Dosarul "Momeală în avocatură", încetat de procurori

Anastasia Nani
29/02/2016
Valerian Mânzat a fost prezentat drept unul dintre cei mai de succes avocați

Oamenii legii au încetat dosarul privind așa-zisa carte de onoare a avocaților, despre care portalul Anticoruptie.md a relatat în cadrul unei anchete. Poliția l-a găsit pe autorul albumului, dar nu a depistat elemente ale infracțiunii. Astfel, cei doi avocați care au scris plângeri că au fost trași pe sfoară și-au primit banii înapoi, iar ceilalți aproape 300 de apărători care au ajuns în album sunt invitați să cumpere cartea. 

"E o carte frumoasă. Am văzut-o, e tipărită. Avocații pot s-o cumpere. Ar trebui o carte foarte groasă ca să încapă toți avocații din țară. Celor doi apărători care s-au plâns la Poliție le-au fost întorși banii: câteva sute de lei. Am propus încetarea cazului și Procuratura l-a încetat", ne-a declarat Valentin Costea, şeful organului de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Botanica.

Ancheta portalului Anticoruptie.md arăta că circa 300 de apărători au fost traşi pe sfoară de niște persoane care, pretinzând că reprezintă o firmă, le-au promis că-i includ în aşa-numita carte de onoare a avocaţilor, în schimbul a câteva mii de lei de fiecare. Alături de fosta şi actuala conducere a Uniunii Avocaţilor, în paginile albumului au ajuns şi persoane controversate, printre care și Valerian Mânzat, ceea ce a nemulţumit breasla. 

Mai mulţi avocaţi spun că au auzit pentru prima dată despre culegere acum un an și jumătate, când la uşă le-a bătut un pretins reprezentant al unei firme şi care le-a propus să fie fotografiaţi. Bărbatul pretindea că este vorba despre un proiect comun cu Uniunea Avocaţilor din Moldova. Și fosta, dar și actuala conducere a Uniunii s-a dezis însă de proiect. 

Anastasia Nani
29/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii