DOC // Avizele SIS despre integritatea noilor membri CEC au fost făcute publice. Ce au descoperit ofițerii de securitate

Anticoruptie.md
06/07/2016
cec.md

Parlamentul a făcut publice avizele consultative ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS) care se referă la controlul integrității celor nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), aleși recent.

Potrivit documentelor, niciunul dintre noii membri ai CEC nu se confruntă cu probleme grave de integritate și nu a trișat atunci când a îndeplinit chestionarul de integritate prevăzut de lege. Singura obiecție formulată în avizele pentru mai mulți membri ai Comisiei Electorale se referă la calitatea de membru de partid a acestora, fapt care vine în contradicție cu prevederile Codului Electoral, care interzice membrilor CEC să fie membri de partid pe durata mandatului.

Această observație a fost formulată în privința Alinei Russu, noua președintă a CEC, a lui Veaceslav Agrigoroae, secretarul Comisiei, dar și a membrilor Maxim Lebedinschi și Sergiu Gurduza. Despre Agrigoroae, SIS a mai constatat că nu a indicat în chestionarul de integritate că deține 30 de acțiuni la „DAAC Hermes”.

Parlamentul a votat noua componență a CEC fără să publice avizele consultative ale Serviciului de Informații și Securitate în privința celor nouă membri ai structurii, așa cum prevede legea. Unii experți susțin că Legislativul s-a dovedit a fi inapt în fața SIS, instituție care, de altfel, se află sub control parlamentar. Acum o săptămână, Centrul de Investigații Jurnalistice a organizat un club de presă la acest subiect.

Deputați din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități, prezenți la eveniment, au declarat că nici ei nu au văzut aceste documente, dar au fost asigurați de Raisa Apolschii, președinta Comisiei, că toate avizele au fost pozitive. În context, legiuitorii au recunoscut că multe lucruri care trebuie să fie accesibile pentru public sunt dosite prin sertare.    

Anticoruptie.md
06/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii