DOC // Revendicările Forumului Civic

Anticoruptie.md
04/02/2016
Foto: IPN / Nicu Stamatin

Forumul Civic, din care fac parte organizaţii neguvernamentale, partide extraparlamentare şi de opoziţie, precum şi membri ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, au prezentat joi, 4 februarie, rezoluţia cu nouă revendicări pe care guvernarea ar urma să le îndeplinească în termen de 30 de zile. Autorii documentului insistă, între altele, pe consolidarea instituţiilor de drept, selectarea guvernatorului şi viceguvernatorilor BNM în cadrul unui concurs jurizat sau identificarea unei soluţii pentru alegerea preşedintelui de către cetăţeni. 

Reprezentanţii Forumului Civic susţin că „singura soluţie pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor rezidă în organizarea alegerilor anticipate”. Astfel, alegerile prezidenţiale şi scrutinul parlamentar anticipat ar trebui să aibă loc concomitent, nu mai tarziu de toamna 2016, iar ca acest lucru să fie posibil autorităţile ar urma să adopte cadrul legal necesar. 

"Pornind de la faptul că majoritatea participanţilor la cea de a doua ediție a Forumului Civic au pledat pentru iniţierea unui dialog cu guvernanţii, mediat de o instituţie internaţională prestigioasă şi credibilă, participanţii la Forumul Civic consideră necesară întreprinderea unor măsuri concrete de către guvernare în vederea stabilizării situației economice și politice. Aceasta presupune identificarea unui set de condiţii indispensabile pentru asigurarea funcţionării sistemelor: financiar-bancar; de drept şi anticorupţie; de informare publică; de asociere în partide politice", a declarat analistul Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, care a prezentat sinteza revendicărilor formulate vineri, 29 ianuarie, la a doua ediţie a Forumului Civic.  

Documentul urmează să ajungă la Guvern, Parlament şi Preşedinţie. La fel, rezoluţia va fi expediată Consiliului Superior al Magistraturii, partidelor politice de la guvernare şi opoziţie, celor extraparlamentare, precum şi partenerilor de dezvoltare.

Anticoruptie.md
04/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii