Dosarul Stadionului Republican: patru judecători ai Curţii Supreme de Justiţie au fost sancţionaţi disciplinar

Victoria Dodon
25/04/2016
Curtea Supremă de Justiţie Foto: CIJM

Patru magistraţi ai Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au fost sancţionaţi la sfârşitul săptămânii trecute pentru decizia prin care au obligat statul să transfere companiei de construcţii Basconslux SRL cele peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican în anul 2007. Decizia a fost luată de Colegiul disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul şedinţei din 22 aprilie.

Astfel, judecătorilor CSJ Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă li s-a aplicat sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare. De cealaltă parte, magistratul judecătoriei Centru Garri Bivol a scăpat basma curată. Plenul Colegiului disciplinar a încetat procedura în privința acestuia motivând că termenul de tragere la răspundere disciplinară în cazul dat a expirat.

Potrivit lui Pavel Grecu de la Centrul de Resurse Juridice, în cadrul ședinței, Garri Bivol nu a putut să explice de ce în cauza respectivă nu a fost achitată taxa de stat de 50.000 de lei, de ce cauza a fost admisă tardiv și cum a fost calculată dobânda de întârziere de şase milioane de lei.

“Totuși, cel mai inexplicabil moment al cauzei este faptul că Inspecția judiciară a respins sesizarea respectivă ca vădit neîntemeiată, iar după ce Completul de admisibilitate a anulat decizia Inspecției și a transmis cauza în Plen, reprezentantul Inspecției a declarat în ședință că niciuna dintre acțiunile invocate de Ministerul Finanțelor nu reprezintă o abatere disciplinară”, mai adaugă expertul.

Potrivit lui, după ce vor primi hotărârea motivată, cei patru magistraţi vor putea să o conteste la CSM în termen de 15 zile. Dacă va fi cazul, aceștia vor contesta şi hotărârea CSM, la Curtea Supremă de Justiție. “Practica arată că atunci când sunt sancționați judecători de rang înalt, CSM și CSJ găsesc motive să anuleze aceste sancțiuni. Aici putem aminti despre Aroma Floris, în care CSM a anulat hotărârea Colegiului disciplinar prin care judecătorul Ion Druță a fost sancționat cu mustrare, sau cazul magistraţilor Iurie Diaconu, Liliana Catană și Ion Guzun (care l-au eliberat pe interlopul Ion Druță fără vreo motivare), în care CSM le-a aplicat avertisment, iar CSJ a anulat hotărârea CSM pe motive formale”, comentează Pavel Grecu.

Hotărârea Colegiului disciplinar vine ca răspuns la o sesizare depusă de Ministerul Finanţelor la CSM, prin care solicită tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”. Este vorba despre hotărârea din aprilie 2015 prin care Curtea Supremă de Justiţie obliga instituţia să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007. Asta chiar dacă, potrivit repezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel.

Mai multe detalii în investigaţia Cine driblează legea în dosarul Stadionului Republican

Anterior, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au depus două cereri de revizuire a deciziei CSJ, ambele respinse ca fiind neîntemeiate. Între timp, un alt complet al Curţii a emis o decizie irevocabilă pe dosarul dat: statul a fost obligat să scoată din hazna 14 milioane de lei fără posibilitate de contestare. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au precizat pentru Anticoruptie.md că hotărârea încă nu a fost executată de autorităţi.

Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice remarcă faptul că sancţionarea magistraţilor CSJ este salutabilă, fiind un fenomen rar în Republica Moldova. “E un precedent destul de rar, dar foarte important, pentru că judecătorii Curţii Supreme de Justiţie emit ultima hotărâre din proces, prin urmare cauze împotriva lor sunt examinate arareori”, explică experta.

Într-adevăr, potrivit rapoartelor de activitate pentru ultimii cinci ani ale Colegiului Disciplinar, doar câţiva judecători ai CSJ au fost sancţionaţi pentru comiterea abaterilor disciplinare. Bunăoară în 2015, judecătorul Ion Druţă a fost sancţionat cu mustrare pentru participare repetată la examinarea cauzei Aroma Floris. În 2010, au fost sancţionaţi cu mustrare magistraţii Valentin Barbă, Vasile Cherdivară şi Ion Vâlcov, iar Vasile Cherdivară şi Natalia Moldovanu au primit mustrare aspră, toţi pentru faptul că au fost părtinitori şi imparţiali în judecarea mai multor cauze. Tot în 2010, sancţiunea de „propunere de eliberare din funcţia de judecător” a fost aplicată faţă de Ion Muruianu, pe atunci preşedinte al CSJ. Totuşi, în toate cazurile, sancţionările au fost anulate. 

Plângerea pe numele Tatianei Răducanu, încă la etapa de examinare

Între timp, pe masa Inspecţiei Judiciare mai stă sesizarea companiei Basconslux SRL pe numele membrei CSM Tatiana Răducanu, depusă încă la 24 februarie. Firma de construcţii s-a plâns pe faptul că, în timpul discuţiilor privind realegerea lui Mihai Poalelungi la funcţia de preşedinte al CSJ, Tatiana Răducanu a criticat hotărârea prin care statul trebuie să-i întoarcă cele 14 milioane de  lei.

„Cum comentați faptul că statul a fost obligat să plătească 14 milioane de lei firmei de construcție care a demolat Stadionul Republican? E vorba de opt milioane de lei pentru lucrările propriu-zise și șase milioane penalitate. Curtea de Apel a decis ca firma respectivă să nu primească acești bani, dar CSJ a casat decizia. Tot spuneți că fiecare judecător răspunde pentru deciziile sale, dar vocea dumitale nu se aude. Asta înseamnă că tolerați tot ce se întâmplă la CSJ. Nu vă mai ascundeți în spatele judecătorilor”, i-a spus Răducanu lui Poalelungi la ședința CSM.

Inspectorul-judecător principal Nicolae Clima a precizat pentru Anticoruptie.md că sesizarea Basconslux SRL încă nu a fost examinată.

Victoria Dodon
25/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii