DOC // De ce Tatiana Răducanu nu l-a votat pe Mihai Poalelungi la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie

Anastasia Nani
18/02/2016
Tatiana Răducanu. Foto: zdg.md

Tatiana Răducanu, membra Consiliului Superior al Magistraturii, singura care nu a votat pentru Mihai Poalelungi la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, şi-a explicat decizia într-o opinie separată. Magistrata aminteşte, între altele, că în decembrie 2012, CSM a examinat o ordonanţă judecătorească ilegală privind spălarea a 30 de milioane de dolari.

"Preşedintele CSJ a participat la examinarea acestui caz, dar nu a întreprins la moment nicio acţiune de generalizare a practicii judiciare care ar fi dus la depistarea şi contracararea pe viitor a emiterii unor astfel de ordonanţe ilegale de spălare a banilor şi sancţionarea disciplinară a judecătorilor implicaţi în aceste cazuri", explică Tatiana Răducanu. 

Potrivit membrei CSM, nota informativă a CSJ privind examinarea în procedură în ordonanţă ce vizează spălarea unor sume considerabile a parvenit la CSM abia în 2014, atunci când termenul de atragere la răspundere disciplinară a judecătorilor implicaţi a fost deja expirat. 

Magistrata susţine că pe parcursul ultimilor patru ani, CSJ a fost implicată în mai multe scandaluri mediatice privind emiterea unor hotărâri arbitrare de către unii judecători ai instanţei, ceea ce a diminuat încrederea publicului în activitatea Curţii. În context, Tatiana Răducanu a adus exemplul dosarului Aroma Floris

Potrivit judecătoarei, în 2012 CSJ a emis o recomandare privind satisfacţia echitabilă, iar ulterior nu a generalizat practica judiciară în domeniu pentru a constata şi asigura aplicarea unitară a legislaţiei naţionale şi standardelor internaţionale ce ţin de acordarea despăgubirilor. În consecinţă, 61 de persoane s-au adresat la CEDO. Recent, Înalta Curte a comunicat recent Guvernului aceste cereri. Tatiana Răducanu susţine că responsabilă de asigurarea aplicării corecte şi uniforme a legislaţiei naţionale este CSJ. 

"Consider că o parte din responsabilitate urmează a fi pusă pe seama preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, fapt ce m-a impus să votez împotriva candidaturii domnului Mihai Poalelungi", se arată în opinia separată a Tatianei Răducanu.

Mihai Poalelungi a fost propus marţi, 9 februarie, la şefia Curţii Supreme de Justiţie, actualul preşedinte al instanţei fiind singurul care s-a înscris în cursa pentru această funcţie. Nouă membri ai Consiliului au votat pro şi doar Tatiana Răducanu s-a expus împotrivă. Judecătorul Dumitru Visternicean nu a participat la deliberări. Realegerea lui Mihai Poalelungi la CSM a avut loc pe fundalul protestelor din incinta instituţiei, dar şi a nemulţumirilor societăţii civile din ultimele luni faţă de reformele promovate de preşedintele CSJ. 

Cu câteva săptămâni înainte, CSM a respins candidatura Tatianei Răducanu la funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, şi ea singura înscrisă în cursa pentru acest fotoliu. Magistrata este cunoscută pentru atitudinea sa critică față de neregulile din sistemul judecătoresc, dar și față de reformele inițiate de Centrul de Reformă în Sistemul Judecătoresc, creat la inițiativa lui Mihai Poalelungi.

Anastasia Nani
18/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii