că peste trei zile Primăria urma să desfăşoare o licitaţie cu strigare privind darea în arendă a iazului. Bărbatul a adunat actele necesare şi s-a înscris ca participant la licitaţie. „Nu credeam că voi rămâne fără afacere. Credeam că voi avea prioritate, pentru că investisem. Eram conştient de faptul că preţul pentru arendă va fi majorat. Mă orientam că va fi maxim  45 de mii pe an. Dar mai mult nu se merită, nu se acoperă cheltuielile”, ne-a explicat bărbatul.

Licitaţia a fost câştigată de Maxim Plămădeală, un agricultor din Cobîlea, care a propus prețul de 123.000 de lei pe an pentru arenda iazului.

Ion Poeţică susţine că a încercat să vorbească cu noul arendaş să-i permită să-şi scoată peştele pe care îl crescuse, însă acesta nu i-ar fi dat voie nici să se apropie de iaz. Mai mult, Maxim Plămădeală i-a distrus o barcă şi năvoadele, l-a agresat verbal şi fizic, iar pe fiul său l-ar fi ameninţat cu un cuţit.

Ion mai susţine că Maxim a scos din iaz peşte care nu-i aparţine şi l-a vândut.

Famila Poeţică crede că în spatele scandalului ar fi primăriţa Ababii, care se află în relaţii de rudenie cu Plămădeală, şi că pe ei nu-i interesează atât iazul, cât peştele. „Au vrut să facă licitaţia fără noi. Nici nu ne-au informat. Scopul lor a fost  să scoată peştele crescut de noi. Să profite de bunul nostru, muncit cu sudoare. Când se va termina peştele, vor renunţa la iaz”, susţin într-un glas soţii Poeţică.

„Am document şi am întrat ca la mine în ogradă”

Maxim Plămădeală ne-a declarat că a vrut să-şi extindă afacerea, iar acum regretă că a luat iazul. Bărbatul susţine că a plătit 16.000 de lei pentru arendă şi stă la îndoială dacă merită să continuie: „După tot scandalul, nu cred că voi avea venit sau cel puţin îmi voi acoperi cheltuielile”, ne-a declarat tânărul antreprenor din Cobîlea.

Maxim a mai adăugat că, pe lângă banii plătiţi pentru arendă, a mai cumpărat de o mie de euro puiete şi hrană pentru peşti.

Tânărul a respins acuzaţiile că ar fi agresat fizic familia Poeţică şi susţine că, în realitate, el a fost cel agresat. Pe de altă parte, Maxim Plămădeală a recunoscut că a pescuit şi că i-a distrus bunurile fostului arendaş: „Am document legal şi am întrat ca la mine în ogradă”.

Întrebat de ce nu i-a permis lui Poeţică să-şi scoată peştele pe care l-a crescut, Plămădeală a răspuns că nu a putut să ajungă la o înţelegere cu el. „Mi-a zis şi poliţia că eu pot să folosesc apa din iaz, să irig, dar să-i dau omului peştele. I-am zis lui Ion ca să-mi plătească arenda pentru perioada cât va scoate peştele din iaz, dar el nu a vrut”, a spus arendaşul.

Angela Ababii: „Peştele nu este al lui Poeţică”

Primăriţa din Cobîlea, Angela Ababii, a manifestat o poziţie părtinitoare în raport cu cele două părţi aflate în conflict. În timp ce l-a lăudat pe Maxim Plămădeală că este un tânăr cumsecade, care vrea să-şi dezvolte o afacere, a încercat să ne convingă că Ion Poeţică este o persoană rea şi violentă, care a avut cândva probleme cu legea.

Şefa administraţiei locale l-a acuzat pe Poeţică că vinde ilegal peştele care nu-i aparţine şi susţine că beneficiar trebuie să fie Plămădeală: „Maxim a luat iazul în arendă, a plătit. Poeţică a luat cândva iazul cu tot cu peşte. De ce acum el ar trebui să scoată peştele? El ştia că i-a expirat contractul, aşa că a avut timp să scoată peştele. Eu l-am denunţat peste tot că el vinde peşte, dar nu s-au luat măsuri. Îi mituieşte cu câte un peşte pe cei de la raion. Şi ce dacă a investit în construcţia digului? Nimeni nu l-a impus, nu era prevăzut aceasta în contract”.

Cât priveşte desfăşurarea licitaţiei, susţine că nu a depăşit cadrul legal şi chiar a invitat un specialist din raion pentru ca totul să se desfăşoare corect. „Am anunţat că va avea loc licitaţia în Monitorul Oficial şi pe pagina web a primăriei. Eu nu sunt obligată să-l informez personal pe Poeţică. Eu nu am avut dreptul să-i prelungesc contractul de arendă, legea s-a schimbat. Totul se face prin licitaţie. Ce-s vinovată eu că cineva a oferit mai mulţi bani? Poeţică de când are iazul nu a dat atâţia bani. Pentru noi este important fiecare leu, căci bugetul este auster”, s-a justificat primăriţa.

-+*

Oamenii legii, între ciocan şi nicovală

Atât Angela Ababii şi Maxim Plămădeală, pe de o parte, cât şi familia Poeţică, pe de alta, se plâng că oamenii legii  nu iau atitudine.

Maxim Plămădeală ne-a declarat că Ion Poeţică ar fi cumătru cu şeful Procuraturii din Şoldăneşti şi în complicitate cu poliţia îl protejează pe fostul arendaş: „Mi-a zis comisarul să nu mai sun la poliţie”.

Primăriţa dă vina pe poliţie şi arată către şeful Inspectoratului din Şoldăneşti, Vadim Pârău. „Am scris peste tot că Poeţică vinde la Şoldăneşti peşte fără acte de provenienţă. Şi la Inspectoratul Fiscal am scris. Nimic. Cred că îi mituieşte ca să fie protejat. Cum se explică că Vadim Pârău a avut grijă să-mi trimită de pe telefonul său personal o încheiere a instanţei de judecată în favoarea lui Poeţică? Eu încă nu am primit-o oficial. Şi această încheiere tot dă de bănuit”, a invocat Ababii.

Aliona Poeţică ne-a spus că s-a adresat peste tot, la Procuratură, la Poliţie, la Procuratura Anticorupţie, la CNA, dar fără succes. Femeia crede că Angela Ababii ar fi protejată de persoane influente din Poliţie şi Procuratură. „Cum se explică că poliţiştii nu au luat nicio atitudine chiar dacă am fost agresaţi de faţa lor. Nu mai zic deja de faptul că nu au intervenit pentru că am fost deposedaţi de bunuri. Plămădeală a făcut mai multe prin sat, dar scapă basma curată. Zice că suntem rude cu procurorul raionului. Dacă eram, mă adresam oare la Chişinău, la presă?”, ne-a declarat femeia.

L-am contactat la telefon pe Vadim Pârău. Omul legii a respins acuzaţiile şi a spus că are încredere în subalternii săi: „Ştiu că sunt nişte plângeri, dar eu nu pot să mă expun. Ţine de competenţa ofiţerilor de urmărire penală, ei sunt independenţi, eu nu pot să mă implic”.

În prezent, pe rol la Judecătoria Orhei se află două procese civile pornite în baza plângerilor depuse de Ion Poeţică, una împotriva Primăriei Cobîlea, în care se solicită anularea licitaţiei, iar alta împotriva lui Maxim Plămădeală, pentru că nu-i permite să beneficieze de roadele muncii sale.

Oficiul Şoldăneşti al Judecătoriei Chişinău a emis, la 29 iunie, la solicitarea lui Ion Poeţică, o încheiere care îi interzice lui Plămădeală Maxim să se apropie de iaz.

Ultimul nu s-a conformat şi a atacat încheierea în instanţa ierarhic superioară.

 

Julieta Saviţchi
13/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii