Cazul sechestrării tirajului ziarului „Cuvântul” // Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Inspectoratului de Poliție Rezina

Cornelia Cozonac
07/02/2019

Curtea de Apel Chișinău a respins miercuri, 6 februarie, recursul Inspectoratului de Poliție Rezina, prin care a fost atacată decizia din 14 ianuarie curent a Judecătoriei  Orhei, cu sediul Rezina, în cazul sechestrării tirajului publicației regionale „Cuvântul” și a automobilului unui angajat al redacției. Curtea a calificat recursul drept nefondat şi a lăsat în vigoare hotărârea instanței de fond. Conform acesteia, a fost anulată decizia şefului interimar al Secţiei Infracţiuni şi Fraude Economice a Inspectoratului de Poliţie Rezina, Vadim Garpati, privind sancţionarea cetăţeanului Ion Panfili, angajat al Tipografiei Rezina, care transporta, la 10 mai 2018, la poștă, tirajul ziarului „Cuvântul”. Asistența juridică în acest caz este susținută de Centrul de Investigații Jurnalistice. 

Prin Hotărârea Judecătoriei Orhei, sediul Rezina, din 14 ianuarie 2019, a fost încetat procesul contravențional împotriva angajatului tipografiei deoarece „vinovăția contravenientului în săvârșirea contravenției incriminate nu și-a găsit pe deplin confirmare în ședința de judecată”.

Amintim că mai multe organizaţii neguvernamentale de media au calificat sechestrarea tirajului ziarului „Cuvântul” drept abuz grav din partea poliţiei şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent. Publicația a publicat mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului Rezina și a cerut ministrului Afacerilor Interne să iniţieze o anchetă de serviciu și să sancţioneze persoanele care au ordonat aplicarea sechestrului și sancționarea proprietarului automobilului. Ancheta de serviciu a MAI nu a descoperit însă abateri de la legislația în vigoare, iar redacția săptămânalului „Cuvântul” a contestat în instanța de judecată legalitatea acțiunilor Inspectoratului de Poliţie Rezina.

Directorul publicației „Cuvântul”, Tudor Iașcenco, a declarat că ancheta și investigațiile în cazul sechestrării tirajului ziarului și a automobiului angajatului de la tipografie au fost mimate. „Niciuna dintre structurile implicate în acest caz și nici cele abilitate să cerceteze abuzurile admise de reprezentanții poliției nu au găsit de cuviință să discute pe marginea celor întâmplate cu administrația săptămânalului Cuvântul și a Tipografiei Rezina sau cu persoanele implicate în acest litigiu”, a precizat Tudor Iașcenco.

Ziaristul și echipa sa, precum și o bună parte a cititorilor ziarului, cred că sechestrarea săptămânalului și alte acțiuni de intimidare a jurnaliștilor de la acest ziar ar fi orchetrate de persoane din structurile de conducere a raionului Rezina vizate în mai multe investigatii jurnalistice. Aceste anchete au deconspirat abuzuri, gestionarea frauduloasă a banilor publici de către conducerea raionului Rezina în frunte cu Eleonora Graur. 

Cornelia Cozonac
07/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii