Consilierul Oleg Onişcenco ameninţă jurnaliştii CIJM cu judecata, dar refuză să vorbească despre acuzaţiile ce i se aduc

Anticoruptie.md
31/08/2016
Oleg Onişcenco. Foto: Facebook

Consilierul socialist Oleg Onişcenco acuză reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice că i-au denigrat imaginea şi reputaţia prin publicarea anchetei privind legătura sa cu o organizaţie neguvernamentală care vinde ilegal un teren în inima Parcului Valea Trandafirilor. Reacţia alesului local vine într-un comentariu pe Facebook, abia la o săptămână de la publicarea articolului şi după mai multe apeluri telefonice ale reporterilor CIJM care au încercat să-i solicite opinia. Întâmplător sau nu, Oleg Onişcenco a declarat că ar urma să acţioneze Centrul în instanţa de judecată în momentul în care PSRM îşi anunţa candidatul la alegerile prezidenţiale. 

„Este o investigaţie falsă efectuată cu încălcarea tuturor normelor de jurnalism. Scopul acestei investigaţii false a fost denigrarea imaginii şi reputatatiei mele. Oficial, cer dezminţirea informaţiei publicate ca fiind una falsă şi nu corespunde realităţii. În caz contrar voi atrage la răspundere aşa-numiţii reprezentanţi ai CIJM în judecată pentru răspândirea informaţiilor false şi achitarea despăgubirelor materiale”, a comentat Oleg Onişcenco, pe reţeaua de socializare Facebook.  

Contactat ulterior de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice, consilierul local a invocat că angajaţii Centrului de Investigaţii Jurnalistice nu sunt jurnalişti, ci reprezintă o organizaţie neguvernamentală, prin urmare nu ar fi avut dreptul să realizeze această anchetă. „Dumneavoastră sunteți organizație obștească, nu sursă mass-media. Voi nu sunteți organ de presă ca să mă telefonați. Instituții de presă sunt ziarele, posturile de televiziune. Anticoruptie.md nu este un portal de știri. Este site-ul unei organizații obștești. Eu sunt jurist. Și dacă nu veți publica realitatea... Mi-ați afectat imaginea personală. Ați publicat informații false. Vă cer să publicați alte informații în care să negați cele expuse. În caz contrar vă voi acționa în judecată și voi cere personal de la dvs., nu de la instituție, să îmi plătiți despăgubiri materiale”, ne-a declarat Oleg Onișcenco, pe care l-am contactat repetat astăzi. Nici de această dată, consilierul nu a acceptat să răspundă la întrebările reporterului despre legătura care există între el și Asociația „Tineretul secolului XXI”.

Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, susţine că, încă de la fondarea organizaţiei, echipa şi-a propus să realizeze anchete jurnalistice. „Echipa este formată exclusiv din jurnalişti, iar portalul Anticoruptie.md este o platformă media, conţinutul publicat fiind în proporţie de 90% conţinut jurnalistic. CIJM îşi propune, între altele, să monitorizeze activitatea demnitarilor, funcţionarilor, consilierilor locali şi să semnaleze problemele de integritate pe care le descoperim”, a explicat Cornelia Cozonac.

Ancheta CIJM scoate la iveală că site-urile de anunțuri imobilare propun în inima Parcului Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al Capitalei un teren de șapte ari cu dreptul de a porni o construcție, locul fiind „perfect pentru o afacere sau o casă în mijlocul naturii”. În timp ce funcționarii de la Primăria Chișinău ne asigură că este vorba despre o glumă sau o escrocherie, agenții care vând lotul susțin că documentele sunt în regulă, iar clienții interesați ar urma să preia, de fapt, Asociației „Tineretul Secolului XXI”.  

Extrasul din Registrul de stat al organizațiilor necomerciale arată că organizația a fost înregistrată în septembrie 1998, iar scopul declarat este „încurajarea iniţiativelor tineretului prin mobilizarea resurselor şi realizarea de programe destinate să contribuie la formarea unui potenţial capabil”. ONG-ul este însă necunoscut.

Președinta Asociației este Galina Șișcan, despre care presa a scris că ar fi verişoara lui Onişcenco. În baza de date a Registrului de stat al organizațiilor necomerciale, ONG-ul apare înregistrat într-un apartament de pe strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana al Capitalei. În același apartament și-au indicat adresa juridică și trei companii în care Galina Șișcan apare fie în calitate de fondator, fie în calitate de administrator. Este vorba despre firmele Dongtur SRLSC Fascomtrans și SRL Fascomtrans CO. În primele două, Șișcan figurează în calitate de fondator unic, iar în ultima, înregistrată în 2012, femeia apare în calitate de administrator, iar fondator unic este Denis Cojuhari. Firmele Fascomtrans sunt licențiate în activități de proiectare și construcții de clădirii.

În această primăvară, compania Fascomtrans s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a cerut Curții de Apel Chișinău intentarea procedurii de insolvabilitate a Î.M. Direcția Construcții Capitale. Drept urmare, s-a dispus aplicarea sechestrului pe toate bunurile şi conturile bancare ale întreprinderii municipale. De asemenea, a fost desemnat un administrator provizoriu al Direcţiei construcţii capitale.

Anterior, Fascomtrans a acționat în judecată întreprinderea municipală și Primăria Chișinău, obligându-le să-i achite despăgubiri în valoare de peste nouă milioane de lei pentru lucrări de reparație la Liceul „Mihail Koțiubinski” din Capitală. Fațada Liceului a fost reparată în 2006. La scurt timp după începutul lucrărilor, Primăria a solicitat stoparea lor deoarece imobilul are statut protejat, iar pentru reconstrucţia acestuia era nevoie de un proiect elaborat şi aprobat în modul stabilit. Agentul economic nu s-a conformat și a cerut în instanță să-i fie compensate cheltuielile pentru lucrările executate, asta chiar dacă astăzi tencuiala se desprinde de pe clădire, iar Inspecția de Stat în Construcții a constatat că lucrările executate sunt de calitate proastă. Din 2009 și până anul trecut, au avut loc mai multe procese de judecată între Fascomtrans și Primăria Chișinău. În final, agentul economic a câștigat litigiul, iar Direcția Construcții Capitale a fost obligată să achite despăgubiri în valoare de 3,7 milioane de lei.

Într-un comunicat de presă emis de Primăria Chișinău pe 3 mai 2016, se precizează că firma Fascomtrans este reprezentată în instanță, prin procură, de Oleg Onișcenco, care între timp și-a schimbat numele în Oleg Semeniuc. 

Aceasta nu este însă singura afinitate între companie și alesul local. Numărul de mobil indicat în acte la înființarea companiei Fascomtrans aparține de fapt tot lui Oleg Onișcenco. Solicitat să ofere comentarii, consilierul local a invocat că este în vacanţă.  

Anticoruptie.md
31/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii