Demisii importante în Justiție. Pleacă un critic aprig al situației din sistemul judecătoresc

Anticoruptie.md
30/11/2016
Tatiana Răucanu. Foto: CIJM

Magistrata Curții Supreme de Justiție Tatiana Răducanu părăsește sistemul judecătoresc. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat marți, 29 noiembrie, cererea de demisie depusă de judecătoare, care este și membră a CSM. Astăzi, decizia de demisie a fost aprobată de Comisia parlamentară juridică numiri și imunități, urmând ca pe marginea documentului să se pronunțe și plenul Parlamentului.

Contactată de portalul Anticoruptie.md, Tatiana Răducanu ne-a răspuns că are motive personale pentru a pleca din sistemul judecătoresc despre care nu vrea să discute. Anterior, magistrata a declarat pentru Europa Liberă că  a decis să plece pentru că o afectează situaţia care este acum în sistem, inclusiv problemele legate de promovarea, numirea în funcţii de conduceri a persoanelor controversate. De asemenea, judecătoarea a recunoscut că un motiv pentru care a decis să se pensioneze este decizia de revizuire a legislației de pensionare a judecătorilor.

La începutul anului, CSM a respins candidatura Tatianei Răducanu la funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, singura înscrisă în cursa pentru acest fotoliu. Totodată, magistrata a fost singura care nu a votat pentru Mihai Poalelungi la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, explicându-și decizia într-o opinie separată. La Adunarea generală a judecătorilor din luna martie, Tatiana Răducanu a avut un discurs critic, declarând că „autoritatea sistemului judecătoresc e la pământ”. Ea a fost și unul dintre judecătorii care au criticat reformele inițiate de Centrul de Reformă în Sistemul Judecătoresc, creat la inițiativa lui Mihai Poalelungi.

Tot ieri, CSM a aprobat cererile de demisie ale altor patru judecători. Este vorba despre Ala Nogai și Ana Gavriliță de la Curtea de Apel Chișinău, dar și Ana Albu și Gheorghe Scutelnic de la Curtea de Apel Bălți.

Surse din cadrul CSM ne-au comunicat că săptămânile viitoare urmează și alte demisii importante în sistem. Deși oficial aproape toți cei care au scris cereri de demisie au invocat probleme de familie sau de sănătate, neoficial ei susțin că au decis să părăsească sistemul din cauza presiunilor politice care se fac asupra judecătorilor.  

Anticoruptie.md
30/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii