Arestarea lui Vlad Filat, amânată pentru duminică

Victoria Dodon
17/10/2015
Foto: Colegii de partid au venit să-l susţină pe Vlad Filat // Anticoruptie.md

Magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei au amânat ședința în care urmau să decidă dacă liberal-democratul Vlad Filat ar trebui sau nu să fie arestat. Decizia ar putea fi dictată duminică, 18 octombrie, la 9.00. Fostul premier nu a fost prezent în instanță, solicitând să fie luată o hotărâre în absența sa. 

"Vlad Filat a depus o cerere în cadrul izolatorului, pentru a fi examinat de un medic. Voi putea spune cum se simte după ce merg la el în vizită, astăzi. Nu se știe dacă va fi prezent mâine, o va decide instanţa", a declarat avocatul Igor Popa, precizând că Vlad Filat are statut de învinuit. 

Adriana Bețișor, procurorul Anticorupție care instrumentează cazul, a precizat că va cere arestarea liberal-democratului pe un termen de 30 de zile. "Există temeiuri rezonabile care au fost atestate în urma investigaţiilor în cauza penală, inclusiv rezultatele percheziţiilor efectuate, mai multe înscrisuri care au tangenţă inclusiv cu autodenunţul care a fost făcut", a declarat Adriana Beţişor. Totodată, ea a precizat că Ilan Shor este învinuit pe o altă cauză penală, aflată în procedură, în care procuratura Anticorupţie a solicitat în mod analogic aplicarea măsurii preventive, în timp ce în cazul Filat, primarul de la Orhei are un alt statut procesual. 

La ședință au venit mai mulți colegi de partid, deputați PLDM și miniștri din actualul Cabinet, arătându-i astfel susținerea. 

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut joi, 15 octombrie, pentru 72 de ore pentru corupere pasivă și trafic de influență. Decizia a fost luată după ce liderul liberal-democraților a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea procurorului general Corneliu Gurin. 

Potrivit unei sesizări depuse de Corneliu Gurin în Parlament, politicianul s-ar face vinovat de fraudele de la Banca de Economii şi prejudicierea sistemului financiar-bancar cu sute de milioane de euro. Şeful Procuraturii Generale a declarat că procurorii deţin probe concludente ce ar demonstra vinovăţia liderului PLDM.

Atmosfera pe holul judecătoriei
Procurorul Anticorupţie Adriana Beţişor (centru) înainte de şedinţă
Avocatul Igor Popa
Avocatul Igor Popa

 

Ministrul Tineretului Loretta Handrabura (mijloc) şi directorul Tutun CTC Simion Grişciuc (dreapta)

 

Viceministrul Tineretului Andrei Spânu (stânga) şi deputatul Vadim Pistrinciuc (dreapta)

 

Victoria Dodon
17/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii