Curtea Supremă de Justiție le dă dreptate funcționarilor care au picat testul de integritate

Mariana Rață
17/07/2016
sursa foto: CIJM

La 13 iulie curent, un complet din cinci judecători ai Curții Supreme de Justiție a decis să îi facă dreptate unui fost angajat al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) care a fost demis din funcție în urmă cu un an pentru că a picat testul de integritate la care a fost supus.

Bărbatul, Serghei Fătu, s-a adresat în judecată cu cererea de a fi restabilit în funcție și de a-i achitat prejudiciu pentru lipsa forțată de la locul de muncă, pe motiv că prin supunerea lui la testul de integritate i-au fost încălcate mai multe drepturi. După ce primele două instanțe au respins cererea lui Fătu, Curtea Supremă de Justiție a anulat hotărârile Judecătoriei Râșcani și a Curții de Apel Chișinău și a dispus să fie declarat nul ordinul prin care bărbatul a fost concediat pentru rezultatul negativ al testului de integritate profesională.

Drept motiv principal pentru adoptarea deciziei, judecătorii CSJ au notat lipsa unui act care să demonstreze că Serghei Fătu a fost anunțat despre posibilitatea de a fi supus unui test al integrităţii  profesionale, așa cum prevede Legea privind testarea integrității profesionale.

Serghei Fătu a fost angajat în funcţia de specialist principal al Direcţiei Control Transport cu greutăţi şi/ sau gabarite ce depăşesc limitele. În perioada efectuării testării integrităţii profesionale, aflându-se la serviciu, în vederea trecerii unui camion cu încărcătură, greutatea căruia depăşeşte normele stabilite de legislaţia în vigoare, a extorcat şi primit suma de 100 de lei, numai după ce s-a încredinţat că testatorul a trecut alte puncte de control ANTA. Suma respectivă a fost transmisă de către testor la sugestia agentului public Alexandru Chistol.

Deși fapta comisă a fost documentată, CSJ a dispus reangajarea la ANTA a lui Serghei Fătu și achitarea a 113 mii de lei, în calitate de salariu pentru lipsa forțată de la locul de muncă.

Precizăm că testarea integrității profesionale a fost sistată de către CNA în aprilie 2015 după ce Curtea Constituțională s-a expus asupra neconstituționalității unor vederi din lege. În scurt timp, autorităţile au venit cu un nou proiect de lege pentru evaluarea integrităţii instituţionale. La 26 mai 2016, noua lege a fost votată de Parlament, în pofida criticilor societății civile.

Reprezentanții mai multor ONG-uri au semnalat că documentul a fost adoptat netransparent și conține prevederi care ar putea genera mai multe încălcări ale drepturilor omului, precum și riscuri de abuz din partea Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate, instituțiile care vor evalua integritatea instituțională.

Mariana Rață
17/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii