Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general

Anastasia Nani
26/02/2016
Corneliu Gurin. Foto: CIJM

La o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură, Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general. Declarația a fost făcută vineri, 26 februarie, în plenul Parlamentului. 

„Vreau să vă mulţumesc pentru votarea Legii cu privire la Procuratură. Acum se deschide un capitol decisiv pentru instituţie, urmează schimbări profunde şi sistemice, care vor asigura modernizarea întregului sistem de drept. Sunt recunoscător celor care au participat la elaborarea legii. Schimbările trebuie să înceapă de la vârf”, a spus el. Corneliu Gurin a accentuat că implementarea reformei are nevoie de resurse financiare pe măsură. “Este o necesitate obiectivă dacă ne dorim rezultate. Procurorii au nevoie de susţinere, condiţii decente de muncă şi salarizare pentru a-şi pune în valoare profesionalismul”, a conchis acesta.

Conform noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Legislativului, așa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Modificarea ar urma să fie făcută în următoarele luni. Actuala formulă de desemnare a procurorului general a fost criticată de experți că ar lăsa loc de influențe politice.

Cum a ajuns procuror

Corneliu Gurin a devenit procuror general în 2013, după ce a fost preşedintele unei comisii constituite special pentru selectarea candidatului la această funcţie. Acesta declara atunci că acel concurs va putea fi considerat corect dacă Parlamentul va accepta candidatura propusă de comisie. În martie 2013, comisia l-a propus la funcția de procuror general pe Vitalie Pârlog, fost ministru al Justiție în perioada guvernării comuniste. Curios este însă faptul că, în scurt timp, în lipsa unui concurs, procuror general a fost ales Corneliu Gurin.

„E greu de spus dacă, în urma acestui concurs, se va reuşi depolitizarea instituţiei. Cu siguranţă, vom selecta o candidatură pe criterii apolitice. În Parlament însă votul este politic şi, dacă nu va fi acordat candidatului propus de noi, însemnă că instituţia va fi politizată. Dacă va fi acceptat atât de preşedintele Parlamentului, cât şi de deputaţi, vom avea şansa să spunem că nu a fost o selectare sub masă, ci una corectă“, declara în 2013 viitorul procuror general.

Corneliu Gurin a deţinut funcţia de consultant principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentul în perioada 1995-2001. Între anii 2001-2005, el a fost director general al Aparatului Parlamentului Republicii Moldova, consilier al Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova în probleme juridice şi relaţii cu organele de drept. În perioada 2005-2012, Gurin a fost jurist/coordonator de programe la Asociaţia Obştească ADEPT, dar şi la alte proiecte internaţionale. În luna noiembrie 2011, Corneliu Gurin a aderat la Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. El a părăsit însă formaţiunea înainte de a fi desemnat preşedintele Comisiei speciale pentru selectarea candidatului la funcţia de Procuror General.
 

Anastasia Nani
26/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii