Controale în grădinițele private din Capitală: produse fără acte de confirmare a calității și bucate preparate în condiții necorespunzătoare

Anticoruptie.md
17/01/2017
Poză simbol Sursa: chisinauedu.md

În alimentația copiilor de la grădinițele private din Capitală sunt admise abateri, la fel ca în multe dintre cele de stat. Mai mult, cel puțin una dintre instituții a fost aprovizionată cu produse de către una dintre firmele implicate în scandalul licitațiilor trucate din Educație. Concluziile aparțin specialiștilor Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, care a desfășurat controale inopinate în zece instituții, în perioada 10 - 13 ianuarie.

În timpul controalelor desfășurate, reprezentanții CSP Chișinău au constatat mai multe nereguli. De exemplu, ceea ce mănâncă în realitate copiii diferă foarte mult de ceea ce arată meniurile-model. Micuţii mănâncă prea puține fructe și legume, iar cantitatea de proteine, lipide și grăsimi necesare dezvoltării corespunzătoare este insuficientă. De asemenea, în unele cazuri, lactatele erau recepționate fără actele de confirmare a calității, iar în altele bucatele era preparate fiind neglijate condițiile obligatorii de igienă. Totodată, furnizorul de produse la una dintre instituțiile preșcolare verificate s-a dovedit a fi implicat în scandalul licitațiilor publice trucate din Educație și care a fost introdus în lista neagră. 

Potrivit sursei, comisia Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău a aplicat două procese-verbale de contravenţie administrativă pe numele conducerii a două dintre grădinițele verificate: „Erudio” şi „De la doi – împreună cu noi”. De asemenea, toate instituţiile în care s-au înregistrat nereguli au primit prescripţii sanitare cu termen de executare foarte restrâns, după care vor urma controale repetate.

17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici au fost reținuți la sfârșitul lunii octombrie 2016 în dosarul licitațiilor trucate cu produse alimentare la școlile și grădinițele din Capitală, în total fiind bănuite 23 de persoane. Oamenii legii au prezentat interceptări din care reiese că o parte dintre produsele livrate erau alterate. Cele 17 persoane au fost plasate în arest preventiv, însă au fost eliberate din izolatorul CNA în primele zile ale anului 2017.  

Anticoruptie.md
17/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii