CEC, acuzată că ar fi favorizat înregistrarea ultimilor patru candidați pentru prezidențiale. Maia Sandu: „Am depistat lucruri grave”

Anticoruptie.md
07/10/2016
sursa foto: cec.md

Comisia Electorală Centrală este acuzată că ar fi admis mai multe încălcări la înregistrarea ultimilor patru candidați în cursa pentru prezidențiale. Potrivit Maiei Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de șef al statului, CEC ar fi sistat numărarea semnăturilor la ședința de ieri pentru că și-a dat seama că unii dintre candidați nu dispuneau de numărul necesar de voturi pentru a fi înregistrat în cursă.

„La ședința de ieri am depistat lucruri grave. Listele de subscripție prezentate de candidați nu au fost analizate. Spre exemplu, în cazul Maiei Laguta, printre actele prezentate de ea au fost descoperite și liste de subscripție ale lui Roman Mihăieș. Înțelegem că semnăturile au fost colectate de aceleași persoane. Laguta a prezentat și liste goale care însă erau ștampilate de primării. Acest lucru este ilegal pentru că primarul poate pune ștampila abia după ce verifică semnăturile de pe listă”, a semnalat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 7 octombrie.

Fosta ministră a Educației afirmă că actuala guvernare participă la aceste alegeri nu doar cu propriii candidați, dar și cu unii candidați-căpușă, candidați-clone, precum ar fi Maia Laguta, pe care Sandu o acuză că ar fi fost implicată în alegerile prezidențiale pentru a-i fura identitatea.

Candidatul PAS mai susține că există dovezi că semnăturile pentru ultimii candidați înregistrați în cursa electorală au fost colectate și după termenul limită stabilit de CEC și asta pentru că guvernarea nu a reușit să acumuleze numărul necesar de voturi pentru înregistrarea lor. Sandu consideră că, în aceste circumstanțe, CEC continuă să își piardă credibilitatea, mai ales după ce a admis standarde duble la verificarea listelor de subscripție. „Procesul de colectare a semnăturilor a fost transformat într-o farsă, formalitate. Candidații iubiți au fost propulsați fără a fi verificate listele”, a conchis Maia Sandu.

Contactată de portalul Anticoruptie.md, șefa serviciului de presă al CEC, Rodica Sârbu, ne-a decarat că instituția va veni cu o reacție oficială la acuzațiile Maiei Sandu.

Iurie Ciocan, membru al CEC, ne-a răspuns că instituția a verificat toate listele cu semnături, iar cazurile cu listele goale ștampilate de primării și cele cu listele cu semnături în favoarea lui Roman Mihăieș, depistate printre listele Maiei Laguta, urmează să fie transmise spre examinare Procuraturii Generale. „E vorba despre posibile infracțiuni penale. Pregătim acum demersurile către Procuratură, inclusiv referitoare la persoanele decedate depistate în listele de subscripție. Am constatat mai multe astfel de cazuri, în listele mai multor candidați”, a declarat Ciocan.  

Maia Laguta a respins însă toate acuzațiile, precizând că nu știe cum au ajuns listele de subscripție ale lui Roman Mihăieș printre documentele prezentate de ea. Aceasta neagă că s-ar fi implicat în campanie pentru a-i fura identitiatea Maiei Sandu. „Maiei Sandu să nu mă atingă că o fac praf. Ea să spună ce bine i-a făcut poporului. A fost făcută ministră de Plahotniuc și Filat. Eu însă am avut multe propuneri și de ministră a Muncii, și de viceprimar și le-am refuzat. Nu pot să vă spun cine mi-a făcut aceste propuneri. Pe Plahotniuc nu îl cunosc, dar aș vrea să îl cunosc pentru că am ce să îi reproșez”, a declarat Laguta pentru Ziarul NAȚIONAL.

Anticoruptie.md
07/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii