Cum a fost demis Anatol Ciubotaru din funcția de director al Spitalului Clinic Republican. Ce spun foștii săi subalterni

Julieta Savițchi
26/03/2020

Cardiochirurgul Anatol Ciubotaru a aflat despre demiterea sa din funcția de director al Spitalului Clinic Republican (SCR) de la cunoscuți, după ce premierul Ion Chicu a făcut public anunțul în fața camerelor. A primit vestea în timp ce discuta cu un medic o strategie de tratament a unui pacient infectat cu coronavirus. Cu câteva ore înainte de a fi demis Ciubotaru, instituția pe care o conducea a fost supusă verificărilor de către inspectorii financiari. Mai mulți medici de la SCR susțin că Ciubotaru a fost demis pentru că „ar fi deranjat” guvernarea. Pe parcursul zilei de joi, doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican și-ar fi depus cererile de eliberare, în semn de protest față de demiterea lui Ciubotaru.

Câțiva medici de de la SCR ne-au comunicat, solicitând anonimatul, că profesorul Ciubotaru a întreprins mai multe măsuri pentru a-și proteja subalternii, fapt care nu le-ar fi convenit autorităților. Mai mult, Anatol Ciubotaru a venit și cu inițiative privind tratamentul și combaterea epidemiei de Covid – 19.

„Noi, medicii, l-am rugat pe dl Ciubotaru să ne asigure testarea după ce un coleg de-al nostru a făcut febră la sfârșit de tură. Dumnealui ne-a organizat testarea la un laborator privat. Patru persoane au avut rezultat pozitiv. Apoi a avut loc o scurgere de informație. Nu este Ciubotaru cel care a făcut publică informația”, susțin medicii.

Aceștia mai afirmă că fostul director de la SCR a amenajat o cameră de odihnă pentru personalul medical care avea grijă de pacienții infectați cu coronavirus, ca să nu interacționeze cu alți colegi de-ai lor, le-a organizat hotele pentru ca să nu-i expună pericolului pe cei de acasă, a procurat din propria inițiativă scafandre speciale folosite la intubarea pacienților cu coronavirus. Mai mult, a inițiat un proiect cu Coreea de Sud privind furnizarea testelor pentru lucrătorii medicali și instruirea reanimatologilor din Republica Moldova, antrenați în îngrijirea pacienților infectați cu coronavirusul de tip nou.

„Primul termoscaner din Republica Moldova a fost instalat la noi. Apoi a fost luat în februarie la solicitarea lui Igor Dodon, pentru niște delegații. După aceasta a fost dus la Aeroportul Internațional Chișinău, când au început să revină masiv conaționalii noștri din Italia. Șeful nostru s-a opus, însă nu a reușit”, mai spun medicii.

În afară de aceasta, guvernarea ar fi întreprins mai multe acțiuni în scopul demiterii lui Anatol Ciubotaru. În ultimul timp SCR a fost supus mai multor controale din partea diferitor instituții. La începutul lunii februarie mai multe redacții au publicat o scrisoare anonimă, în care Ciubotaru era învinuit de management defectuos, de plecarea cadrelor medicale și de faptul că ar fi fost anterior protejat de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. „Absolut totul este fabricat și pot să vă spun și numele. Jumătate din oamenii indicați în scrisoare s-au eliberat din funcție înainte de a veni eu. Jumătate au plecat peste hotare, ca toată lumea și nu doar de la SCR au plecat”, s-a justificat atunci Ciubotaru.

Cristina Țărnă, fiica lui Anatol Ciubotaru, a postat un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook, în legătură cu demisia tatălui. „Zilnic, de la 6.00 dimineața, profesorul Anatol Ciubotaru primea radiografiile fiecărui asemenea pacient, le compara cu radiografiile din seara precedentă și discuta cu medicii tacticile de tratament în continuare, de ce au nevoie pacienții și medicii. Înțeleg că e urgență și trebuiesc optimizări de tot felul și nu trebuie să punem intrebări, dar mai ales să avem careva opinii proprii în această perioadă. Și totuși, nu înțeleg cum poate o comisie în care toți decidenții nu au lecuit în viața lor pe nimeni să decidă să dea afară un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani? Un conducător care știa cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu Covid-19 internat la el în spital?”, a scris Cristina Țărnă.

Solicitată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Cristina Țărnă a spus că atât ea, cât și tatăl său, se abțin să facă declarații, din motive de securitate. Ea a precizat că a contestat în instanță demisia lui Anatol Ciubotaru și că acesta intenționează să lucreze în continuare în calitate de cardiochirurg.

Amintim că, demisia lui Anatol Ciubotaru a fost luată în cadrul ședinței de marți seara a Comisiei pentru Situații Excepționale, la o zi după ce acesta a organizat testarea la un laborator privat a șase angajați care îngrijeau bolnavii infectați cu Covid-19. Premierul Chicu a declarat presei că demisia lui Ciubotaru a fost necesară „pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican, pentru a face față provocării în domeniul epidemiologic”.

Anatol Ciubotaru este profesor universitar și doctor hablitat în medicină. Timp de 15 ani a activat în domeniul chirurgiei toracice, iar de 25 de ani este cardiochirurg. Anterior, a fost director al Centrului de Chirurgie a Inimii. În 2011, a plecat în Germania unde a efectuat operații pe cord și a predat viitorilor cardiochirurgi. În 2015, a revenit în țară și a preluat conducerea SCR.

Julieta Savițchi
26/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii