Directorul comercial al SRL Lefcons-agro, firma ministrului Iurie Chirinciuc, fost angajat la Administraţia de Stat a Drumurilor

Mariana Colun
18/08/2016
Foto: CIJM

Sergiu Plăcintă, directorul comercial al firmei ministrului Iurie Chirinciuc, vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice privind repararea și asfaltarea din bani publici, fără organizarea unei licitații, a unui drum care duce la sediul SRL Lefcons-agro, din satul Floreni, a fost angajat la Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD), instituție subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Informația ne-a fost comunicată printr-o sesizare plasată pe Harta Corupției. Sergiu Plăcintă ne-a confirmat că a fost angajat al ASD, dar nu ne-a oferit alte detalii, precizând că se află în afara țării. Și actualii reprezentanți ai instituției au refuzat să ne spună în ce perioadă a fost angajat acesta și funcția pe care a deținut-o. 

Tatăl lui Sergiu Plăcintă, Anatolie Plăcintă, este co-fondatorul SRL Lefcons-agro, alături de Iurie Chirinciuc. Potrivit investigației, cei doi au procurat mai multe hectare de teren agricol în apropierea satului Floreni, pe care au fost plantate livezi de meri, pruni, vişini, dar şi viţă-de-vie. Concomitent, întreprinderea a procurat clădirile şi teritoriul adiacent fostei fabrici de uleiuri eterice, care se află chiar la intrarea în sat. Spațiile sunt utilizate în prezent pentru depozite și frigidere. 

În afară de SRL Lefcons-agro, Anatolie Plăcintă este co-fondatorul SRL Fortina-Labis, care se află tot la Floreni și la fel este specializată în prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor. În total, suprafața livezilor gestionate de către omul de afaceri constituie 110 hectare, amplasate în raionul Ungheni. Pe lângă livezi, compania mai cultivă și peste 20 de hectare de struguri de masă. În același timp, fiind amplasată în zona de intervenție a Programului Compact, afacerea lui Plăcintă a beneficiat de acces la apă pentru irigare în urma reabilitării sistemului de irigare Blindești.

Conform ultimului raport financiar prezentat, în 2012, compania a înregistrat 4,8 milioane de lei venituri din vânzări. În toamna anului 2014, firma a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare două contracte de achiziție în valoare de peste un milion și jumătate de lei.

Investigația arată că drumul cu lungimea de trei kilometri, care leagă satul Floreni din raionul Ungheni cu şoseaua Ungheni-Sculeni, a fost reparat şi asfaltat într-un timp-record la finele anului 2015. Întâmplător sau nu, dar chiar lângă satul Floreni, unde se termină drumul, se află depozitele şi frigiderele pentru păstrarea fructelor ale SRL Lefcons-agro. Decizia privind efectuarea acestor lucrări a fost luată la doar câteva luni de la învestirea lui Iurie Chirinciuc în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Lucrările au costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei și au fost executate fără organizarea unei licitații, de către întreprinderea Rutador, al cărei nume a figurat anterior în câteva anchete jurnalistice, dar şi într-un raport al Curţii de Conturi. 

Recent, ministrul Chirinciuc a negat că firma i-ar aparține, deși în declarațiile pentru anii 2013 și 2014, a indicat că deține în cadrul companiei o cotă de participare de 33%. „Eu nu sunt acţionar, nu am frigider, drumul s-a făcut pentru cetăţenii din localitate. Este manipulare. Nu am nicio acţiune”, a declarat ministrul jurnaliștilor de la Jurnal TV. Demnitarul a refuzat însă să ofere comentarii reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice, îndemnând autorii investigației să caute răspuns la Administrația de Stat a Drumurilor. 

Potrivit actualelor date de la Camera Înregistrării de Stat, în prezent administratoarea și singura fondatoare a firmei este contabila Ana Margarint, aleasă în 2011 vicepreședintă a Tineretului Liberal de la Ungheni. Ulterior, a figurat, alături de Iurie Chirinciuc, pe lista candidaţilor la funcţia de consilier raional în Ungheni

Mariana Colun
18/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii