Apel // Societatea civilă cere examinarea dosarului Filat în şedinţe publice

Julieta Savițchi
24/03/2016
Vlad Filat, în instanța de judecată. Foto: Anticoruptie.md

27 de organizaţii neguvernamentale, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, au semnat un apel prin care solicită examinarea în şedinţe publice a dosarului intentat fostului premier Vlad Filat pentru acţiuni de corupţie. Semnatarii cer magistraţilor de la Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei sa-şi revadă decizia luată anterior privind examinarea dosarului Filat în ședințe închise.  

UPDATE În urma lansării apelului, Procuratura Generală a venit cu o reacție. "Decizia ca sedinţa de judecată să fie închisă a fost luată de instanţa de judecată în baza argumentelor prezentate de procurorul de caz, iar aceste argumente nu s-au bazat pe dorinţa procurorului ca şedinţa să fie închisă, ci pe obligaţia lui de a nu permite ca şedinţa de judecată să pericliteze ancheta în dosarul care a rămas în procedura Procuraturii Anticorupţie în privinţa celorlalte capete de acuzare ce-l vizează pe Vladimir Filat. (...) Aşa cum s-a precizat şi în încheierea judecătorească, solicitarea ca sedinţa de judecată să fie închisă este una temporară, până la finalizarea anchetei în cazul menţionat sau până la apariţia circumstanţelor care vor elimina orice fel de riscuri pentru buna desfăşurare a acestei anchete, când va putea fi analizată posibilitatea ca cel puţin o parte din proces sa fie publică", se arată în comunicatul de presă al Procuraturii Generale.

"Examinarea acestei cauze în mod public este deosebit de importantă pentru a spori încrederea societăţii în justiţie, a clarifica situaţia cu privire la furtul miliardului şi a asigura dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate în acest dosar", se arată în apelul societății civile.

Organizațiile semnatare consideră că examinarea acestui dosar în şedinţe publice constituie o garanție procesuală esențială a dreptului la un proces echitabil al inculpatului, protejând părțile aflate în litigiu de înfăptuirea justiției în secret, fără un control din partea publicului și, respectiv, de exercițiul abuziv al puterii de stat.

Vlad Filat a solicitat încă la şedinţa din 5 ianuarie 2016 ca dosarul său să fie examinnat în şedinţe publice. Completul de judecată a susţinut însă argumentele procurorilor şi a respins solicitarea fostului premier. Ulterior, liberal-democratul a sugerat societății civile, într-un mesaj postat pe Facebook, să insiste ca ședințele de judecată să fie publice. "Cereți transparență. Nu lăsați ca dosarele cu o rezonanță publică atât de mare să fie judecate pe întuneric. Ori, întunericul e locul unde Plahotniuc se simte în apele lui", a scris, între altele, Vlad Filat. 

Julieta Savițchi
24/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii