Ambasada SUA îndeamnă să fie pedepsiți judecătorii care manipulează sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor, iar CSM se supără pe presă

Anastasia Nani
13/02/2016
Membrii CSM, în ședință. Foto: csm.md

Ambasada SUA la Chișinău îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să pedepsească judecătorii care manipulează sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției. Mesajul a fost transmis la scurt timp după ce Centrul Național Anticorupție a lansat un studiu în care arată că programul, finanțat de SUA, este vulnerabil și poate fi manipulat prin intermediul factorului uman. 

"Niciun sistem computerizat nu poate elimina corupția umană. Iată de ce Guvernul Moldovei şi în special Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să investigheze iregularitățile şi să pedepsească judecătorii care abuzează de sistem. Până când nu va exista o puternică voință politică din partea autorităților, actorii corupți vor găsi căi să eludeze ilegal sistemul", se arată în postarea Ambasadei SUA.

 

We're glad civil society and the press care about these issues, and we encourage them to keep asking these questions of...

Posted by U.S. Embassy Moldova on 12 Februarie 2016

 

În schimb, CSM a emis un comunicat în care critică presa că a publicat eronat informații privind manipularea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată. "Difuzarea unor reportaje neîntemeiate nu poate fi admisă într-o societate democratică", se arată în comunicatul de presă al CSM. În context, instituția face referire la studiul pe care l-a lansat în noiembrie 2015 și care arată că toate dosarele care au ajuns la judecătorii din instanţele de fond din Chişinău în ultimii doi ani au fost distribuite fără abateri de la lege.

Presa a scris anterior despre mai multe manipulări admise în procesul de distribuire aleatorie a dosarelor de către instanțele de fond din Capitală, dar și de către Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. În aprilie 2015, procurorii Anticorupție au inițiat o anchetă pe numele a trei angajaţi ai Curţii Supreme de Justiție după ce, la sfârșitul anului 2014, oamenii legii au fost sesizați de Victor Micu, președintele CSM. Svetlana Filincova, judecătoarea vizată în acest caz, nu are deocamdată niciun statut procesual.

În februarie 2015, 16 organizații neguvernamentale au semnat un apel adresat CSM în care cer investigarea modului de distribuire a dosarelor în sistemul judecătoresc. Semnatarii scrisorii au amintit despre mai multe cazuri de fraudare a sistemului. Reprezentanţii societăţii civile au venit cu o solicitare repetată pe 28 mai, iar pe 12 iunie 2015, preşedintele CSM a răspuns printr-o scrisoare că informația despre distribuirea aleatorie a dosarelor a fost expediată pentru analiză Inspecției Judiciare.

La sfârşitul lunii ianuarie curent, o fostă specialistă şi o ex-grefieră din cadrul Judecătoriei sectorului Râşcani al Capitalei au fost condamnate la închisoare cu suspendare pentru că au admis fraude pe când lucrau în instanţă. Este vorba de 24 de cauze civile ce avea ca obiect al litigiilor sume de milioane de lei. Acestea au fost examinate unilateral, iar pe marginea lor s-au emis hotărâri în lipsa şedinţelor de judecată.

Chiar şi aşa, în raportul prezentat de Inspecţia judiciară membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 24 noiembrie 2015, se arată că toate dosarele care au ajuns la judecătorii din instanţele de fond din Chişinău în ultimii doi ani au fost distribuite fără abateri de la lege. “Din noiembrie 2013 s-a introdus versiunea 4.0 a Programului datorită căreia a fost exsclusă orice repartizare manuală a dosarelor. Astfel, cazuri de manipulare la repartizarea dosarelor în instanţele de judecată din Chişinău nu au fost constatate. Nu există informaţii cu privire la influenţarea dosarelor pentru a fi repartizate unor anumiţi judecători”, a declarat Nicolae Clima, inspector principal al Inspecţiei Judiciare, în timpul şedinţei CSM.

Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) a fost elaborat în cadrul Programului SUA „Provocările Mileniului” (MGTCP) în baza Programului de acţiuni privind implementarea Planului Preliminar de Ţară, aprobat în 2007. Conform datelor Centrului de Telecomunicații Speciale, în perioada 2014 - 2015 (nouă luni), 391.870 de dosare au fost repartizate la 50 de instituții judecătorești din ţară, prin intermediul PIGD. În mediu, unui judecător i-a revenit în jur de 740 de dosare. Totuşi, unor magistraţi le-au revenit de zece ori mai mult, adică până la 9.000 de dosare. Cele mai multe dosare îi revin Curţii de Apel Chişinău, Judecătoriei sectorului Centru şi Judecătoriei sectorului Râşcani.

 

Anastasia Nani
13/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii