De la 33 la 11. Legea privind reducerea instituțiilor de control, votată în lectură finală

Anticoruptie.md
24/09/2016
Curtea de Conturi va continua să funcționeze ca regulator independent Foto: CIJM

Proiectul de lege privind reducerea numărului instituțiilor de stat cu funcție de control a fost votată în lectură finală de către Legislativ, în prima ședință din sesiunea toamnă-iarnă. Potrivit noilor prevederi, din cele 33 de instituții (agenții, centre, inspectorate etc.) urmează să rămână doar 11. Totodată, vor continua să funcționeze și cinci regulatori independenți: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, cea pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului și Consiliul Concurenței.

Cele 11 instituții de control care vor fi păstrate:

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor; 

Agenția de supravegherea pieții și produselor nealimentare; 

Inspectoratul pentru supraveghere tehnică; 

Agenția sănătății publice; 

Inspectoratul pentru protecția mediului; 

Serviciul Vamal; 

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat; 

Agenția de administrare în transporturi; 

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal;

Centrul național de acreditare;

Agenția națională de asigurare a calității învățământului profesional.

Potrivit legislatorilor, modificările vor reduce povara administrativă asupra mediului de afaceri, vor exclude situațiile de abuz asupra întreprinzătorilor, vor face controalele de stat mai eficiente și transparente. Noua lege interzice efectuarea controalelor de stat în primii trei ani de activitate a unui agent economic. De asemenea, urmează a fi redusă lista motivelor pentru care o instituție poate iniția un control inopinat la companii. 

Anterior, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris în cadrul mai multor anchete despre averile, afacerile și interesele ascunse ale șefilor agențiilor de stat. A treia parte dintre aceștia a ajuns în atenția opiniei publice din cauza proprietăților ce depășesc cu mult veniturile lor reale. Jumătate din șefii de agenții au afaceri profitabile, multe fiind tăinuite. Unii directori de la stat figurează și ca administratori ai firmelor lor, lucru interzis prin lege.

Anticoruptie.md
24/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii