Doc // Liberalul Mihai Ghimpu a obținut în 2015 dividende de peste 700.000 de lei de la o firmă pe care a fondat-o

Anticoruptie.md
19/09/2016
Mihai Ghimpu. Foto: Rasputin.md

Mihai Ghimpu, liderul PL, a obținut pe parcursul anului 2015 dividende în valoare de 740.000 de lei de la Eurosim SRL, firmă la care politicianul deține 34% din capitalul social, potrivit declarației de venit de anul trecut, document publicat recent. Astfel, liberalul, lansat recent în cursa electorală, a câștigat din activitatea companiei cu 300.000 de lei mai mult decât în 2014. 

Potrivit registrului Camerei Înregistrării de Stat, obiectivele de activitate declarate ale întreprinderii sunt „comerțul cu ridicata al benzinei pentru autovehicule, comerțul cu ridicata al motorinei, comerțul cu amănuntul al carburanților, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de tutun”. În cadrul firmei, Mihai Ghimpu este partener de afaceri cu Veaceslav Ceban și Iurie Aramă. 

O anchetă recentă a Ziarului de Gardă, realizată în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice, arată că în ultimii trei ani și jumătate, Get Premium SRL, firmă fondată de Veaceslav Ceban, a obținut contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituții subordonate partidului pe care îl conduce Mihai Ghimpu. SRL-ul are adresa juridică într-un fost sediu al PL, oficiu care aparține în prezent Eurosim. „Doar în 2015, Calea Ferată din Moldova, întreprindere condusă de liberalul Iurie Topală, a achiziționat produse petroliere în valoare de 60 de milioane de lei de la acest agent economic. Alte patru întreprinderi municipale care utilizează în activitatea lor de zi cu zi carburanți i-au avut în calitate de furnizori pe cei de la Get Premium, care a intrat pe piață abia în 2013, devenind practic „moștenitoarea” contractelor de milioane cu statul ale unei alte firme a partenerilor deputatului, Parstar Petrol, care practic a dispărut după ce a ajuns în vizorul presei și a organelor de drept”, potrivit investigației.

Tot în declarația pentru anul 2015, Mihai Ghimpu a indicat pentru prima dată că deține patru terenuri: trei intravilane și unul agricol. Trei au fost moștenite în 2002 de Dina Ghimpu, soția deputatului, și au o valoare totală de aproape 6.000 de lei. Cel de-al patrulea lot, dobândit în 2014, are doar trei metri pătrați, dar ar valora cadastral 21.000 de lei. 

Liderul PL mai deține și un apartament cu o suprafață de peste 160 de metri pătrați, în valoare de 1,4 milioane de lei, locuință care a fost cumpărată în 2014. Pe parcurul anului trecut, Mihai Ghimpu a avut la Parlament un salariu total de 140.000 de lei, iar peste 65.000 de lei au constituit pensia. Soția deputatului, Dina Ghimpu, angajată la Ministerul Culturii, a avut un salariu de 117.000 de lei și o pensie de 21.000 de lei. 

Conform rapoartelor financiare depuse de PL la Comisia Electorală Centrală, Mihai Ghimpu este unul dintre donatorii principali ai formațiunii. În 2015 el a donat partidului 810.000 de lei, iar în 2016, alte 201.000 de lei.

Anticoruptie.md
19/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii