Doc // Averea lui Vlad Filat în 2015: dividende de 3 milioane de lei și cumetrie de 15.000 de euro

Anticoruptie.md
10/10/2016
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Foto: Anticoruptie.md

Vlad Filat, fostul președinte al PLDM, condamnat de Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei la nouă ani de închisoare pentru acte de corupție, a avut pe parcursul anului 2015 dividende de trei milioane de lei de la compania SC Kapital Invest Company S.A., în cadrul căreia politicanul deține o cotă de participare de 95,37%. În 2014, dividendele au constituit peste 400.000 de euro. Fostul prim-ministru a mai indicat că anul trecut, fiind în funcția de deputat, a ridicat un salariu de circa 115.000 de lei. Detaliile se conțin în declarația de avere a liberal-democratului pentru anul 2015. 

Vlad Filat a indicat că fosta sa soție, jurnalista Angela Gonța, de care a anunțat, acum câteva luni, că divorțează, a avut la Pro TV un salariu de circa 180.000 de lei, iar 7.755 de lei au constituit indemnizația pentru îngrijirea copilului. Politicianul a notat în declarația de venit că la cumetrie familia sa ar fi avut parte de cadouri și donații în valoare de 15.000 de euro. 

Potrivit documentului, politicianul este posesorul mai multor imobile: o casă de locuit, un apartament, două garaje şi un teren care se află în circuitul civil, toate situate în municipiul Chişinău, cu o valoare totală de circa cinci milioane de lei. La fel, în declarație au fost trecute şi două automobile: Porsche Cayenne şi Toyota Corolla, cu o valoare totală de peste un milion de lei. 

Ca și în 2014, anul trecut fostul prim-ministru a avut cinci conturi bancare unde erau circa 60.000 de euro, 22.000 de dolari și peste 270.000 de lei. 

Pe lângă condamnarea la nouă ani de închisoare, magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei au dispus confiscarea averii fostului premier, dând astfel curs demersului procurorilor Anticorupție. În lista bunurilor confiscate au fost incluse patru automobile de lux cu o valoare totală de peste 4,5 milioane de lei, dar și mai multe imobile și terenuri de circa 792 de milioane de lei, printre care și casa fostului premier, dar și clădirea Ipteh din centrul Capitalei. Detalii AICI

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Shor. Potrivit documentului, împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au făcut pe primarul de la Orhei să apeleze la Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Ulterior, Vlad Filat ar fi pretins un million de dolari pentru a-i permite comerţul fără taxe cu petrol în zona vamală a Republicii Moldova. Iniţial i-a achitat jumătate de million, restul urmând s-o facă după ce liberal-democratul avea să-şi onoreze promisiunea. Shor a mai arătat în denunţul său că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-a restituit banii omului de afaceri. Primarul orașului Orhei a mai declarat că ultima dată, la 10 octombrie 2015, i-a dat lui Filat 20 de milioane de lei „pentru necesităţile partidului” chiar la sediul PLDM, de pe strada Bucureşti din Capitală. 

Anticoruptie.md
10/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii