Apel public // CSM, criticat pentru că a promovat judecători fără merite şi cu probleme de integritate

Anastasia Nani
08/02/2016
Şedinţa CSM de la 26 ianuarie. Foto: csm.md

Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, au lansat un apel în care susțin că deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la numirea în funcție și promovarea unor judecători, adoptate în ședința de marţi, 26 ianuarie 2016, ridică semne de întrebare cu privire la respectarea principiilor meritocrației și integrității. Societatea civilă se referă la mai multe cazuri despre care a relatat şi portalul Anticoruptie.md. 

Societatea civilă s-a referit, între altele, la cazul lui Serghei Gubenco, propus de membrii Consiliului la funcția de președinte al Curții de Apel Comrat. CSM a luat decizia după ce acum câteva luni l-a propus repetat președintelui Nicolae Timofti pentru numirea în funcția de magistrat la aceeași instanță, candidatura judecătorului fiind anterior repinsă de Nicolae Timofti. Şi în cazul Luciei Bagrin, propusă la funcţia de judecător la Judecătoria sectorului Centru, s-a întâmplat la fel.

"CSM urmează să explice în hotărârile sale dacă motivele indicate anterior de președintele Republicii Moldova în privința acestor doi candidați au dispărut sau nu s-au adeverit și să explice orice alte numiri repetate a unor candidați care anterior au fost respinși de președinte pe motiv de lipsă de integritate. Altfel, se creează impresia că CSM dorește să numească în funcții de judecători și să promoveze în funcții persoane în privința cărora există diverse suspiciuni de integritate, ceea ce știrbește din autoritatea și capacitatea CSM de a promova un corp de judecători integri și independenți", se mai arată în apel.

Pe de altă parte, organizaţiile neguvernamentale susţin că CSM ar fi creat condiţii artificiale pentru a respinge candidatura Tatianei Răducanu la funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, singura înscrisă în concurs.

"Adoptarea soluției CSM în acest caz nu este clară, în condițiile în care Tatiana Răducanu a fost singurul candidat într-un concurs care a fost anunțat de trei ori, iar experiența ei profesională este vastă și notorie. Mai mult, în acest caz nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii (șapte), iar doi membri ai CSM nu au participat la vot din motive obiective. Respectiv, desfășurarea concursului urma să fie amânată pentru o altă ședință a CSM, decât respingerea candidatului și anunțarea unui nou concurs. Astfel, se pare că s-au creat condiții artificiale de respingere a unui candidat eligibil pentru funcția de vicepreședinte al CSJ", potrivit apelului.

Apelul societăţii civile

Anastasia Nani
08/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii