Victor Micu, desemnat membru al Consiliului de Integritate al ANI din partea CSM

Anticoruptie.md
06/09/2016
Victor Micu Foto: CSM

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost desemnat membru al Consiliului de Integritate din partea instituției pe care o conduce. El va fi unul dintre cei șapte membri ai structurii care va supraveghea activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) odată ce aceasta va deveni funcțională.  

"Conform legii adoptate, cred că activitatea viitoarei Autorități va fi mai eficientă decât a CNI-ului care era, în special în ceea ce ține de verificarea averilor și a conflictelor de interese, pentru că se prevăd mai multe competențe, responsabilități, drepturi. Dar știți bine că de la lege și până la relizarea ei în practică este nevoie de timp, va dura", a comentat Micu pentru Anticoruptie.md. 

Din partea procurorilor, membru al Consiliului a devenit Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), desemnat de colegii săi la mijlocul lunii august. Ceilalți cinci membri urmează a fi numiți de către Parlament, Guvern, Congresul Autorităților Locale din Moldova și doi reprezentanți ai societății civile, selectați de Ministerul Justiţiei prin concurs. 

Mandatul de membru al Consiliului de Integritate este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv. Între altele, membrii noii structuri vor fi responsabili de alegerea președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate, candidaturile cărora vor fi acceptate sau respinse de către șeful statului. La fel, ei vor putea cere președintelui țării să revoce sau să suspende din funcţii șefii ANI. Cei șapte membri vor mai verifica dacă președintele și vicepreședintele Autorității, dar și inspectorii de integritate au depus în termen declarațiile de avere și interese personale. 

Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate a intrat în vigoare din 1 august. Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. Anterior, în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, a declarat că și-ar dori ca Autoritatea să fie funcțională cel târziu din ianuarie 2017.

Anticoruptie.md
06/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii