CSM a dat acordul: magistrata Domnica Manole va fi cercetată penal. Trei membri ai Consiliului s-au opus

Anticoruptie.md
31/05/2016
Domnica Manole, după ce CSM a anunţat decizia. Foto: Ziarul Naţional

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dat acordul ca Domnica Manole, magistrată a Curţii de Apel Chişinău, să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Împotrivă s-au pronunţat trei membri: Dumitru Visternicean, Vera Toma şi Tatiana Răducanu. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea cmpetenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Decizia a fost luată pe fundalul unui protest la care au participat mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Platformei Demnitate şi Adevăr. "Am depus o muncă enormă pentru a judeca acest dosar și asta ca mai târziu să fiu acuzată că mi-am depășit atribuțiile. Sesizarea procurorului nu are însă legătură numai cu acest dosar, eu deranjez demult. E vorba și despre criticile aduse la Adunarea generală a judecătorilor inițiativelor legislative nocive venite din sistem și tuturor problemelor din sistemul judecătoresc”, a declarat Domnica Manole.

Iniţiativa privind organizarea unui referendum prin care să fie modificată Constituţia, iar şeful statului să fie ales de către popor a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală pe 30 martie, după ce un grup de iniţiativă condus de Platforma Demnitate şi Adevăr a depus la CEC 400.000 de semnături în susţinerea plebiscitului. În scurt timp, grupul de iniţiativă a depus o cerere de chemare în judecată a CEC, iar la 14 aprilie 2016 Domnica Manole a emis o hotărâre prin care a dispus anularea hotărârii CEC şi iniţierea referendumului republican constituţional.

Comisia şi-a făcut dreptate la Curtea Supremă de Justiţie care, la sfârşitul lunii martie, a dispus casarea hotărârii emise de Domnica Manole. Din sesizarea prin care Harunjen cere CSM eliberarea acordului de pornire a urmăririi penale reiese că, la judecarea cauzei, CSJ a stabilit interpretarea eronată a legii de către magistrata Curţii de Apel şi depăşirea competenţelor sale prin interpretarea Constituţiei. 

Anterior, şi Comisia Electorală Centrală a depus o sesizare la CSM potrivit căreia Domnica Manole a emis o decizie "vădit ilegală" şi a produs "intenţionat o rezonanţă negativă în societate" şi cerea luarea măsurilor de rigoare faţă de magistrată. 

Luni seara, mai mulţi judecători ai Curţii de Apel Chişinău au semnat o declaraţie, publicată de portalul Anticoruptie.md, prin care îşi exprimă solidaritatea cu colega lor. "Procurorul general interimar şi-a asumat un atentat fără precedent la independenţa Justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul Justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc", se arată în declaraţie.

Şi Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" a reacţionat la acest caz. "Niciun judecător nu poate soluţiona corespunzător în condiţii de teamă sau anticipând o favoare din orice sursă ori aflându-se sub orice influenţă neadecvată", potrivit comunicatului de presă emis de Asociaţie.

Între timp, Domnica Manole s-a înscris din nou în cursa pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Niciunul din cei patru candidaţi nu a fost însă acceptat de CSM. Magistrata nu este la prima încercare de a ocupa un fotoliu la CSJ. Anterior, Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea prin care aceasta a contestat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a o promova pe Mariana Pitic, contracandidata lui Manole, la CSJ. Mariana Pitic a fost numită recent judecător la CSJ, deşi dintre cele şase persoane înscrise în concurs, judecătoarea Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. 

Anticoruptie.md
31/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii