Dispoziţia prin care edilul Dorin Chirtoacă a numit în funcţie un vicepretor, ilegală

Anticoruptie.md
18/01/2017
Oleg Raţoi (dreapta) a devenit între timp pretor la Botanica. Foto: Botanica.md

Dispoziţia prin care Dorin Chirtoacă, edilul Capitalei, l-a numit pe Oleg Raţoi vicepretor interimar al Preturii sectorului Botanica, devenit între timp pretor interimar, este ilegală. Decizia a fost luată de magistraţi după ce reprezentanţii Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat au contestat în instanţa de judecată documentul semnat de primar în martie 2015. Cazul a fost examinat recent la Curtea Supremă de Justiţie, instanţă  care a respins recursul primarului. Oleg Raţoi a devenit, între timp, printr-o altă dispoziţie a primarului, pretor interimar. 

Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a invocat, între altele, că primarul nu este în drept să numească prin dispoziţie, în funcţia de vicepretor interimar al Preturii sectorului Botanica, întrucât, atribuţia respectivă ţine de competenţa Consiliului Municipal. „Reieşind din actele care au stat la baza emiterii dispoziţiei, s-a constatat că nu există careva acte care să confirme că Oleg Raţoi este funcţionar public în cadrul aceleiaşi autorităţi publice şi că nu are sancţiuni disciplinare nestinse în condiţiile prezenţei legi", au expliat juriştii Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat. 

La sfârşitul anului 2015, prin hotărârea Judecătoriei setorului Centru, documentul primarului a fost anulat ca fiind emis contrar prevederilor legii. În septembrie 2016, Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea primei instanţe. La 11 ianuarie 2017, Curtea Supremă de Justiţie a declarat recursul lui Dorin Chirtoacă drept inadmisibil. „Argumentele invocate în recurs nu denotă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau a normelor de drept procedural de către instanța de apel, respectiv, nu constituie temei de casare a deciziei recurate", potrivit încheierii CSJ. 

Între timp, în martie 2016, Dorin Chirtoacă l-a numit pe Oleg Raţoi, deţinător al licenţei de avocat, pretor interimar la Botanica. 

Anticoruptie.md
18/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii