Cum pleacă banii pentru energie în off-shore, prin conturi la Victoriabank

Anticoruptie.md
11/07/2016
sursa foto: agora.md

Energokapital, intermediarul transnistrean prin care R. Moldova procură energie electrică de la Centrală Electrică de la Cuciurgan, transferă zeci de milioane de dolari către off-shore-urile fondatoare, prin intermediul băncii moldovenești Victoriabank.

Cel puțin așa reiese din documentele prezentate la sfârșitul săptămânii trecute de Alexandr Haricikov, un anchetator din stânga Nistrului, care a făcut parte din așa-zisa comisie parlamentară specială de investigare a crizei valutare din Transnistria, relatează postul local de televiziune TSN. Documentele prezentate de Haricov demonstrează că banii plătiți pentru energie nici nu au ajuns în băncile transnistrene și au fost transferați automat, sub formă de dividende, companiei Ornament ART Limited, un off-shore din Hong Kong.

extras de cont
Un extras de cont de la Victoriabank al companiei Energokapital

Numai anul trecut, prin intermediul conturilor Energokapital de la Victoribank, companiei off-shore i-au fost virate 19 milioane de dolari, pe conturi deschise în banca letonă Aizkraukles Banka. Această bancă a fost sancționată recent în legătură cu implicarea ei în furtul din sistemul bancar moldovenesc.

Anul acesta, au fost făcute alte trei viramente în valoare de circa 4,8 milioane de dolari, în baza unui proces verbal din 25 februarie 2016 al Consiliului de administrare al companiei Energokapital.

Anchetatorul Haricikov susține că din acești bani nu au fost plătite impozite. Cu toate acestea, șefa așa-zisei comisiei parlamentare de anchetă, Olga Dubrovina, i-a cerut să mușamalizeze cazul.

Ordin de plată prin care Energokapital a transferat 2,6 milioane de dolari pe contul Ornament Art Limited

Haricikov a transmis documentele Procuraturii Generale din Rusia, după ce a decoperit că banii achitați de Energokapital pentru gazul rusesc erau depozitați într-un fond de unde nu au fost transferați niciodată Gazpromului.

Victoriabank a refuzat să ofere un comentariu pe acest caz.

Anterior, presa a scris că Ornamental Art Limited are, la rândul său, în calitate de fondator, o altă companii off-shore, Energy Assets Development LP , înregistrată în Edinburgh, Scoția, pe strada Roystons Mains Street18/2. Tot pe aceeași adresă își are sediul și firma Fortuna United Ltd, cea care, potrivit raportului Kroll, a fost principala companie implicată în furtul miliardului din cele trei bănci, fiind și beneficiara transferului de circa 825 de milioane de euro din Banca Socială.

Fondator al companiei Fortuna United Ltd este Marios Papantoniou, care a condus și compania Lawson’s & Co, cea care a înregistrat Energy Assets Development LP. Tot el, potrivit Ziarului NAȚIONAL, este fondator și al mai multor off-shore-uri implicate în așa-zisa „spălătorie rusească”.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2015, R. Moldova importă energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediul unei companii fondate la Tiraspol, cu două luni înainte, Energokapital. Paradoxal, dar energia procurată prin această firmă costă mai ieftin decât dacă ar fi cumpărată direct de la Centrală. Compania  Energokapital are trei fondatori. Este vorba despre două companii off-shore (Intercom Management LTD din Belize și Ornamental Art Limited) și o persoană fizică, Iurie Dzecul, despre care se spune că ar fi persoana de încredere a lui Evgheni Șevciuk și îi administrează mai multe afaceri.

În primăvara acestui an, Energokapital a acționat în judecată întreprinderea de stat Energocom. Intermediarul din stânga Nistrului a pretins o datorie şi penalităţi care depăşesc 350 de milioane de lei. Ulterior, compania a declarat că ar fi greşit calculele şi a revizuit în scădere valoarea restanţelor. 

Anticoruptie.md
11/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii