Instituțiile și persoanele bănuite de complicitate în schema de import a energiei electrice

Anticoruptie.md
04/08/2016

Expertul în energetică Sergiu Tofilat dezvăluie, într-o analiză publicată pe blogul său, în ce măsură au fost implicate mai multe instituții de stat din R. Moldova în punerea în aplicare și menținerea schemei prin care R. Moldova procură energie electrică din stânga Nistrului, printr-un intermediar.

Portalul Anticorupție a descris anterior schema prin care compania intermediară, Energokapital, transferă banii primiți pentru energie pe conturile firmelor off-shore fondatoare, iar R. Moldova este pusă în situația de a achita nu doar energia livrată, dar și datoriile acumulate în stânga Nistrului pentru gazul utilizat la producerea acestei energii. Numai în 2015, pierderile suportate de Moldovagaz de la funcționarea acestei scheme s-au ridicat până la 258,4 milioane de dolari. Profitul net al Energokapital a reprezentat 38,8 milioane de dolari. Anterior, un fost angajat al așa-ziselor instituții de drept din stânga Nistrului a prezentat mai multe documente care confirmă că banii din profitul companiei intermediare erau transferați pe contul firmei off-shore Ornamental Art Limited, prin filiala 17 a Victoriabank, unde Energokapital are deschis un cont.

Potrivit lui Tofilat, detaliile despre această schemă păguboasă pusă în aplicare de Energokapital sunt foarte bine cunoscute autorităţilor responsabile, în special Ministerului Economiei şi ANRE.

„Viteza cu care i-a fost acordată licenţa, faptul că Energokapital are conturile deschise în Victoriabank, reîncheierea contractului cu firma-căpuşă în martie 2016 (deşi existau oferte de la furnizori din Ucraina), faptul că Procuratura tergiversează investigarea cauzei şi încearcă să discrediteze martorii, toate aceste lucruri denotă faptul că printre beneficiarii Energokapital sunt persoane influente din Republica Moldova, care au monopolizat practic toate instituţiile de stat”, constată Tofilat, sigur de faptul că această schemă nu avea cum să se deruleze fără acordul Gazpromului.

Referindu-se la implicarea Ministerului Economiei, expertul observă că Energokapital a semnat contractul de procurare a energiei cu Energocom, întreprindere subordonată  Ministerului Economiei. Ultimul, în situația în care Ucraina a stopat în decembrie 2014 exportul de energie, ar fi trebuit să înştiinţeze Gazprom, Inter RAO şi autorităţile separatiste despre riscul fraudării banilor achitaţi de Republica Moldova pentru livrarea energiei electrice, să solicite de la Gazprom separarea datoriilor malului drept şi ale malului stâng, să urgenteze procedurile de interconexiune la infrastructura energetică din România pentru a diversifica sursele de furnizare şi a reduce dependenţa energetică de Federaţia Rusă, iar din martie 2016 trebuia să încheie contract de procurare a energiei electrice de la furnizorii din Ucraina, pentru a preveni acumularea datoriilor la gaz.

Despre ANRE, Tofilat afirmă că instituția se face complice prin faptul că pentru obţinerea licenţei de furnizare a energiei la tarife nereglementate, Energokapital trebuia să prezinte documente care conformă că dispune de centrală electrică. De asemenea, ANRE putea solicita contractul dintre Energokapital şi MoldGRES privind procesarea gazului în energie, precum şi contractul dintre Energokapital şi TiraspolTransgaz privind procurarea gazului.

ANRE putea sesiza Parlamentul, Guvernul, Consiliul Suprem de Securitate, Centrul Anticorupţie şi Procuratura despre riscul de delapidare a banilor plătiţi de consumatori şi putea refuza eliberarea licenţei.

Tofilat acuză de complicitate și Procuratura Generală care în loc să verifice informațiile dezvăluite de un grup de ONG-uri şi experţi din societatea civilă, care au semnalat ilegalitățile, ar fi mimat audierea experților după care au emis un comunicat de presă prin care au anunțat că aceștia nu dețin probe pentru acuzațiile pe care le lansează.

Și Victoriabank este acuzată că ar fi încercat să ascundă ilegalitățile. „Începând cu octombrie 2015 în presă a început să fie activ mediatizată problema existenţei companiei-căpuşă Energokapital în livrarea energiei electrice Republicii Moldova. Deoarece firma în cauză efectuează tranzacţii prin intermediul Victoriabank, banca era obligată să ia măsuri de precauţie sporită în conformitate cu programele interne şi prevederile legale în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului”, crede Tofilat.

Instituțiile vizate nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Anticoruptie.md
04/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii