Candidatura lui Veaceslav Zaporojan, aprobată de Guvern la funcția de judecător al Curții Constituționale

Anticoruptie.md
06/07/2016

Guvernul a aprobat miercuri, 6 iulie, candidatura lui Veaceslav Zaporojan la funcția de judecător la Curtea Constituțională, post care a fost vacant aproape un an și jumătate. Candidatura magistratului a fost selectată încă în noiembrie 2015, în urma unui concurs desfășurat de către o comisie specială instituită de Guvernul Streleț. Anterior, membrii acestei comisii au expediat mai multe scrisori premierului Pavel Filip şi Cabinetului de miniştri prin care solicitau să adopte cât de curând o decizie privind candidatura lui Veaceslav Zaporojan. 

Comisia a fost instituită la 19 octombrie 2015 de Guvernul Streleț. În cursa pentru funcția vacantă de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris șapte persoane: Teo Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției, Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului, Eugen Rusu, fost adjunct al procurorului general, juristul Mihai Corj, Valentin Țîmbaliuc, consilier al președintelui țării, și Veaceslav Zaporojan, judecător-asistent la Curtea Constituţională.     

Mandatul magistratului Petru Railean a expirat încă în octombrie 2014. În acea perioadă, dar și câteva luni mai târziu, organizațiile neguvernamentale au solicitat Guvernului inițierea de urgență a unui concurs transparent pentru numirea judecătorului la Curtea Constituțională. Acestea cereau, între altele, audierea publică a candidaților, adoptarea unei hotărâri care să indice motivele pentru care a fost selectat un anumit candidat, precum și publicarea hotărârii. Printr-un alt demers, și Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, a amintit Guvernului despre funcția vacantă.

Anticoruptie.md
06/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii