DOC // Spălări de bani la Tutun-CTC, pe vremea lui Pavel Filip? Premierul desemnat: "Nu am încălcat legea cu niciun centimetru"

Victoria Dodon
19/01/2016
Combinatul de tutun din Chişinău // FOTO: wikimapia.org

Actualul candidat la funcţia de prim-ministru, Pavel Filip, ar fi trecut cu vederea mai multe încălcări şi spălări de bani la combinatul Tutun-CTC, pe când era şef al întreprinderii. Cel puțin asta reiese dintr-un set de documente publicate de liderul Platformei “Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, pa pagina sa de Facebook. Actele au fost emise în martie 2010, după ce Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (actualul CNA) a efectuat o revizie economico-financiară la Tutun-CTC pentru perioada 2007-2009.

Revizia a fost pornită de Procuratură în urma unei petiţii colective a angajaţilor şi acţionarilor Tutun-CTC care relevă mai multe nereguli în activitatea lui Filip. Printre acestea se numără calcularea premiilor în sumă de peste 202.000 de lei pentru activitatea sa în anul 2008, asta deşi contractul între Filip şi Consiliul societăţii pe acţiuni, Ion Perju, a fost încheiat abia la 1 iulie 2008. Totodată, deşi combinatul de tutun avea angajaţi doi jurişti, a încheiat mai multe contracte cu firma Legal Arte SRL, în sumă totală de 248.000 de lei. Fondator şi director al companiei este Denis Ulanov, fost avocat al omului de afaceri Ilan Shor, dar şi reprezentant al Consiliului orăşenesc Orhei în instanţele de judecată.

Într-un alt document, o scrisoare a SRL Audit Concret către Consiliul societăţii Tutun-CTC, se arată că în urma auditului efectuat de compania dată pentru lunile ianuarie-august 2009 s-a depistat că mai multe zeci de mii de lei au fost incluse incorect în componenţa consumurilor indirecte de producţie - consumuri ce ţin de salariul paznicilor, asigurări sociale şi medicale - la depozitul de la Drochia, uscătoriile de la Gura Galbenă şi Caracuşeni sau alte peste 700.000 de lei incluse incorect în componenţa altor cheltuieli la Uscătoria Glodeni.

Un alt exemplu este nereflectarea în documentele contabile a livrării unui lot de 1,5 milioane de pachete de ţigarete marca “Jin Ling” către compania engleză “Alendorf Entreprises LLP”, în sumă de peste 2,5 milioane de lei.

Documentele vorbesc şi despre o serie de alte încălcări, precum nerespectarea condiţiilor anumitor contracte încheiate între Tutun-CTC şi alţi agenţi economici, neconformităţi la completarea registrelor de casă şi control, neachitarea salariilor angajaţilor pentru munca de noapte, în unele cazuri, sau achitarea diurnelor supranormă în alte cazuri, necalcularea accizelor la mai multe serii de mărfuri exportate în anul 2008 ori tranzacţii dubioase între Tutun-CTC şi fabrica Bucuria, în fruntea căreia Pavel Filip a fost timp de zece ani până a ajunge director al combinatului de tutun.

Rugat să comenteze informaţiile publicate, în cadrul unei întruniri cu societatea civilă, Filip a spus că nu a încălcat niciodată legea Republicii Moldova "cu niciun centimetru".

"Înţeleg că foarte mulţi insistă să-mi demonstreze că nu sunt un om integru. Îmi amintesc cu lux de amănunte acea perioadă (când era şef la Tutun-CTC - n.r.) şi mă mândresc foarte mult, fiind în situaţia să mă pot realiza ca un manager de criză, pentru că atunci când am venit în funcţie, întreprinderea era în descreştere şi înregistra pierderi de circa 20 de milioane de lei. Timp de trei ani cât m-am aflat în funcţie, vânzările companiei au crescut de la 280 de milioane de lei la 555 de milioane", a spus Filip.

El a adăugat că a desfăşurat măsuri de reformare a combinatului, ceea ce a însemnat reducerea mai multor subdiviziuni ale întreprinderii care, de fapt, nu şi-ar fi avut rostul. "Mulţi au fost concediaţi, cheltuielile întreprinderii au scăzut, dar am reuşit să ieşim din criză. Totuşi, din cei concediaţi, s-au găsit oameni nemulţumiţi, care i-au scris anonim premierului de atunci, Vladimir Filat. Au fost sesizate mai multe instituţii, s-au făcut verificări şi nu s-a depistat nicio încălcare", a explicat politicianul. "O să semnez declaraţia de integritate şi o să cer la fel de la toată garnitura guvernamentală, doar că nu vreau să facem show din acest lucru", a ţinut să accentueze condidatul.  

Solicitați de Anticoruptie.md, reprezentanții Procuraturii Generale nu ne-au răspuns deocamdată dacă au avut în vizor acest caz. 

Victoria Dodon
19/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii