Accesul la informație, nerecunoscut în Moldova drept un instrument de prevenire a corupției. Ce recomandă misiunea europeană de evaluare a instituțiilor de drept

Victoria Dodon
28/05/2016
Foto: academyeuropa.eu

Există impresia că accesul liber la informație este neglijat și nerecunoscut ca un instrument puternic de prevenire a corupției în Republica Moldova, constată experții misiunii europene de evaluare a instituţiilor de drept ale statului, într-un raport făcut public la Chișinău vineri, 27 mai. În opinia lor, acest domeniu trebuie consolidat prin măsuri concrete.  

Una dintre recomandări ține de crearea unei autorități speciale sau a unui așa-zis comisar de informare care ar fi responsabil de protecția dreptului de acces la informație, evaluând temeiurile de a da sau nu acces la informație și de a-l oferi atunci când prevalează interesul public.

Totodată, experții UE susțin că organele furnizoare de informații conform legii (autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, precum și persoanele fizice sau juridice care gestionează infromații oficiale) trebuie să desemneze câte o persoană responsabilă de colectarea datelor despre cum este asigurat dreptul de acces la informație în organul respectiv.

Persoana dată ar colecta numărul de solicitări recepționate pe an, date statistice despre solicitările primite, respinse sau transferate și cauzele de respingere. Ulterior, datele ar urma să fie transmise unui organ guvernamental (bunăoară, Cancelaria de Stat sau ministerul competent) care le va aduna într-un raport anual cu privire la implementarea Legii cu privire la accesul la infromație.

"Acest raport va oferi infrmații cu privire la numărul de proceduri judiciare, decizii judecătorești, termenele deciziilor judecătorești și informații care să indice dacă organele de stat se confromează deciziilor judecătorești cu privire la obligațiile lor de a oferi solicitanților informațiilor cerute", este specificat în raportul misiunii de evaluare. 

Exerciţiul de evaluare a instituţiilor de drept, organizat la iniţiativa Parlamentului şi Guvernului Moldovei, a fost desfăşurat pe parcursul câtorva luni, de către 13 experţi TAIEX - un instrument al Uniunii Europene care sprijină administraţiile publice în aplicarea legislaţiei UE. Experţii, care vin de la instituţii similare din Europa, au propus un şir de recomandări în ceea ce priveşte activitatea instituțiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: sistemul anticorupție, combaterea spălării banilor și reforma Justiției.

Victoria Dodon
28/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii