DOC // Femeile avocate din Moldova, despre inițiativa deputaților de a lua licența de apărător fără examene: „E regretabil şi sfidător”

Anticoruptie.md
12/01/2017
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului

Asociația Femeilor Avocate din Moldova își exprimă dezacordul față de inițiativa legislativă prin care deputații care au cel puțin zece ani vechime în muncă în domeniul juridic ar putea accede în avocatură fără a susține examenele de licențiere. „E regretabil şi sfidător faptul că, în Republica Moldova, un grup de deputaţi încearcă să-şi promoveze anumite interese personale prin înaintarea unor astfel de iniţiative de accedere în profesia de avocat, ignorând concluziile experţilor Consiliului Europei, fără a consulta opinia avocaților, judecătorilor și societății civile”, se arată într-o declarație emisă joi, 12 ianuarie. 

Semnatarele documentului susțin că proiectul de lege este unul periculos și nociv într-o societate în care se dorește acordarea asistenței juridice profesioniste și de calitate. Mai mult, obținerea licenței de avocat fără susținerea examenelor de licențiere ar fi discriminatorie în raport cu ceilalți membri ai breslei. „Considerăm că, accederea în profesia de avocat a deputaţilor va periclita în mod serios imaginea instituției avocaturii care este una profesională de interes privat și public, fără careva apartenență politică. Accederea deputaților în profesia de avocat, fără a trece careva examene de specialitate, nu oferă nici o garanție că deputații dețin cunoștințele și instruirile necesare pentru a activa în sfera dreptului, specifice avocatului”, se mai spune în declarația Asociației. 

Astfel, Asociaţia Femeilor Avocate din Republica Moldova îndeamnă Parlamentul să renunțe definitiv la proiectul de lege, „care reprezintă în sine o imixtiune în accederea în profesia de avocat, precum și o amenințare la independența și autoritatea profesiei de avocat, transformând-o într-un colac de rezervă al deputaților”.

Anterior, și Uniunea Avocaților (UA) a venit cu o replică prin care îi atenționa pe autorii proiectului de lege că avocații nu beneficiază de privilegii şi scutiri la migrarea spre profesiile de judecător, procuror, dar nici la susținerea tezelor de doctor în drept. „Sau avocații nu sunt în mod automat incluși în lista parlamentarilor din simplul motiv că aceștia cunosc bine legea”, se menționa într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului, președintelui Comisiei juridice numiri și imunități și ministrului Justiției, și citată de bizlaw.md.

Anticoruptie.md
12/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii