Cine sunt cei patru judecători care și-au depus demisiile înainte de evaluarea extraordinară: Clima, Berdilă, Bularu și Cazacu

Mădălin Necșuțu
18/03/2022
Judecătorul demisionar Veaceslav Clima

Consiliul Superior al Magistraturii le-a acceptat vineri şi le-a transmis Preşedintelui ţării pentru emiterea decretelor de demisionare a magistraţilor respectivi. „Asta însă nu trebuie sa-i scutească de răspundere, dacă va fi cazul, in ordine penală, pe cei care au încălcat legea”, scrie deputata PAS, Olesea Stamate, pe pagina sa de Facebook.

Sergiu Bularu, „yes man”-ul lui Plahotniuc și cel care l-a scăpat pe Platon

Judecătorul demisionar Sergiu Bularu este cel care a admis demersul privind suspendarea executării pedepsei de către Veaceslav Platon.

Sergiu Bularu a fost numit judecător în 2014. În 2011-2014, a fost consilier în cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat. Jurnaliștii de la RISE Moldova au scris că Bularu a fost unul dintre judecătorii de instrucție care au autorizat interceptarea mai multor persoane incomode fostului regim controlat de liderul de atunci al PDM, Vladimir Plahotniuc.

În vara anului 2020, Bularu a ajuns din nou în atenția opiniei publice după ce a admis demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

În 2018, fostul jurist al Partidului Democrat, magistratul Sergiu Bularu, a obținut o sumă de 11.300 de euro de la o oarecare Tamara Burlacu. Bărbatul a beneficiat și anterior de transferuri generoase de peste hotare. Cu o parte din acești bani judecătorul și-a cumpărat un Audi, fabricat în 2005, care l-a costat 120.000 de lei.

Tudor Berdilă, la cafea cu avocatul lui Ilan Șor, în timp cel judecata pe fugar

Magistratul Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Chișinău, care, în martie, a fost inclus în completul de judecată la dosarul Șor, este cercetat de Inspecția Judiciară, legat de cazul în care a fost surprins în compania unui avocat al lui Ilan Șor. Avocatul a confirmat presei că s-a întâlnit cu Tudor Berdilă la o stație PECO din Cahul, precizând că aceasta a fost o întâlnire neplanificată.

„Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea acțiunilor/faptelor judecătorului Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul, difuzate pe mai multe portaluri din mass media la data de 5 mai 2021, în vederea verificării acestora prin prisma Legii nr. 178 din 25.07.2014, care la moment se află în proces de verificare”, a anunțar miercuri Consiliul Superior al Magistraturii, într-o reacția publică legată de mai multe materiale din media.

Judecătorul Tudor Berdilă s-a aflat anterior și în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat în iulie 2015 că nu declarase un teren pentru construcții cu suprafața de 0,077 ha și o casă de locuit individuală, cu suprafața de peste 86 de metri pătrați.

Tudor Berdilă este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. În noiembrie 2018, Berdilă intenționa să plece din sistemul judecătoresc. Cererea lui de demisie a fost aprobată de CSM, dar ulterior judecătorul s-a răzgândit.

Ion Cazacu, judecătorul prins în flagrant în timp ce primea mită, dar „scăpat”

Judecătorul a fost suspendat din funcție în 2014, după ce ar fi primit 10.000 de lei de la un inculpat. El a fost judecat ulterior pentru luare de mită, dar a revenit ulterior în sistemul judecătoresc. Pe 2 iulie 2019, CSM l-a repus pe Cazacu în funcția de magistrat la sediul Glodeni al Judecătoriei Drochia.

Anterior, Cazacu a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe 16 aprilie 2014, chiar în sediul Judecătoriei Glodeni, instanţă pe care acesta o conducea atunci. Reţinerea a avut loc imediat după ce ar fi primit 10.000 de lei din partea lui Petru Tincu, un inculpat dintr-un dosar pe care Cazacu îl avea în gestiune. Mita fusese transmisă prin intermediul unui procuror din Glodeni, Liviu Velişco.

În septembrie 2018, magistraţii Iurie Melinteanu, Ghenadie Lîsîi şi Ion Bulhac, de la Curtea de Apel Chişinău, au decis că Ion Cazacu şi Petru Tincu nu se fac vinovați de fapta încriminată, chiar dacă aceasta s-a produs în flagrant,. Ulterior, pe data de 18 iunie 2019, CSJ a menținut decizia Curții de Apel Chișinău.

Clima, judecătorul care a anulat rezultatele alegerilor locale din Chișinău în 2018

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău.

La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală, fapt ce a anulat victoria lui Andrei Năstase în curca pentru Primăria Chișinăului în vara lui 2018.

Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Veniturile lui Vladislav Clima în 2019 se cifrau la 379.000 de lei, la care se adaugă despăgubiri în mărime de 119.000 de lei, achitate de o companie de asigurări, precum și donații de 30.000 de dolari, primite de la tatăl său și de la fratele său pentru studiile fiului. Magistratul are două loturi intravilane și are în folosință un apartament de 193,8 metri pătrați.

De asemenea, Clima este proprietarul a două apartamente, de 70,1, respectiv 55,7 metri pătrați, al unui garaj de 64,6 metri pătrați și al unei case de locuit de 295,7 metri pătrați. În garajul judecătorului se află un Land Rover Discovery Sport, în valoare de 38.000 de euro și un Volkswagen Passat Comfortline, în valoare de 20.000 de euro.

 

 

Mădălin Necșuțu
18/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii