Ecoul furtului miliardelor din băncile moldoveneşti: un demnitar din Letonia a demisionat

Anticoruptie.md
02/02/2016
Kristaps Zakulis, fost preşedinte al Comisiei Pieţei Financiare şi de Capital din Letonia. Foto: tvnet.lv

Kristaps Zakulis, preşedintele Comisiei Pieţei Financiare şi de Capital din Letonia (FKTK), a demisionat luni, 25 ianuarie, pe fondul criticilor că nu a fost suficient de dur în raport cu spălările de bani în care au fost implicate mai multe bănci letone în ultimii ani, inclusiv în fraudele bancare din Republica Moldova.  

"Deoarece președinția FKTK este o poziție de încredere, cred că demisia mea va reduce suspiciunile, zvonurile și umbra de îndoială aruncate peste FKTK. N-am privit această poziție ca un scop în sine", a spus Zakulis, citat de radiodifuzorul public leton

Potrivit sursei citate, oficiali din Vest, inclusiv ai Statelor Unite, ar fi nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor de la Riga în mai multe cazuri de răsunet. "Printre acestea se numără notoriul caz Magnitski din Rusia - în care sunt presupuse a fi implicate șase bănci letone - și, mai recent, frauda de circa un miliard de dolari în Moldova, care a trimis această țară într-o criză profundă, ce continuă și astăzi", spune sursa citată. 

În ciuda suspiciunilor existente ani la rând faţă de băncile letone care deţin depozite din Rusia şi alte ţări CSI, autoritățile de la Riga au negat în mod constant acuzaţiile. Totuşi, marţi, 2 februarie, Comisia Pieţei Financiare şi de Capital a anunţat un audit de proporţii la 17 bănci din Letonia "în încercarea de a asigura SUA și UE că sectorul nu este inundat cu banii spălați". 

Anticoruptie.md
02/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii