Deputați, consilieri și oameni de încredere ai lui Igor Dodon, printre candidații socialiștilor pentru circumcipțiile electorale uninominale

Mariana Colun
20/10/2018
Foto: Facebook.com

Partidul Socialiștilor și-a anunțat candidații pentru alte 18 circumscripții electorale uninominale. Printre ei, deputați, consilieri, businessmeni și sponsori generoși ai PSRM în campaniile electorale. În prezent, numărul candidaților înaintați de PSRM pentru circumscripțiile uninominale a ajuns la 35. Pentru circumscripțiile electorale din municipiul Chișinău au fost înaintați deputații Grigore Novac, Oleg Lipskii, Adrian Lebedinschii și Radu Mudreac, precum și consilierul municipal Petru Burduja.

Grigore Novac a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția nr. 31 din Capitală, care cuprinde sectoarele Râșcani și Ciocana. El a ajuns în 2014 în Parlament împreună cu alţi doi activişti ai Fundaţiei „Soluţia”.

În toamna anului 2012, Grigore Novac, împreună cu Vlad Batrîncea și Vasile Bolea a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere din partea Fundației „Soluția” privind evacuarea pietrei comemorative în memoria victimelor ocupației sovietice instalate în Piața Marii Adunări Naționale. Atunci instanța a hotărât că cererea depusă împotriva Primăriei Chișinău este nefondată. 

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 Grigore Novac a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte 85.000 de lei, de două ori mai mult decât veniturile pe care le-a declarat pentru 2012-2013. În 2015, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale, Novac a contribuit la bugetul PSRM cu 95.000 de lei, iar în 2016 și-a susținut șeful de partid în campania prezidențială cu 74.850 de lei. 

Foto: captură avere.md

Când a acces în Legislativ, Grigore Novac nu avea nici casă, nici mașină. Averea acestuia  a sporit în perioada mandatului de deputat. El și-a luat un Volvo XC în 2015, pentru care a scos din buzunar 113.000 de lei. Din 2017 deputatul stă într-o casă pe care o are în posesie și folosință, dar, în declarația de avere, nu precizează care este suprafața imobilului. 

Oleg Lipskii, alături de Zinaida Greceanîi. Foto: Facebook.com

Candidatul PSRM pentru cirscumscripția nr. 23 din Chișinău, care cuprinde locuitorii sectorului Botanica, este deputatul Oleg Lipskii. El a ajuns în Parlament în 2014, după ce a activat în domentiu transporturilor. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată în comun cu Ziarul de Gardă reporterii scriau că Oleg Lipskii este conducătorul firmei MD-Trans SRL, specializată în servicii de transport și expediții, el având mai multe interese în acest domeniu. „Având afaceri în transport este și vicepreședintele Uniunii Transportatorilor și Drumarilor”, mai scriau reporterii.

La fel ca și Grigore Novac, Lipskii și-a completat garajul pe durata mandatului de deputat. În 2016 acesta a cumpărat un Chevrolet Calos, pentru care a plătit aproape 58 de mii de lei. Un an mai târziu, parlamentarul a intrat în proprietatea unui Ravon Nexia 3 nou-nouț, pentru care a achitat aproape 140 de mii de lei. Automobilul a fost înregistrat pe numele soției legiuitorului.

Oleg Lipskii este un susținător fidel al formațiunii politice din care face parte. În 2014, în campania electorală parlamentară, el a făcut o donație în mărime de 90.500 de lei. Doi ani mai târziu, la prezidențiale, Lipskii l-a susținut pe Igor Dodon, contribuind la bugetul acestuia cu 74.850 de lei.

Zinaida Greceanîi, alături de Adrian Lebedinschi. Foto: Facebook.com

Adrian Lebedinschi și-a anunțat participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în calitate de candidat pe circumscripția electorală nr. 29 din Chișinău, care cuprinde sectoarele Centru și Râșcani. Lebedinschi este jurist și până a accede în Legislativ a activat ca apărător în Biroul Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”. În Parlament s-a remarcat în primăvara lui 2016. În martie 2016, la propunerea unui deputat socialist, Parlamentul a votat în regim de urgență, un proiect de lege de modificare a Codului Audiovizualului care, spun experții, îi va asigura controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc posibilitatea de a rămâne singurul mogul de presă din Republica Moldova. Inițial, proiectul de lege a fost conceput pentru a elimina concentrarea de instituții media în mâinile unor persoane, documentul a fost însă modificat, pe ultima sută de metri, la inițiativa deputatului Andrian Lebedinschi, astfel încât, în următorii ani, să nu mai poată apărea alte holdinguri media.

Adrian Lebedinschi este un sponsor generos al campaniilor electorale ale socialiștilor. În 2014, la alegerile parlamentare, el a făcut donații în mărime de 260.750 de lei. În 2015, în cadrul alegerilor locale el a scos din buzunar 44.000 de lei, iar în 2016, l-a ajutat pe Igor Dodon cu încă 74.600 de lei.

La fel ca și colegii său, și Adrian Lebedinschi s-a făcut cu mașină nouă în 2016 - un Hyundai Santa Fe de 8.930 de dolari, fabricat doi ani mai devreme.

Radu Mudreac. Foto: Facebook.com

Deputatul Radu Mudreac va candida pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală nr. 27 din Chișinău, care cuprinde sectorul Buiucani al Capitalei. Într-o investigație din toamna lui 2016, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că deputatul Radu Mudreac a contribuit la formarea bugetului electoral al lui Igor Dodon la prezidențialele din 2016 cu 74.600 de lei, ceea ce reprezintă mai bine de o treime din veniturile lunare ale familiei sale pentru 2015, de 195 de mii de lei. La parlamentarele din 2014, acesta a vărsat în bugetul PSRM de două ori mai mult – 168.700 de lei.

Radu Mudreac a fost anterior director general al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (2008–2010). Familia Mudreac deține o cotă de 50 % în compania Gradioni, care, potrivit portalului mold-street.com, a ridicat un centru comercial chiar în inima Capitalei, pe strada Tighina 46, în imediata apropiere a Pieței Centrale. Pe numele său mai este înregistrată o firmă: SRL Onor-Impex, care deține, pe un teren închiriat de la primăria Chișinău, o parcare auto pe str. Matei Basarab 1.

În 2017, după ce a vândut un apartament cu 45.000 de euro, socialistul Radu Mudreac și-a cumpărat un teren intravilan de șase ari contra sumei de 35.000 de euro, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Petru Burduja. Foto: Facebook.com

Candidatul PSRM înaintat pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală nr. 30, ce cuprinde sectorul Ciocana, este consilierul municipal, vice-președintele fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, lider al organizației de sector Ciocana, Petru Burduja. El este administratorul companiei Exclusiv Media SRL, prin care, potrivit Rise Moldova Partidul Socialiștilor ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin intermediul Exclusiv Media.

La parlamentarele din 2014, Petru Burduja a sponsorizat campania electorală a PSRM cu 87.300 de lei. Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale a consilierului municipal, cea pentru 2017, el are în proprietate patru terenuri agricole, un apartament de 70 de metri pătrați, pe care l-a moștenit, iar anul trecut a achiziționat un automobil de model Honda CRV, contra sumei de 261.200 de lei, după ce a vândut un alt automobil, de același model, cu 82.000 de lei.

Petru Corduneanu. Foto: Facebook.com

Deputatul Petru Corduneanu va candida pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală Hâncești. Corduneanu a ajuns deputat în septembrie 2017, înlocuind-o pe Irina Mizdrenco, deputata PSRM care a decedat în urma unei boli. El este ex-şeful Direcţiei ordine publică a Comisariatului de Poliţie Chişinău, cercetat penal pentru că în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 a bătut-o pe Valentina Cuşnir, pe atunci deputată. După un proces lung, el a fost absolvit de pedeapsă. Până a ajunge deputat PSRM, Petru Corduneanu a ocupat funcţia de consilier municipal în Chișinău din partea aceluiaşi partid. Petru Corduneanu a contribuit la formarea bugetului PSRM în cadrul campaniei electorale pentru parlamentare, în 2014, cu 271.500 de lei (!), asta în timp ce era pensionar MAI.

Pentru circumscripția electorală Cantemir din partea PSRM va candida deputatul Vladimir Țurcan. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, se arată că, până a obține un nou mandat în Parlament în 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300 de metri pătrați, dar și o mașină luxoasă de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei. În 2016 Țurcan a investit 400.000 de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați. În 2016 legiuitorul a luat în posesie și folosință un Lexus RX-200T, care ar costa 10.000 de euro. Alte 10.800 de dolari deputatul le păstrează în bancă. Într-o altă anchetă semnată de reporterii CIJM, se arată că Vladimir Țurcan a contribuit la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. Tot el a contribuit cu 94.000 de lei în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2015. Într-o investigație recentă a CIJM, realizată în comun cu Ziarul de Gardă, jurnaliștii scoteau la iveală că deputatul socialist avea afaceri cu statul, printr-una din firmele sale. „Deputatul socialist Vladimir Țurcan indică în declarațiile sale de avere că deține acțiuni în valoare de 910.000 de lei la ÎS Sabos, cu drept de activitate în îndeplinirea funcțiilor de supraveghere tehnică pentru beneficiari, prin conducerea proiectelor de investiții capitale. Aceasta a obținut anul trecut două contracte noi cu instituții ale statului în valoare de peste 200 de mii de lei. Anul trecut, întreprinderea a semnat alte 11 contracte privind majorarea prețurilor la servicii pentru contracte semnate anterior, în sumă totală de 210 mii de lei”, se arată în investigație.

Fiodor Gagauz. Foto: Facebook.com

Deputatul Fiodor Gagauz este candidatul pentru circumscripția electorală Ceadâr-Lunga, din care fac parte localitățile din raioanele Ceadâr-Lunga și Vulcănești. Frații lui Fiodor Gagauz au fost vizați într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2017. „De mai bine de un an, frații unui deputat socialist din Parlament folosesc un lac din zona de sud a țării pentru pescuit și comercializarea peștelui chiar dacă contractul de arendă, încheiat la începutul anilor 2000 cu administrația locală, a expirat în iunie anul trecut. Zeci de adresări expediate organelor de drept regionale și centrale, apeluri, discuții și, mai nou, o petiție colectivă semnată de peste 600 de săteni în frunte cu primarul - nimic nu a dat rezultate deocamdată, toți sugerând edilului să se adreseze în instanță. A făcut-o și pe asta, doar că cele două procese de judecată bat pasul pe loc. „Am rămas fără nicio susținere, toți ne-au lăsat unu la unu cu această problemă și nu mai știm ce să facem. Ultima instanță sunteți voi, jurnaliștii…”, oftează primarul Fiodor Topciu, în lupta pentru returnarea proprietății publice. Pe de altă parte, nici deputatul socialist, nici fraţii acestuia, care folosesc iazul, nu au vrut să comenteze situaţia”, scriau reporterii.

Pavel Artamonov este candidatul socialiștilor în circumscripția electorală Nisporeni, formată din raioanele Nisporeni și Strășeni. Acesta este, din octombrie 2017, consilier în Consiliul orășenesc Nisporeni, în urma cererii de demisie a consilierului Cojocaru Victor, ales pe lista PSRM. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul trecut, în 2017 Pavel Artamonov a avut un venit de doar 37.200 de lei. El are în proprietate un automobil de model Daewoo din 2010, și conduce prin procură altele două - un Renault din 2006 și un Crysler din 2001, dobândit în 2017. Deși raportează pentru anul trecut venituri modeste, în campania pentru prezidențiale din 2016, Artamonov a donat pentru Igor Dodon 62.100 de lei. 

Pentru circumscripția electorală Strășeni, din care fac parte localități din raioanele Strășeni și Orhei, candidează președintele organizației teritoriale PSRM, Veaceslav Anghel. Anghel este fostul consătean al lui Igor Dodon, candidatul cu numărul 46 în lista socialiştilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi unul dintre finanţatorii PSRM în timpul campaniilor electorale, el făcând o donație în mărime de 166.300 de lei în 2014, la alegerile parlamentare. Tot Anghel e asociat și administrator unic la Hunter Elit Club SRL, despre care presa a scris anterior că ar fi afiliată intereselor președintelui Igor Dodon. Portalul Anticoruptie.md a scris că firma încearcă să obțină, prin judecată, recuperarea unei datorii în valoare de peste 24 de milioane de lei de la Fabrica de conserve din Călărași. Inițial, firma a pretins o datorie de peste 13 milioane de lei de la fabrică. Suma a fost însă majorată ulterior cu încă 11 milioane de lei, penalități impuse în baza unor prevederi contractuale dubioase.

Candidatul PSRM pentru circumscripția electorală Comrat este vicepreședintele Adunării Populare din Găgăuzia, ex-viceprimarul municipiului Comrat, Alexandru Suhodolschi. În 2016 el a vărsat în bugetul electoral al lui Igor Dodon 52.600 de lei. Tot în 2016, el a făcut o donație de 14.000 de lei către PSRM.

Evghenii Osadcenco. Foto: Facebook.com

Consilierul de la Durlești, Vladimir Roșca, și-a anunțat candidatura pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pentru circumscripția electorală nr. 33 din Chișinău, formată din localitățile Băcioi, Codru, Durlești, Sângera și Trușeni. La alegerile din 2014, Roșca a făcut o donație în mărime de 50.500 de lei.

Alexandru Isac, ales local în consiliul satului Chiștelnița, raionul Telenești, este candidatul PSRM pentru circumscripția electorală Telenești. La alegerile prezidențiale din 2016, el a făcut o donație în mărime de 74.760 de lei către Igor Dodon.

În circumscripția electorală Sărata Galbenă, la alegerile din 24 februarie 2019 va candida Olesea Brînză, consilier din partea PSRM în satul Obileni, raionul Hâncești. În circumscripția electorală Cahul, candidatul PSRM este Evghenii Osadcenco, asistent al deputatului în Parlament, în timp ce pentru circumscripția electorală Ialoveni și-a înaintat candidatura președinta organizației teritoriale PSRM de la Rezina, ales local în cadrul Consiliului Orășenesc Rezina, Lidia Onu, care în 2016, la alegerile prezidențiale, l-a sprijinit pe Igor Dodon, făcând o donație în mărime de 49.500 de lei.

Președintele mișcării de tineret „Voievod”, Nicolae Pascaru, este candidatul PSRM pentru circumscripția electorală Răzeni, iar pentru circumscripția electorală Criuleni, din care fac parte localități din raioanele Criuleni și Dubăsari, candidează vicepreședintele raionului Dubăsari, Sergiu Berzan.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a scris anterior despre candidații PSRM pentru alte circumscripțiile electorale. Bunăoară candidații pentru circumscripțiile din Capitală sunt consilierul Aleksandr Odințov și deputatul Vasile Bolea. PSRM și-a anunțat anterior candidaturile pentru circumscripțiile Căușeni, Ștefan-Vodă, Soroca, FloreștiRâșcani, unde a fost înaintat fiul unei regretate deputate socialisteprecum și Sângerei, Leova, Ocnița, Edineț, Orhei, Ivancea, Fălești, Ungheni, Cimișlia și Glodeni.

La scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, Partidul Socialiștilor a intrat în Parlament cu 25 de mandate. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
20/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii