Angajatul Ambasadei Republicii Azerbaidjan care a intimidat echipa CIJM a fost identificat. Anterior a agresat jurnaliști de la RISE Moldova

Anticoruptie.md
27/04/2016
Bărbatul care i-a intimidat pe jurnaliștii de la CIJM și Rise Moldova (mijloc). Foto: Rise Moldova

Angajatul Ambasadei Republicii Azerbaidjan care a intimidat echipa CIJM pentru că am afișat un banner prin care ne exprimăm solidaridatea cu jurnalista Khadija Ismayilova, condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare, a fost identificat. În septembrie 2015, în cadrul unui protest organizat în fața sediului misiunii diplomatice privind controversata sentință, bărbatul a agresat jurnaliști de la RISE Moldova. 

"În timpul protestului din 3 septembrie 2015, un bărbat de origine azeră a ieșit din curtea ambasadei, ne-a fotografiat cu un telefon, iar ulterior, în mod agresiv a intenționat să distrugă camera foto a unui reporter RISE. Acțiunea sa a fost stopată după ce mai mulți jurnaliști au intervenit și au format un zid între angajatul ambasadei și reporterul RISE. Aceasta ne-a spus că nu avem dreptul să protestăm și a insistat să părăsim locul", a declarat Iurie Sănduța, directorul RISE Moldova.

Joi, 21 aprilie, în semn de solidaritate cu Khadija Ismayilova, condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare, Centrul de Investigații Jurnalistice a afișat un banner la balconul oficiului său, prin care ceream eliberarea jurnalistei. Vineri, 22 aprilie, la solicitarea proprietarului clădirii în care se află sediul Centrului, ne-am văzut nevoiți să renunțăm la această formă de protest și să scoatem bannerul. La scurt timp, un bărbat care a refuzat să se prezinte, dar care s-a dat drept reprezentant al misiunii diplomatice a Republicii Azerbaidjan la Chișinău, a venit la oficiul CIJM insistând să-i dăm bannerul și să divulgăm cine este autorul ideii, precum și persoana sau firma care a executat această comandă. Bărbatul ne-a amenințat în mod deschis și a repetat că vom avea probleme mari. 

Ulterior, printr-o declarație, CIJM a cerut organelor de anchetă să investigheze acest incident. La fel, am solicitat ONG-urilor de media, Ministerului de Externe și Integrării Europene, dar și par­te­ne­ri­lor de dezvol­tare ai Republicii Mol­dova să ia act de acest caz. Totodată, am cerut Ambasadei Republicii Azerbaidjan să confirme sau să infirme dacă a delegat un reprezentant la sediul CIJM pentru a cere scoaterea bannerului. Recent, CIJM a sesizat și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Jurnalista Khadija Ismayilova, autoarea mai multor investigații despre afacerile controlate de preşedintele Ilham Aliev, a fost condamnată pentru o pretinsă evaziune fiscală. Organizațiile din domeniul drepturilor omului au catalogat acuzațiile drept politice.

 

Anticoruptie.md
27/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii