Aplicație interactivă // Reformele prioritare pe care și le-a asumat Guvernul, puse în aplicare pe jumătate

Anticoruptie.md
16/09/2016
Captură: aplicația interactivă

Derularea lentă a anchetei privind fraudele din sistemul bancar și nereformarea Centrului Național Anticorupție rămân în continuare printre cele mai importante restanțe ale Guvernului. La fel, autoritățile întârzie să adopte un nou Cod al Audiovizualului și au eșuat la negocierea celui mai avantajos preț de furnizare a energiei electrice. Concluziile au fost incluse în raportul final de monitorizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, prezentate joi, 15 septembrie, de către Expert-Grup, Asociația pentru Democrație Participativă „Adept” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Potrivit experților, din numărul total de acțiuni pe care Executivul și le-a propus pentru depășirea crizei, doar jumătate (55%) au fost realizate fără deficiențe, 28% - cu deficiențe și aproximativ 17% nu au fost realizate deloc. Cele mai mare restanțe se referă la reformarea Centrului Național Anticorupție și a Băncii Naționale a Moldovei, pentru a le spori independența. Totodată, în domeniul energetic, din cauza lipsei de transparență în legătură cu reînnoirea contractului cu furnizorul din regiunea transnistreană și respingerea ofertei furnizorului ucrainean, nu a fost negociat cel mai avantajos preț de furnizare a energiei electrice, subliniază autorii raportului.

Specialiștii mai spun că guvernarea a adoptat unele legi sau modificări problematice, care lasă spațiu de abuz dacă nu vor fi implementate cu bună credință, cum ar fi Legea privind evaluarea integrității instituționale și limitarea discreției judecătorilor în procedurile civile, care ar putea duce la încălcarea principiului public al ședințelor de judecată.

Rezultatele monitorizării implementării Foii de parcurs pot fi vizualizate într-o aplicație interactivă disponibilă în română, rusă și engleză:

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare întrunește acțiunile pe care guvernarea s-a angajat să le întreprindă în 13 domenii, pentru depășirea crizei social-economice şi politice din Republica Moldova. Conform documentului, acest lucru urma să fie atins prin canalizarea eforturilor guvernării spre două obiective majore: instaurarea bunei guvernări şi a statului de drept, și dezvoltarea economică şi asigurarea unei economii de piață funcționale.

Odată depășită situația de criză, Republica Moldova urmează să revină la implementarea documentelor strategice de politici: Agenda de Asociere şi Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, în conformitate cu prevederile Planului Național de Acțiuni şi alte documente strategice de politici.

Anticoruptie.md
16/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii