Doc // Controversații din lista laureaților Premiului Național

Anticoruptie.md
26/08/2016
Traian Vasilcău (stânga) și Victor Țvircun. Colaj CIJM. Foto: timpul.md, noroc.tv

Zece persoane din domeniul Științei, Tehnologiei, Culturii și Artei vor primi vineri, 26 august, cu ocazia Zilei Independenței, Premiul Național pentru 2016. Pentru oferirea distincțiilor, Guvernul a alocat un milion de lei din Fondul de rezervă, câte 100.000 de lei pentru fiecare. Alte 115.400 de lei au fost cheltuiți pentru confecționarea medaliilor și cutiilor aferente acestora. 

UPDATE Comisia pentru decernarea Premiului Național a anunțat că a luat act de acuzațiile de plagiat semnalate în spațiul public în privința lui Traian Vasilcău nominalizat la Premiul Național de Stat pentru anul 2016. Astfel, Comisia a decis să suspende decernarea Premiului Național poetului până la clarificarea situației.

 

Printre laureații ajunși în listă sunt și persoane care au stârnit controverse. Poetul și traducătorul Traian Vasilcău, nominalizat pentru trilogia „Regăsit în cer”, traducerea și promovarea literaturii naționale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susținere a tinerelor talente, a fost acuzat de plagiat. Gheorghe Erizanu, directorul editurii „Cartier”, aduce un exemplu într-un articol publicat pe blogul său. „Doar din respect față de timpul cititorului, am citat o singură poezie plagiată de Traian Vasilcău din Doina Uricariu. Proaspătul laureat al Premiului Național se apără în fața Doinei Uricariu doar cu O fărâmă de bine. Vinovați sunt kgbiștii, Kremlinul și komsomoliștii. Poetul național trișează (...) Nu am nimic cu Traian Vasilcău. Mă interesa Premiul Național. Ca impunere a unui sistem de valori. Într-o competiție onestă. Pe bune. Credeam că se poate. Valoarea Premiului Național e plătită de către contribuabilii Republicii Moldova. Guvernul Filip doar administrează acești bani. Cu regret, Premiul Național s-a făcut «po poneatiam»”, a scris Gheorghe Erizanu. 

În replică, și Traian Vasilcău a publicat un articol pe blogul său, respingând acuzațiile. „Eu nu am nevoie de opere de împrumut, având la activ 7.000 de pagini tipărite în 64 de volume editate în Basarabia, Canada și România, cărți de unde lipsesc câteva versuri ale unei autoare căreia, spre regret, nu i-am citit cărțile, dar pe care au avut grijă să le citească alții, ca să-i republice (păstrându-i ortografia intactă) unele versuri sub numele meu, în timp ce eu eram soldat și fără nici o carte la activ”, se arată în postarea lui Traian Vasilcău. 

Nominalizarea poetului a atras critici și pe rețelele de socializare. „Ce se întâmplă cu noi? Doamnă și simpatică ministru Monica Babuc, ne explicați? Veți ieși pe scenă sa înmânați premiul... Cui?!”, se arată într-o postare a omului de afaceri Ion Sturza. 

Și prezența lui Victor Țvircun, fost ministru al Educației, în lista laureaților a atras critici. Anterior, Victor Țvircun a fost obligat să întoarcă statului 34.000 de lei, printr-o hotărâre irevocabilă a CSJ din 2012, după ce R. Moldova a pierdut 3.000 de euro în cauza „Cazacu contra Moldovei”. Tot Victor Țvircun a fost obligat de CSJ să plătească peste 6.000 de lei pentru dosarul „Lazo contra Moldovei”, CEDO acordând despăgubiri de 400 de euro. 

Anticoruptie.md
26/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii