DOC // Ștefan Urîtu, fost vicepreședinte al CEC: „Există numeroase probe că alegerile anterioare au fost fraudate”

Victoria Dodon
12/09/2016
Ștefan Urîtu (centru) Foto: CIJM

Ștefan Urîtu, fost vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale, a făcut public luni, 12 septembrie, un raport în care enumeră mai multe ilegalități care ar fi fost admise de autorități la alegerile organizate în ultimii ani în Republica Moldova, atât la cele locale, cât și la parlamentare. Potrivit autorului, există numeroase probe care ar demonstra că, bunăoară, parlamentarele din 30 noiembrie 2015 au fost fraudate în proporții deosebit de mari, ceea ce a condus la distribuirea nemeritată a puterii în stat. 

Printre neregulile semnalate de fostul vicepreședinte al CEC se numără erorile din listele electorale care, potrivit lui, nu corespund legislației și reprezintă unul dintre cele mai problematice aspecte ale alegerilor din R. Moldova. „Aceste erori (dublări de nume, de adrese etc.), create în urma turismului electoral, ca urmare a aplicării greşite a art. 123 Cod Electoral, au fost constatate în rezultatul unui audit al listelor electorale efectuat în 2012-2013 cu participarea International Foundation for Electoral System. La acel moment, erorile depăşeau cifra absolută de 241 de mii de alegători neaveniţi în listele electorale, ceea ce reprezenta 9 % din totalul alegătorilor, la acel moment (decembrie 2013, când numărul total de alegători în listele electorale era de 2,5 milioane de persoane). Deşi auditul listelor electorale s-a efectuat cu scopul de a le pune la baza Registrului de Stat al Alegătorilor (RSA), din primăvara lui 2014 şi până la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, calitatea RSA şi a listelor electorale a degradat continuu”, susține Urîtu. 

Printre alte metode de fraudare a alegerilor se numără tipărirea unui număr excesiv de buletine de vot, transportarea ilegală a lor la secțiile de votare, fără un control riguros din partea CEC, utilizarea turismului electoral, multiplicarea ștampilelor de vot etc. Totodată, Ștefan Urîtu accentuează că numărul total de alegători a crescut continuu de la un scrutin la altul, asta în condițiile când Biroul Național de Statistică raportează micșorarea populației, dar și faptul că până la ora actuală încă nu au fost făcute publice datele recensământului desfășurat în anul 2014. 

„Membrii CEC susțin că Registrul de Stat al Alegătorilor se actualizează în fiecare noapte. Anterior spuneau că la fiecare cinci minute. Eu însă dețin date incontestabile că Registrul nu a fost actualizat încă de anul trecut. El conține până la circa 400.000 de alegători care nu sunt aveniți în listele electorale, figurând spre exemplu în două sau trei locuri în același timp. De toate aceste nereguli ar trebui să se ocupe Procuratura, dar ea emite deja a patra ordonanță de nepornire a urmăririi penale. Am atacat-o recent la judecătorul de instrucție, dar nu am mari speranțe pentru că deja a treia ședință a fost amânată. Probabil le vor amâna în același mod până când alegerile prezidențiale vor fi validate și se va uita despre alegerile anterioare”, a declarat presei fostul funcționar public. 

În același raport, Urîtu susține că este necesară efectuarea unui audit al Registrului de Stat al Alegătorilor și al listelor electorale, pentru a stabili numărul exact al alegătorilor la nivel național și separat în fiecare unitate administrativ-teritorială, precum și un audit extern al Sistemul Informaţional Automatizat de Stat „Alegeri”, pentru a verifica dacă acesta poate fi influențat din exterior sau de către persoane neautorizate. Totodată, el solicită organelor competente să investigheze informațiile expuse în analiza sa. 

Tot luni, în cadrul unei întâlniri cu candidații desemnați la funcția de președinte, cei de la CEC au declarat că informațiile din Registrul de Stat al Alegătorilor  sunt veridice, actualizate și neinfluențate de vreun factor extern. „RSA este o oglindă a Registrului de Stat al Populației, unde se regăsesc datele despre cetățenii cu drept de vot, coraborate și cu datele de la Ministerul Justiției, și cu cele ale registratorilor din fiecare autoritate publică locală. Tindem să extindem colaborarea și cu alte instituții care înregistrează statut pentru un anumit alegător. Accentuez că informația din RSA se actualizează zilnic, prin intermediul unui canal optic dedicat. Totodată, niciun membru al CEC nu are statut de utilizator al acestui Registru, doar câteva persoane care îl administrează nemijlocit, precum și cei 890 de registratori din teritoriu, conform normelor”, a explicat Iurie Ciocan, membru al CEC, în timpul evenimentului. 

 

Victoria Dodon
12/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii